Pieczone ziemniaki z kurkami i pomidorami – roślinna zapiekanka.

Kwintesencja lata w prostej roślinnej zapiekance z trzech sezonowych składników. Młode ziemniaki, pomidory i kurki – wszystkie dostępne właśnie teraz, piękne i pełne smaku.

Jeżeli nie masz pod ręką młodych ziemniaków w małym rozmiarze, użyj większych i po prostu pokrój je na połówki lub mniejsze kawałki. W ten sam sposób możesz przyrządzić ziemniaki wcześniej ugotowane – w takim przypadku nie musisz ich wstępnie podpiekać, od razu wymieszaj wszystkie składniki i wstaw do piekarnika na około pół godziny. Grzybów nie trzeba wcześniej obrabiać, wystarczy, że je oczyścisz. W piekarniku idealnie się upieką i wchłoną smak pomidorków. Nie przejmuj się również, jeżeli początkowo będzie Ci się wydawać, że grzybów jest zbyt dużo; pod wpływem pieczenia tracą sporo objętości. W razie potrzeby świeże zioła możesz zastąpić suszonymi.

Sprawdź też: Pomysły na młode ziemniaki

Pieczone ziemniaki z kurkami i pomidorami

Pieczone ziemniaki z kurkami i pomidorami

Pieczone ziemniaki z kurkami i pomidorami

Pieczone ziemniaki z kurkami i pomidorami

Pieczone ziemniaki z kurkami i pomidorami – SKŁADNIKI na 4 porcje:

  • ok. 600 g małych młodych ziemniaków
  • 3 gałązki pomidorków koktajlowych
  • ok. 500 g kurek
  • listki z dwóch gałązek rozmarynu
  • łyżeczka listków tymianku
  • po pół łyżeczki pieprzu i nasion fenkułu (kopru włoskiego), roztartych w moździerzu
  • suszona papryczka chilli, rozgnieciona w moździerzu
  • sól roztarta w moździerzu (używam różowej himalajskiej)
  • oliwa extra vergine

Pieczone ziemniaki z kurkami i pomidorami – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  2. Wyszorowane i osuszone ziemniaki wrzuć w całości do naczynia do zapiekania. Dodaj trochę oliwy, większość przypraw z moździerza, sól i posiekane listki rozmarynu. Wymieszaj i wstaw do piekarnika na ok. 30 minut.
  3. Po tym czasie wyjmij naczynie z piekarnika, dodaj pomidorki i oczyszczone wcześniej grzyby. Wlej jeszcze trochę oliwy, dodaj większość listków tymianku i pozostałe przyprawy z moździerza, wymieszaj.
  4. Wstaw do piekarnika na kolejne 30 minut (lub nieco dłużej).
  5. Gotową zapiekankę oprósz pozostałym tymiankiem, gotowe!

Pieczone ziemniaki z kurkami i pomidorami

Pieczone ziemniaki z kurkami i pomidorami

Pieczone ziemniaki z kurkami i pomidorami