• 25 kwiatów dyni i cukinii (tu: 19 kwiatów cukinii i 6 kwiatów dyni)
  • 150 g greckiego owczego twarogu
  • 2 garście oliwek Kalamata (z pestkami)
  • mała garść świeżych listków mięty
  • sól
  • zioła prowansalskie
  • świeże listki tymianku
  • oliwa extra vergine

Faszerowane kwiaty cukinii i dyni.

Kwiaty cukinii i dyni nadziewane i zapiekane z owczym serem i oliwkami

Kwiaty cukinii i dyni uwielbiam i przyrządzam co roku przez cały sezon – od wczesnej wiosny do późnej jesieni. To najpiękniejsze kwiaty lata, ale to nie koniec ich zalet. Stanowią również niezwykle wdzięczny materiał do kulinarnych eksperymentów i urozmaicania codziennego menu.

Kwiaty można smażyć, zapiekać, dusić, faszerować dowolnym nadzieniem, grillować, marynować, jeść na surowo… Sprawdzają się świetnie jako przystawka, składnik sałatek, placków, wszelkiego typu omletów, makaronów, sosów, zapiekanek, risotto, farinaty, zup i tak dalej. Możliwości wykorzystania w kuchni kwiatów cukinii jest niezliczona ilość, dlatego naprawdę warto je zdobyć, wyprosić u sąsiada ogrodnika albo wyhodować samemu. A jeśli już masz do nich dostęp, skorzystaj z okazji i użyj ich jako składnika do przyrządzenia śniadania, obiadu lub kolacji.

Poniżej proponuję bardzo prosty przepis na przepyszne danie z kwiatami cukinii w roli głównej. Dodałem do nich kilka kwiatów dyni, które na pierwszy rzut oka niczym się od nich nie różnią, a pod względem barwy i kształtu wydają się być wręcz identyczne.

Najczęściej używam w kuchni kwiatów żeńskich (z mini cukinką), ale nic nie stoi na przeszkodzie, by sięgnąć po kwiaty męskie (z łodyżką). Jedne i drugie są równie smaczne, choć pyszna mała upieczona wraz z kwiatem cukinka świetnie uzupełnia i wzbogaca ich smak.

Nadzienie tworzą doskonałe greckie oliwki (koniecznie kupuj oliwki z pestkami, smakują nieporównanie lepiej niż drylowane) oraz wyjątkowy grecki owczy twaróg (jedne i drugie są do kupienia pod Halą Mirowską). Owczy twaróg w razie potrzeby możesz zastąpić polskim twarogiem jak najlepszej jakości (na wagę) albo na przykład autentyczną grecką fetą.

Z przyrządzonymi w ten sposób kwiatami jest właściwie tylko jeden problem: smakują tak doskonale, że nie ma takiej ilości, która okazałaby się wystarczająca.

Dla naszej roślinolubnej dwójki 25 takich kwiatów to weekendowe śniadanie albo lunch, które znikają w okamgnieniu :-) Jeśli jesteś z tej samej bandy ;-) możesz podwoić proporcje.

Sprawdź też:

Faszerowane kwiaty cukinii i dyni

Faszerowane kwiaty cukinii i dyni – PRZEPIS:

  1. Przygotuj nadzienie do kwiatów: wymieszaj twaróg (dobrze doprawiony świeżo mielonym pieprzem), wypestkowane i drobno posiekane oliwki oraz listki świeżej mięty. Nie dodaję soli, ponieważ oliwki są wystarczająco słone.
  2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  3. Przepłucz kwiaty i usuń z nich pręciki. Jeśli używasz kwiatów męskich, skróć łodyżkę. Ostrożnie nadziej kwiaty przygotowanym wcześniej farszem.
  4. Naczynie do zapiekania natłuść oliwą, ułóż w nim kwiaty i skrop oliwą. Oprósz kwiaty pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  5. Wstaw do piekarnika na ok. 15 minut. Gotową zapiekankę posyp listkami tymianku.

Faszerowane kwiaty cukinii i dyni

Faszerowane kwiaty cukinii i dyni