Tarta z morelami i tymiankiem.

Tarta z najlepszymi owocami lata. Morele, maliny, kremowa ricotta i najprostsze maślane kruche ciasto bez glutenu. Kruche ciasto robię według tego samego przepisu, co zwykle. Śmietany używam wegańskiej, ponieważ jest niezawodna dosłownie do wszystkiego. Tutaj zapewnia doskonałą konsystencję i idealnie łączy się z jajkami, więc w razie czego polecam taki zestaw. Tradycyjna śmietana też sprawdzi się świetnie.

Tarta z morelami i tymiankiem

Tarta z morelami i tymiankiem

Tarta z morelami i tymiankiem

Tarta z morelami i tymiankiem – SKŁADNIKI na 6-8 porcji:

(na formę do tarty z wyjmowanym dnem o średnicy 24 cm)

Na kruche ciasto

  • 100 g mąki owsianej bezglutenowej (używam Elovena)
  • 50 g skrobi ziemniaczanej bezglutenowej
  • 125 g ricotty lub półtłustego twarogu (pół opakowania)
  • 100 g zimnego niesolonego masła
  • kopiasta łyżeczka suszonego tymianku
  • pół łyżeczki różowego pieprzu

Plus

  • ghee lub masło do natłuszczenia formy

Na nadzienie

  • 10-15 moreli w zależności od wielkości owoców
  • 250 g malin
  • 125 g ricotty lub półtłustego twarogu (pół opakowania)
  • 200 g śmietany (używam vegan Creamo 18%, może być też tradycyjna śmietana o zawartości 18% lub 30% tłuszczu)
  • 4 jajka (zerówki, wolny chów)
  • 2 łyżki erytrytolu (albo cukru)
  • 2 łyżki listków świeżego tymianku

Tarta z morelami i tymiankiem – PRZEPIS:

  1. Umyte morele wypestkuj i podziel na połówki. Przejrzyj morele.
  2. Przygotuj kruche ciasto wg tego przepisu, pamiętaj o dodaniu przypraw. Ciasto możesz wyrobić ręcznie lub w robocie kuchennym (jeżeli używasz niezawodnego Magimixa, wyrobienie ciasta zajmie dosłownie 20 sekund).
  3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
  4. Natłuść ghee lub masłem formę do tarty.
  5. Schłodzone ciasto ułóż na dużej desce wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą do pieczenia, lekko rozpłaszcz i rozwałkuj na grubość ok. 4 mm.
  6. Przełóż ciasto do formy, usuń nadmiar. Spód nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na około 15 minut.
  7. W czasie, gdy ciasto będzie się podpiekać, przygotuj krem śmietanowo-jajeczny. Jajka i śmietanę ubij w misce na jednolitą masę, dodaj listki tymianku i wymieszaj.
  8. Gdy ciasto się podpiecze, wyjmij je z piekarnika, na spód tarty wyłóż ok. 125 g ricotty (pół opakowania), na niej ułóż połówki moreli i maliny, po czym zalej je jajkami rozbełtanymi wcześniej ze śmietaną.
  9. Wstaw tartę do piekarnika i piecz na środkowym poziomie przez ok. 45-50 minut.
  10. Gotową tartę odstaw na 5-10 minut, by nieco odpoczęła.
  11. Podawaj na gorąco albo na zimno – w każdym wariancie smakuje doskonale. Świetnie sprawdza się jako śniadanie następnego dnia po pieczeniu (na zimno).

Sprawdź też inne łatwe przepisy na bezglutenowe tarty i quiche.

Tarta z morelami i tymiankiem

Tarta z morelami i tymiankiem

Tarta z morelami i tymiankiem

Tarta z morelami i tymiankiem

Tarta z morelami i tymiankiem

Tarta z morelami i tymiankiem