Siekany bób z pistacjami.
Siekany bób z pistacjami to właściwie salsa z bobu, którą możesz przyrządzić od razu w większej ilości i podać w formie sałatki. Tak, jest dość pracochłonna, ale smak wynagradza wszelki trud. By siekany bób smakował jak należy, musisz kupić młode zielone fasolki, ugotować (krótko! 3 minuty, bób powinien być al dente), obrać, a później już tylko posiekać, uzupełnić o dodatki, i gotowe!
Tak przyrządzony bób jest pyszną alternatywą dla bobu tradycyjnie podawanego w formie całych fasolek. Ugotowany al dente i obrany ze skórki doskonale nadaje się do siekania i jest znakomitą bazą zielonej salsy. Wystarczy tylko dodać świeże zioła, oliwę lub olej, (opcjonalnie) trochę orzechów i można jeść.
Bób doprawiam surowym olejem z nerkowców wytłoczonym na zimno w domowej prasie do oleju Wartmann. Taki olej, tłoczony w niewielkich ilościach do bieżącego użycia jest najświeższy, a dzięki temu pyszny i aromatyczny. Pięknie dopełnia smak warzyw. Więcej na temat jego cennych właściwości przeczytasz w tym wpisie.
Uwagi:
- Im świeższy i młodszy bób o pięknym, intensywnym i nasyconym zielonym kolorze, tym lepiej dla finalnego smaku salsy (salsa ze starego bobu, który pojawi się w drugiej połowie sezonu to już nie będzie to)
- Bób ugotuj al dente, wystarczą mu trzy minuty (od wrzutki do wrzątku) – tylko wtedy łatwo go posiekasz bez zbędnego rozgniatania; przeczytaj też wpis o tym, jak gotować i mrozić bób
Siekany bób z pistacjami – SKŁADNIKI na 4 porcje:
- 1 kg bobu, waga przed ugotowaniem (ok. 600 g po ugotowaniu i obraniu bobu ze skórki)
- duża garść pistacji, niesolonych i nieprażonych
- pęczek szczypiorku
- listki z kilku gałązek mięty
- łyżka listków tymianku – jeżeli masz pod ręką kwitnący tymianek, dodaj również kwiatki
- surowy olej z nerkowców wytłoczony na zimno w domowej prasie do oleju Wartmann
- pieprz i sól roztarte w moździerzu, opcjonalnie
Siekany bób z pistacjami – PRZEPIS:
- Wytłocz olej z nerkowców: do podajnika prasy do oleju Wartmann wsyp posiekane nerkowce (ok. 400-500 g) i włącz urządzenie w trybie peanuts. Otrzymasz surowy, czysty, nieklarowany olej (ok. 200-220 ml), gotowy do użycia.
- Ugotuj bób (3 minuty, ugotowany powinien być al dente), ostudź i obierz ze skórki.
- Posiekaj bób i przełóż do miski. Dodaj posiekane: pistacje, miętę, szczypiorek oraz tymianek.
- W razie potrzeby dopraw całość pieprzem i solą.
- Wlej olej lub oliwę, wymieszaj i podawaj.
UWAGA: Kod rabatowy FACETIKUCHNIA działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: sprawdź Rabat Ronic.
Przeczytaj też:
- Prasa do oleju – Q&A, czyli wszystko, co chcesz wiedzieć, ale nie masz kogo zapytać
- Domowa prasa do oleju – czy warto kupić?
- Olej z nerkowców – cud natury!
- Jak tłoczyć oleje w duchu zero waste?
- Prasa do oleju Wartmann trzeciej generacji – co nowego?
- Płynne złoto – olej z orzechów włoskich
- Olej lniany możesz tłoczyć w domu!
- Olej z konopi – jeszcze jeden doskonały powód do zakupu prasy do oleju
- Jak zużyć wiórki po tłoczeniu oleju?