Dynia nadziewana kurkami.

Mam słabość do nadziewanej dyni. Najczęściej przyrządzam w ten sposób butternuty (dynie piżmowe) i hokkaido, a w tym roku natura podsunęła mi nowe małe cudeńka – bardzo smaczne dyńki mandarynkowe. Więcej możesz przeczytać o nich w niedawnym przepisie bazowym na dynię mandarynkową.

Ten prosty przepis łączy kilka składników typowych dla późnego lata i wczesnej jesieni, które bardzo lubię: dynię, kurki i kwiaty cukinii.

Dynie mandarynkowe są małe i zgrabne, a ich rozmiar sprawia, że łatwo można je upiec w połówkach, a następnie użyć jako miseczek. W ten sam sposób możesz upiec też hokkaido, korzystając na przykład z tego przepisu.

Grillowanie kwiatów cukinii jest bardzo proste. Przyrządzone w ten sposób są przepyszne, a z farszem można eksperymentować. Można nadziać je przykładowo twarogiem, kaszą jaglaną, fetą, ricottą w wersji na słodko lub sezonowaną słoną ricottą i udusić w pomidorach. Czytaj też: Jak przyrządzić kwiaty cukinii?

Dynie nadziewam kurkami usmażonymi na maśle, z dodatkiem aromatycznych przypraw.

Dynia nadziewana

Dynia nadziewana

Dynia nadziewana kurkami – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 1-2 małe dynie mandarynkowe
  • ok. 300 g kurek (jak najmniejszych)
  • 6-8 dużych kwiatów cukinii (męskich, z łodyżką, bez cukinki)
  • 150 g fety
  • mała garść świeżych listków mięty
  • 2 łyżeczki ziaren białej gorczycy
  • 2 łyżeczki nasion kolendry
  • trochę mielonej ostrej papryki
  • zioła prowansalskie
  • pieprz
  • sól
  • oliwa extra vergine
  • masło
  • olej do smażenia
  • trochę zielonych listków do dekoracji (tutaj: amarantus i rukiew wodna)

Dynia nadziewana kurkami – PRZEPIS:

  1. Dokładnie oczyść kurki z zanieczyszczeń.
  2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  3. Dynie przekrój wzdłuż na połówki i przy pomocy łyżki usuń gniazda nasienne.
  4. Skrop połówki oliwą, rozsmaruj ją wewnątrz i na skórce, po czym ułóż połówki dyni w naczyniu do zapiekania. Oprósz dynie solą, pieprzem, papryką, ziołami prowansalskimi i połową (czyli 1 łyżeczką) rozgniecionej w moździerzu kolendry.
  5. Wstaw do piekarnika na około 30 minut. Jeżeli dynie upieką się, zanim dokończysz kolejne czynności, wyłącz piekarnik i pozostaw dynie wewnątrz.
  6. W misce rozetrzyj fetę z chlustem oliwy. Dodaj posiekaną miętę, pieprz i połowę (czyli 1 łyżeczkę) rozgniecionej w moździerzu gorczycy. Wymieszaj, uzyskując pastę.
  7. Nadziej serem kwiaty cukinii, wcześniej usuwając z nich słupki.
  8. Natłuść kwiaty niewielką ilością oliwy i usmaż na mocno rozgrzanej patelni grillowej.
  9. W tym czasie na drugą patelnię dodaj sporo masła i wlej trochę oleju. Usmaż kurki, na koniec doprawiając je solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i grubo rozgniecioną w moździerzu kolendrą i gorczycą.
  10. Napełnij dynie kurkami i podaj z kwiatami cukinii.

Smacznego!

Dynia nadziewana

Dynia nadziewana

Dynia nadziewana