Tarta z morelami i tymiankiem.
Tarta z najlepszymi owocami lata. Morele, maliny, kremowa ricotta i najprostsze maślane kruche ciasto bez glutenu. Kruche ciasto robię według tego samego przepisu, co zwykle. Śmietany używam wegańskiej, ponieważ jest niezawodna dosłownie do wszystkiego. Tutaj zapewnia doskonałą konsystencję i idealnie łączy się z jajkami, więc w razie czego polecam taki zestaw. Tradycyjna śmietana też sprawdzi się świetnie.
Tarta z morelami i tymiankiem – SKŁADNIKI na 6-8 porcji:
(na formę do tarty z wyjmowanym dnem o średnicy 24 cm)
Na kruche ciasto
- 100 g mąki owsianej bezglutenowej (używam Elovena)
- 50 g skrobi ziemniaczanej bezglutenowej
- 125 g ricotty lub półtłustego twarogu (pół opakowania)
- 100 g zimnego niesolonego masła
- kopiasta łyżeczka suszonego tymianku
- pół łyżeczki różowego pieprzu
Plus
- ghee lub masło do natłuszczenia formy
Na nadzienie
- 10-15 moreli w zależności od wielkości owoców
- 250 g malin
- 125 g ricotty lub półtłustego twarogu (pół opakowania)
- 200 g śmietany (używam vegan Creamo 18%, może być też tradycyjna śmietana o zawartości 18% lub 30% tłuszczu)
- 4 jajka (zerówki, wolny chów)
- 2 łyżki erytrytolu (albo cukru)
- 2 łyżki listków świeżego tymianku
Tarta z morelami i tymiankiem – PRZEPIS:
- Umyte morele wypestkuj i podziel na połówki. Przejrzyj morele.
- Przygotuj kruche ciasto wg tego przepisu, pamiętaj o dodaniu przypraw. Ciasto możesz wyrobić ręcznie lub w robocie kuchennym (jeżeli używasz niezawodnego Magimixa, wyrobienie ciasta zajmie dosłownie 20 sekund).
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
- Natłuść ghee lub masłem formę do tarty.
- Schłodzone ciasto ułóż na dużej desce wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą do pieczenia, lekko rozpłaszcz i rozwałkuj na grubość ok. 4 mm.
- Przełóż ciasto do formy, usuń nadmiar. Spód nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na około 15 minut.
- W czasie, gdy ciasto będzie się podpiekać, przygotuj krem śmietanowo-jajeczny. Jajka i śmietanę ubij w misce na jednolitą masę, dodaj listki tymianku i wymieszaj.
- Gdy ciasto się podpiecze, wyjmij je z piekarnika, na spód tarty wyłóż ok. 125 g ricotty (pół opakowania), na niej ułóż połówki moreli i maliny, po czym zalej je jajkami rozbełtanymi wcześniej ze śmietaną.
- Wstaw tartę do piekarnika i piecz na środkowym poziomie przez ok. 45-50 minut.
- Gotową tartę odstaw na 5-10 minut, by nieco odpoczęła.
- Podawaj na gorąco albo na zimno – w każdym wariancie smakuje doskonale. Świetnie sprawdza się jako śniadanie następnego dnia po pieczeniu (na zimno).
Sprawdź też inne łatwe przepisy na bezglutenowe tarty i quiche.