- 2 duże pomidory malinowe
- 2 żółte pomidory daktylowe
- 3 garście małych pomidorków koktajlowych (tu: żółte, mogą być dowolne)
- 8 pomidorków daktylowych
- 3 płaskie białe brzoskwinie (ufo)
- 2 łyżeczki różowego pieprzu
- sporo świeżych listków oregano
- oliwa extra vergine
- ocet balsamiczny dobrej jakości
- świeżo mielony pieprz
Brzoskwinie z pomidorami – doskonała sałatka na lato.
Pomidory to wybitnie wszechstronne owoce. Świetnie komponują się ze swymi słodszymi pobratymcami, choćby takimi jak maliny, truskawki, morele, czereśnie, wiśnie, śliwki czy brzoskwinie. Wszystkie te owoce, z pomidorami na czele, najsmaczniejsze są właśnie teraz – w środku lata. Warto czerpać z sezonu – dosłownie – pełnymi garściami i jeść roślinne skarby natury jak najczęściej, od śniadania do kolacji :-)
Do sałatki dodałem moje ulubione płaskie białe brzoskwinie (za zwykłymi nie przepadam, ponieważ są dla mnie zbyt słodkie). Jeśli wolisz, użyj zwykłych brzoskwiń o słodkim intensywnie żółtym miąższu.
Brzoskwinie są nie tylko przepyszne, ale stanowią też cenne źródło beta-karotenu i błonnika. Zawierają sporo witamin z grupy B, witaminę PP i C. Tej ostatniej najwięcej jest w nektarynkach. Polecam jeść świeże owoce ze skórką. Najcenniejszym bogactwem brzoskwiń są pierwiastki mineralne: wapń, żelazo i magnez, dlatego powinny je jeść w szczególności osoby cierpiące na anemię, kobiety w ciąży oraz weganie i wegetarianie. Brzoskwinie działają moczopędnie, wspomagają trawienie i oczyszczają organizm z toksyn.
Najlepiej będzie, jeśli sięgniesz po pomidory w różnych kształtach i kolorach. W sezonie świetnie sprawdzają się, obok niezawodnych malinówek, m.in. niesamowicie słodkie i aromatyczne pomidory daktylowe.
Podane w przepisie proporcje składników są umowne. To klasyczny przykład sałatki – wolnej amerykanki, w której ilości poszczególnych składników najlepiej dopasować do własnych preferencji. I apetytu ;-)
Świeże, pełne aromatu oregano plus pomidory to zawsze strzał w dziesiątkę. Równie dobrze sprawdzi się też tymianek, mięta lub bazylia (szczególnie tajska lub grecka). Zainwestuj też w balsamico wysokiej jakości. Na occie balsamicznym naprawdę nie warto oszczędzać – wydaj na niego więcej, a zauważysz, że jest nieporównanie smaczniejszy, a do tego ma fajną gęstszą konsystencję.
Takie sałatki przygotowuję zwykle na śniadanie lub późny obiad, który jemy po pracy. W cieplejsze dni wystarczy spora porcja samej sałatki, w chłodniejsze dodaję do tego dobrej jakości sery, np. twaróg z owczego lub koziego mleka, ricottę, sery pleśniowe lub któryś z dojrzałych serów przywiezionych z urlopów, których – dzięki częstym wyjazdom – zawsze mam zapas w lodówce.
Brzoskwinie z pomidorami – doskonała sałatka na lato – PRZEPIS:
- Pomidory umyj i pokrój. Pomidory daktylowe pokrój w cienkie plasterki. Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki.
- Umyte brzoskwinie wypestkuj i pokrój w cienkie plasterki (np. przy użyciu mandoliny).
- Pomidory i brzoskwinie ułóż na półmisku lub dużym talerzu. Skrop oliwą.
- Dodaj listki oregano i oprósz świeżo zmielonym pieprzem.
- Na koniec skrop octem balsamicznym oraz posyp roztartym w dłoniach różowym pieprzem.
Sprawdź też inne wpisy o pomidorach:
Do zobaczenia na facebooku lub instagramie.