Morele i ser.

Co sezon cieszę się, że mamy w ogrodzie drzewko morelowe. Trochę szkoda, że tylko jedno, ale lepsze to niż nic, ponieważ naprawdę żadne owoce nie smakują tak dobrze, jak te zerwane prosto z drzewa czy krzewu. Pyszne, wygrzane w słońcu, słodziutkie, dziko soczyste morele nasycone smakiem lata są stworzone do tego, by łączyć je – na ciepło lub na zimno – z różnymi aromatycznymi serami. Morela i dobry ser to tak naturalny zestaw, że aż nie wypada nie spróbować.

Sezon na polskie morele powoli się zaczyna, podrzucam więc kilka przepisów w temacie: morela i ser. Polecam, bardzo!

PS. Jeżeli, z jakiegoś powodu, wolisz brzoskwinie, zastąp nimi morele, choć w moim przekonaniu bardziej subtelny (i nie tak mocno słodki) smak moreli nieporównanie lepiej komponuje się z serami.

Morele i ser

By przejść do wybranego przepisu, kliknij w zdjęcie.

Morele i ser

1. Ser pleśniowy (Brillat Savarin affiné) zapiekany z morelami w winie i orzechami

Morele i ser

2. Morele z grillowanym Halloumi

Morele i ser

3. Morele zapiekane z Blue Stiltonem

Morele i ser

4. Robiola i duszone morele w likierze pomarańczowym

Morele i ser

5. Morele z gorgonzolą

Morele i ser

6. Sałatka z letnimi owocami i serem

Morele i ser

cdn.