Szparagi z fetą i ryżem.
Jeszcze jeden fajny przepis na zielone szparagi. To aromatyczna wiosenna sałatka, której bazę stanowią szparagi, groszek i brązowy ryż. Wyrazista, słona, kremowa feta bardzo lubi się z zielonymi szparagami, a wszędzie tam, gdzie pojawią się szparagi, świetnie pasują także pistacje i zielony groszek. Tymianek i mięta to z kolei jedne z moich ulubionych ziół, dlatego od wiosny do jesieni zawsze mam je w donicach na tarasie. Dodają potrawom sporo świeżości, ale nie ma przeszkód, by zastąpić je innymi. Dodaj, co lubisz.
Uwagi:
- W razie potrzeby użyj mrożonego zielonego groszku
- Do sałatki dodaję oliwę extra vergine, ale równie dobrze sprawdzi się surowy olej wytłoczony na zimno z dowolnych orzechów, na przykład z pistacji
- Jeżeli chcesz zrobić wersję czysto roślinną (wegańską), po prostu pomiń fetę albo zastąp ją tofu lub roślinnym „serem” z orzechów. Dobrze sprawdzi się tu np. domowy twarożek z nerkowców
Sprawdź też:
Szparagi z fetą i ryżem – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- 200 g brązowego ryżu (w razie potrzeby użyj ryżu innej odmiany lub np. quinoa)
- 500 g zielonych szparagów
- 300 g zielonego groszku (może być mrożony)
- kilka gałązek mięty
- łyżka listków tymianku
- ok. 100 g fety
- mała garść pistacji, niesolonych i nieprażonych (piniole, migdały, orzechy włoskie lub laskowe też będą pasować)
- sól roztarta w moździerzu (używam różowej himalajskiej)
- 1 długi pieprz roztarty w moździerzu
- łyżeczka zielonego pieprzu rozgniecionego w moździerzu)
- oliwa extra vergine jak najlepszej jakości
Szparagi z fetą i ryżem – PRZEPIS:
- Ugotuj ryż, ostudź w zimnej wodzie i odstaw, by odciekł.
- Szparagi posiekaj na niewielkie kawałki i podduś w głębokiej patelni na oliwie wraz z groszkiem, aż nieco zmiękną.
- Ugotowany ryż przełóż do dużej miski, dodaj podduszone na patelni szparagi i groszek. Odstaw na kilka minut, by warzywa nieco przestygły.
- Dodaj zioła, np. takie jak w moim przepisie (posiekane listki mięty i tymianek) oraz przyprawy. Wlej chlust oliwy i wymieszaj.
- Przełóż sałatkę na duży półmisek albo od razu podziel na porcje. Na wierzchu rozkrusz w dłoniach fetę. Dodaj posiekane pistacje i porcję dodatkowych listków / kwiatków tymianku.