Pieczone ziemniaki z kurkami i pomidorami – roślinna zapiekanka.
Kwintesencja lata w prostej roślinnej zapiekance z trzech sezonowych składników. Młode ziemniaki, pomidory i kurki – wszystkie dostępne właśnie teraz, piękne i pełne smaku.
Jeżeli nie masz pod ręką młodych ziemniaków w małym rozmiarze, użyj większych i po prostu pokrój je na połówki lub mniejsze kawałki. W ten sam sposób możesz przyrządzić ziemniaki wcześniej ugotowane – w takim przypadku nie musisz ich wstępnie podpiekać, od razu wymieszaj wszystkie składniki i wstaw do piekarnika na około pół godziny. Grzybów nie trzeba wcześniej obrabiać, wystarczy, że je oczyścisz. W piekarniku idealnie się upieką i wchłoną smak pomidorków. Nie przejmuj się również, jeżeli początkowo będzie Ci się wydawać, że grzybów jest zbyt dużo; pod wpływem pieczenia tracą sporo objętości. W razie potrzeby świeże zioła możesz zastąpić suszonymi.
Sprawdź też: Pomysły na młode ziemniaki
Pieczone ziemniaki z kurkami i pomidorami – SKŁADNIKI na 4 porcje:
- ok. 600 g małych młodych ziemniaków
- 3 gałązki pomidorków koktajlowych
- ok. 500 g kurek
- listki z dwóch gałązek rozmarynu
- łyżeczka listków tymianku
- po pół łyżeczki pieprzu i nasion fenkułu (kopru włoskiego), roztartych w moździerzu
- suszona papryczka chilli, rozgnieciona w moździerzu
- sól roztarta w moździerzu (używam różowej himalajskiej)
- oliwa extra vergine
Pieczone ziemniaki z kurkami i pomidorami – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
- Wyszorowane i osuszone ziemniaki wrzuć w całości do naczynia do zapiekania. Dodaj trochę oliwy, większość przypraw z moździerza, sól i posiekane listki rozmarynu. Wymieszaj i wstaw do piekarnika na ok. 30 minut.
- Po tym czasie wyjmij naczynie z piekarnika, dodaj pomidorki i oczyszczone wcześniej grzyby. Wlej jeszcze trochę oliwy, dodaj większość listków tymianku i pozostałe przyprawy z moździerza, wymieszaj.
- Wstaw do piekarnika na kolejne 30 minut (lub nieco dłużej).
- Gotową zapiekankę oprósz pozostałym tymiankiem, gotowe!
Zrobione, zjedzone; dobre to było:) Dziękuję za przepis :)
Cieszę się, że smakowało:-)
Moje pytanie to … Naczynie w piekarniku ma być odkryte czy też przykryć??
Odkryte. Gdybym piekł pod przykryciem, napisałbym:-)
Moje pytanie to … Naczynie w piekarniku ma być odkryte czy przykryć?
Odkryte. Gdybym piekł pod przykryciem, napisałbym:-)
Delizioso!