Duszone morele z serem.
Świeże, soczyście pomarańczowe, wygrzane w słońcu morele smakują wspaniale w każdej postaci – na surowo, upieczone czy podduszone na patelni. Przyrządzanie moreli na ciepło na patelni ma tę zasadniczą zaletę, że trwa dosłownie chwilę. Do moreli dodaję sok z pomarańczy, ponieważ miałem akurat kilka pod ręką, ale równie dobrze – a przy tym dekadencko – sprawdzi się wytrawne białe wino lub wytrawny cydr. Morele i tymianek to bardzo zgrana para, polecam sprawdzić to połączenie. Całość uzupełniają słodkie maliny, kwaskowate czerwone porzeczki i niezastąpiona w deserach mięta. Nie byłbym sobą, gdybym moreli nie podał z serem. Z owocami na ciepło szczególnie dobrze grają sery wytrawne, stąd taki a nie inny wybór. Pyszne danie gotowe w 15 minut, polecam!
Sprawdź też: Sery i morele – szatańsko dobre połączenie
Duszone morele z serem – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- ok. 1 kg moreli
- sok z dwóch pomarańczy
- 2 małe garście malin
- garść czerwonych porzeczek
- dojrzały twardy ser, np. Tuma Persa z Castronovo di Sicilia
- listki mięty
- chlust calvadosu (opcjonalnie)
- łyżeczka listków tymianku (opcjonalnie)
Duszone morele z serem – PRZEPIS:
- Umyte morele przekrój na pół i wypestkuj.
- Przełóż owoce do głębokiego rondla i wlej sok z pomarańczy. Duś na niewielkim ogniu przez kilka minut, co jakiś czas delikatnie mieszając, aż owoce zmiękną, ale zachowają kształt. Morele nie powinny zamienić się w dżem. Pod koniec gotowania dodaj calvados i, opcjonalnie, tymianek. Mam słabość do moreli z tymiankiem :)
- Gotowe morele wraz z sosem z soku po owocach przełóż do małych misek. Dodaj maliny, porzeczki i miętę. Owoce podaj z serem.