- 150 g suszonych fig
- 150 g suszonych śliwek i moreli niesiarkowanych (w dowolnych proporcjach)
- 70 g goji
- 50 g jagód inkaskich
- 30 g sezamu (czarny i biały w dowolnych proporcjach)
- 50 g nerkowców
- 50 g odtłuszczonej mąki kokosowej
- ok. 1/3-1/2 szklanki wody mineralnej
Batoniki musli z samych bakalii, bez dodatku cukru i innych słodzików.
Kolejny przepis z serii „zdrowe słodkie”: konkretna porcja orzechów i suszonych owoców w postaci batoników, które można zabrać ze sobą np. do pracy.
Batoniki zawdzięczają swój intensywny pomarańczowy kolor dodatkowi jagód goji. Słodycz mieszanki suszonych fig, śliwek, moreli i goji świetnie przełamują kwaskowate jagody inkaskie.
Dodatek mąki kokosowej jest istotny, ponieważ doskonale wchłania wilgoć i wiąże składniki.
Z podanych ilości składników otrzymasz 15 batoników. Jedna sztuka = 125 kcal.
Batony nie zawierają cukru ani glutenu.
1. Wszystkie bakalie umieść w robocie kuchennym, wlej nieco wody i zmiksuj na gładką masę. Użyj tylko tyle wody, ile będzie potrzebne, by robot zmielił bakalie (im mniej tym lepiej).
2. Przełóż masę do miski, dodaj mąkę kokosową i dokładnie wymieszaj dłońmi.
3. Przełóż wszystko do płaskiego naczynia (tu: o wymiarach 17 x 23 cm) wyłożonego papierem do pieczenia, dokładnie ugnieć i wstaw do lodówki na noc.
4. Następnego dnia wyjmij masę z naczynia i podziel na porcje. By były ładniejsze, ostrym nożem możesz odciąć zewnętrzne krawędzie.
5. Batoniki możesz przechowywać w lodówce do 7 dni, najlepiej przełożone pergaminem (papierem do pieczenia).
Smacznego!
Do zmielenia bakalii użyłem robota kuchennego Russell Hobbs Illumina:
Dopiero co zrobiłam szparagi z tymi cudownymi winogronami, a już marzę o czymś innym :)!
:-)
Słodycz suszonych owoców to jest to. Nic więcej nie trzeba :)
Podaj proszę wymiary naczynia, którego używasz?
Słuszna uwaga, rozmiar naczynia: 17 x 23 cm, pozdrawiam
Superanckie
Świetne jako snack do pracy etc.
Zdrowe słodkości, takie lubię :)
Tego szukałam
Omnomnom…
Bardzo ładne zdjęcia :)
Apetyczne