- 16-18 kwiatów cukinii (najlepiej dużych)
- 100 g kaszy jaglanej
- duża garść listków bazylii
- garść listków mięty
- garść posiekanej kolendry
- 1/2 pęczka cienkiego szczypiorku
- 1-2 łyżeczki musztardy Dijon
- łyżka czerwonego pieprzu
- sól, pieprz
- oliwa extra vergine
Kwiaty cukinii faszerowane kaszą jaglaną i ziołami.
Zapiekanie kwiatów cukinii to jedna z fajniejszych metod ich przyrządzania.
Najbardziej lubię jeść kwiaty na surowo, np. jako dodatek do wszelkiego rodzaju sałatek (ZOBACZ), ale dzięki nadzieniu można uzyskać potrawę konkretniejszą i bardziej sycącą. Faszerowane kwiaty cukinii można oczywiście usmażyć w głębokim tłuszczu (ZOBACZ), jednak pieczenie to zdrowsza i lżejsza opcja, szczególnie w gorące letnie dni.
Możesz przygotować różne rodzaje nadzienia, kaszę zastępując np. serem (ricottą, fetą, camembertem, brie, roquefortem czy gorgonzolą). Wśród kasz jako farsz najlepiej sprawdzi się – dzięki swej naturalnej lepkości – kasza jaglana.
Dodane przeze mnie zioła to sprawdzona kompozycja, ale jeśli wolisz możesz sięgnąć po inne, choćby rukolę, tymianek, kolendrę czy pietruszkę.
Sprawdź też inne przepisy z KWIATAMI CUKINII
PRZEPIS:
- Ugotuj kaszę jaglaną w osolonej wodzie: przepłucz pod zimną bieżącą wodą, przesyp do garnka, zalej wodą w proporcji jedna część kaszy na trzy części wody. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu przez ok. 12-15 minut.
- Dopraw kaszę pieprzem, wlej trochę oliwy, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
- Ostrożnie umyj kwiaty cukinii, usuń pręciki z wnętrza kwiatów (są gorzkie) i odłóż kwiaty do wyschnięcia.
- Dodaj do kaszy musztardę oraz drobno posiekane świeże zioła. Wymieszaj.
- Delikatnie nadziej kwiaty kaszą.
- Naczynie do zapiekania skrop oliwą i ułóż w nim kwiaty cukinii. Kwiaty powinny leżeć w jednej warstwie (ZOBACZ). W braku naczynia odpowiedniej wielkości, możesz ułożyć je po prostu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Skrop kwiaty oliwą, oprósz pieprzem i posyp rozgniecionym w dłoniach czerwonym pieprzem.
- Wstaw do piekarnika na ok. 15 minut.
Szkoda, że tak trudno je kupić