Morele i ser.
Co sezon cieszę się, że mamy w ogrodzie drzewko morelowe. Trochę szkoda, że tylko jedno, ale lepsze to niż nic, ponieważ naprawdę żadne owoce nie smakują tak dobrze, jak te zerwane prosto z drzewa czy krzewu. Pyszne, wygrzane w słońcu, słodziutkie, dziko soczyste morele nasycone smakiem lata są stworzone do tego, by łączyć je – na ciepło lub na zimno – z różnymi aromatycznymi serami. Morela i dobry ser to tak naturalny zestaw, że aż nie wypada nie spróbować.
Sezon na polskie morele powoli się zaczyna, podrzucam więc kilka przepisów w temacie: morela i ser. Polecam, bardzo!
PS. Jeżeli, z jakiegoś powodu, wolisz brzoskwinie, zastąp nimi morele, choć w moim przekonaniu bardziej subtelny (i nie tak mocno słodki) smak moreli nieporównanie lepiej komponuje się z serami.
Morele i ser
By przejść do wybranego przepisu, kliknij w zdjęcie.