Duszone morele w likierze pomarańczowym.

Najprostszy sposób na duszone morele: patelnia, likier i wolne pół godziny. Podczas gotowania owoce idealnie miękną i oddają słodycz do wody, która za chwilę stanowi bazę redukowanego sosu. Morele wspaniale komponują się z miękkimi serami, więc nie wypadało tego nie uwzględnić. Miękki środek aromatycznej, kremowej Robioli, ułożonej na gorących morelach staje się nieco bardziej płynny i, jeżeli to w ogóle możliwe, jeszcze smaczniejszy. Odrobina oliwy jak najlepszej jakości i listki świeżej mięty stanowią doskonałą kropkę nad i.

Sprawdź też:

Duszone morele w likierze pomarańczowym

Duszone morele w likierze pomarańczowym

Duszone morele w likierze pomarańczowym

Duszone morele w likierze pomarańczowym – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:

  • morele w dowolnej ilości, u mnie: 12 dużych sztuk
  • ok. 100 ml Cointreau (likier z gorzkich pomarańczy) lub innego podobnego likieru
  • trochę świeżo startej gałki muszkatołowej
  • kawałek miękkiego sera, u mnie: Robiola
  • trochę listków świeżej mięty
  • oliwa extra vergine jak najlepszej jakości

Duszone morele w likierze pomarańczowym – PRZEPIS:

  1. Morele przekrój na połówki, usuń pestki, po czym ułóż owoce ciasno w głębszej patelni, częścią przekrojoną ku górze. Wlej do patelni tyle wody, by jej poziom zrównał się z powierzchnią moreli. Dodaj świeżo startą gałkę muszkatołową.
  2. Duś na małym ogniu, aż morele całkiem zmiękną, ale zachowają kształt (ok. 30-40 min).
  3. Przełóż owoce do niedużych misek lub głębszych talerzy.
  4. Odlej większą część wody z patelni i dodaj Cointreau. Gotuj na sporym ogniu, aż większość płynu odparuje, a sos zgęstnieje.
  5. Na morelach ułóż po porcji sera. Piemoncka Robiola smakuje wspaniale, a w razie potrzeby zastąp ją innym aromatycznym i miękkiem serem, takim jak np. Brie lub Camembert. Całość polej aromatycznym sosem z patelni, skrop oliwą i posyp miętą (większe listki posiekaj, mniejsze dodaj w całości).

Duszone morele w likierze pomarańczowym

Duszone morele w likierze pomarańczowym

Duszone morele w likierze pomarańczowym
Duszone morele w likierze pomarańczowym