Szparagi z fetą i ryżem.

Jeszcze jeden fajny przepis na zielone szparagi. To aromatyczna wiosenna sałatka, której bazę stanowią szparagi, groszek i brązowy ryż. Wyrazista, słona, kremowa feta bardzo lubi się z zielonymi szparagami, a wszędzie tam, gdzie pojawią się szparagi, świetnie pasują także pistacje i zielony groszek. Tymianek i mięta to z kolei jedne z moich ulubionych ziół, dlatego od wiosny do jesieni zawsze mam je w donicach na tarasie. Dodają potrawom sporo świeżości, ale nie ma przeszkód, by zastąpić je innymi. Dodaj, co lubisz.

Uwagi:

  • W razie potrzeby użyj mrożonego zielonego groszku
  • Do sałatki dodaję oliwę extra vergine, ale równie dobrze sprawdzi się surowy olej wytłoczony na zimno z dowolnych orzechów, na przykład z pistacji
  • Jeżeli chcesz zrobić wersję czysto roślinną (wegańską), po prostu pomiń fetę albo zastąp ją tofu lub roślinnym „serem” z orzechów. Dobrze sprawdzi się tu np. domowy twarożek z nerkowców

Sprawdź też:

Szparagi z fetą i ryżem

Szparagi z fetą i ryżem

Szparagi z fetą i ryżem

Szparagi z fetą i ryżem

Szparagi z fetą i ryżem – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 200 g brązowego ryżu (w razie potrzeby użyj ryżu innej odmiany lub np. quinoa)
  • 500 g zielonych szparagów
  • 300 g zielonego groszku (może być mrożony)
  • kilka gałązek mięty
  • łyżka listków tymianku
  • ok. 100 g fety
  • mała garść pistacji, niesolonych i nieprażonych (piniole, migdały, orzechy włoskie lub laskowe też będą pasować)
  • sól roztarta w moździerzu (używam różowej himalajskiej)
  • 1 długi pieprz roztarty w moździerzu
  • łyżeczka zielonego pieprzu rozgniecionego w moździerzu)
  • oliwa extra vergine jak najlepszej jakości

Szparagi z fetą i ryżem – PRZEPIS:

  1. Ugotuj ryż, ostudź w zimnej wodzie i odstaw, by odciekł.
  2. Szparagi posiekaj na niewielkie kawałki i podduś w głębokiej patelni na oliwie wraz z groszkiem, aż nieco zmiękną.
  3. Ugotowany ryż przełóż do dużej miski, dodaj podduszone na patelni szparagi i groszek. Odstaw na kilka minut, by warzywa nieco przestygły.
  4. Dodaj zioła, np. takie jak w moim przepisie (posiekane listki mięty i tymianek) oraz przyprawy. Wlej chlust oliwy i wymieszaj.
  5. Przełóż sałatkę na duży półmisek albo od razu podziel na porcje. Na wierzchu rozkrusz w dłoniach fetę. Dodaj posiekane pistacje i porcję dodatkowych listków / kwiatków tymianku.

Szparagi z fetą i ryżem

Szparagi z fetą i ryżem

Szparagi z fetą i ryżem