• 16-18 kwiatów cukinii (najlepiej dużych)
  • 100 g kaszy jaglanej
  • duża garść listków bazylii
  • garść listków mięty
  • garść posiekanej kolendry
  • 1/2 pęczka cienkiego szczypiorku
  • 1-2 łyżeczki musztardy Dijon
  • łyżka czerwonego pieprzu
  • sól, pieprz
  • oliwa extra vergine

Kwiaty cukinii faszerowane kaszą jaglaną i ziołami.

Zapiekanie kwiatów cukinii to jedna z fajniejszych metod ich przyrządzania.

Najbardziej lubię jeść kwiaty na surowo, np. jako dodatek do wszelkiego rodzaju sałatek (ZOBACZ), ale dzięki nadzieniu można uzyskać potrawę konkretniejszą i bardziej sycącą. Faszerowane kwiaty cukinii można oczywiście usmażyć w głębokim tłuszczu (ZOBACZ), jednak pieczenie to zdrowsza i lżejsza opcja, szczególnie w gorące letnie dni.

Możesz przygotować różne rodzaje nadzienia, kaszę zastępując np. serem (ricottą, fetą, camembertem, brie, roquefortem czy gorgonzolą). Wśród kasz jako farsz najlepiej sprawdzi się – dzięki swej naturalnej lepkości – kasza jaglana.

Dodane przeze mnie zioła to sprawdzona kompozycja, ale jeśli wolisz możesz sięgnąć po inne, choćby rukolę, tymianek, kolendrę czy pietruszkę.

Kwiaty cukinii z jaglanka L_02

Kwiaty cukinii z jaglanka L_06

Sprawdź też inne przepisy z KWIATAMI CUKINII

PRZEPIS: 

  1. Ugotuj kaszę jaglaną w osolonej wodzie: przepłucz pod zimną bieżącą wodą, przesyp do garnka, zalej wodą w proporcji jedna część kaszy na trzy części wody. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu przez ok. 12-15 minut.
  2. Dopraw kaszę pieprzem, wlej trochę oliwy, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
  3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  4. Ostrożnie umyj kwiaty cukinii, usuń pręciki z wnętrza kwiatów (są gorzkie) i odłóż kwiaty do wyschnięcia.
  5. Dodaj do kaszy musztardę oraz drobno posiekane świeże zioła. Wymieszaj.
  6. Delikatnie nadziej kwiaty kaszą.
  7. Naczynie do zapiekania skrop oliwą i ułóż w nim kwiaty cukinii. Kwiaty powinny leżeć w jednej warstwie (ZOBACZ). W braku naczynia odpowiedniej wielkości, możesz ułożyć je po prostu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Skrop kwiaty oliwą, oprósz pieprzem i posyp rozgniecionym w dłoniach czerwonym pieprzem.
  9. Wstaw do piekarnika na ok. 15 minut.

Kwiaty cukinii z jaglanka L_05

Kwiaty cukinii z jaglanka L_00

Kwiaty cukinii z jaglanka L_08