Dynia nadziewana kurkami.
Mam słabość do nadziewanej dyni. Najczęściej przyrządzam w ten sposób butternuty (dynie piżmowe) i hokkaido, a w tym roku natura podsunęła mi nowe małe cudeńka – bardzo smaczne dyńki mandarynkowe. Więcej możesz przeczytać o nich w niedawnym przepisie bazowym na dynię mandarynkową.
Ten prosty przepis łączy kilka składników typowych dla późnego lata i wczesnej jesieni, które bardzo lubię: dynię, kurki i kwiaty cukinii.
Dynie mandarynkowe są małe i zgrabne, a ich rozmiar sprawia, że łatwo można je upiec w połówkach, a następnie użyć jako miseczek. W ten sam sposób możesz upiec też hokkaido, korzystając na przykład z tego przepisu.
Grillowanie kwiatów cukinii jest bardzo proste. Przyrządzone w ten sposób są przepyszne, a z farszem można eksperymentować. Można nadziać je przykładowo twarogiem, kaszą jaglaną, fetą, ricottą w wersji na słodko lub sezonowaną słoną ricottą i udusić w pomidorach. Czytaj też: Jak przyrządzić kwiaty cukinii?
Dynie nadziewam kurkami usmażonymi na maśle, z dodatkiem aromatycznych przypraw.
Dynia nadziewana kurkami – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- 1-2 małe dynie mandarynkowe
- ok. 300 g kurek (jak najmniejszych)
- 6-8 dużych kwiatów cukinii (męskich, z łodyżką, bez cukinki)
- 150 g fety
- mała garść świeżych listków mięty
- 2 łyżeczki ziaren białej gorczycy
- 2 łyżeczki nasion kolendry
- trochę mielonej ostrej papryki
- zioła prowansalskie
- pieprz
- sól
- oliwa extra vergine
- masło
- olej do smażenia
- trochę zielonych listków do dekoracji (tutaj: amarantus i rukiew wodna)
Dynia nadziewana kurkami – PRZEPIS:
- Dokładnie oczyść kurki z zanieczyszczeń.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
- Dynie przekrój wzdłuż na połówki i przy pomocy łyżki usuń gniazda nasienne.
- Skrop połówki oliwą, rozsmaruj ją wewnątrz i na skórce, po czym ułóż połówki dyni w naczyniu do zapiekania. Oprósz dynie solą, pieprzem, papryką, ziołami prowansalskimi i połową (czyli 1 łyżeczką) rozgniecionej w moździerzu kolendry.
- Wstaw do piekarnika na około 30 minut. Jeżeli dynie upieką się, zanim dokończysz kolejne czynności, wyłącz piekarnik i pozostaw dynie wewnątrz.
- W misce rozetrzyj fetę z chlustem oliwy. Dodaj posiekaną miętę, pieprz i połowę (czyli 1 łyżeczkę) rozgniecionej w moździerzu gorczycy. Wymieszaj, uzyskując pastę.
- Nadziej serem kwiaty cukinii, wcześniej usuwając z nich słupki.
- Natłuść kwiaty niewielką ilością oliwy i usmaż na mocno rozgrzanej patelni grillowej.
- W tym czasie na drugą patelnię dodaj sporo masła i wlej trochę oleju. Usmaż kurki, na koniec doprawiając je solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i grubo rozgniecioną w moździerzu kolendrą i gorczycą.
- Napełnij dynie kurkami i podaj z kwiatami cukinii.
Smacznego!
wygląda bardzo efektownie
Kurczę, jak ja próbowałam grillować kwiaty cukinii to gotowe nie wyglądały tak jak twoje. Rozwaliły się :P
Praktyka czyni mistrza, grilluj częściej!:-)
Przepiękne, jadłabym <3
Gdzie znajdę takie malutkie kurki?
Kupuję pod Halą Mirowską.
łoł! Robię jak tylko będę mogła wyjść z domu po składniki xD
Zdrowia jeszcze raz! I szczęścia do pięknych kurek na targu:-)