• 2 garście szpinaku typu baby
  • 6 zielonych szparagów
  • ok. 100 g fety
  • 4-6 kasztanów (gotowe, ugotowane na parze)
  • biała i czarna gorczyca
  • pieprz
  • sól
  • oliwa extra vergine

Elegancka i pyszna sałatka albo – jak kto woli – przystawka ze szparagami, fetą, kasztanami i oliwą aromatyzowaną gorczycą i pieprzem.

To bardzo proste, a zarazem eleganckie i pełne smaku danie. Wyrazista feta dobrze komponuje się ze szparagami i szpinakiem, a całości charakteru dodają odpowiednio dobrane przyprawy. Uprażona gorczyca staje się chrupka i wcale nie ostra, a prażenie pieprzu wydobywa z niego dodatkowy aromat.

Użyłem ekologicznych, ugotowanych na parze kasztanów (paczkowanych). Są bardzo smaczne zarówno na zimno, jak i na ciepło. Do tego dania nie potrzeba ich wielu, ale jeśli nie uda Ci się ich zdobyć, zamiast kasztanów spokojnie możesz użyć orzechów (włoskie będą pasować idealnie).

Szparagi kasztany L_05

1. Przygotuj aromatyczną oliwę – na suchej teflonowej patelni podpraż gorczycę, aż zacznie intensywnie pachnieć i nieco strzelać. Przełóż gorczycę do miseczki. Podpraż kulki pieprzu, przełóż do moździerza i grubo rozetrzyj. Przełóż do miseczki, dodaj niewielką ilość soli (nie za dużo, bowiem feta jest już wystarczająco słona; możesz też całkiem zrezygnować z dodawania soli), wlej oliwę, wymieszaj i odstaw.

2. Na tej samej suchej teflonowej patelni podsmaż obrane ze skórki kasztany (użyłem TAKICH).

3. Oderwij zdrewniałe końcówki szparagów i usmaż je na mocno rozgrzanej patelni grillowej (nie za długo, szparagi muszą pozostać jędrne, wystarczy im ok. 4 minut).

4. W tym czasie na środku talerzy rozłóż po garści szpinaku.

5. Na liściach szpinaku ułóż ugrillowane szparagi, dodaj pokruszone w dłoniach na mniejsze kawałki kasztany oraz dość drobno pokruszoną fetę (użyłem TAKIEJ).

6. Całość porządnie skrop oliwą wraz z przyprawami.

Smacznego!

Szparagi kasztany L_02