• 2 szklanki mąki gryczanej
  • 1 szklanka odtłuszczonej mąki kokosowej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru (tu: palmowy)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki mleka (tu: bez laktozy)
  • 4 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego (można zastąpić masłem)
  • 2 szklanki bananów
  • 1 szklanka posiekanych orzechów brazylijskich
  • 2 jajka

Przepis na pyszny chleb z mąki gryczanej z hojnym dodatkiem orzechów brazylijskich.

To bezglutenowa wersja opublikowanego dawno temu przepisu chleb bananowy z orzechami.

Chleb z mąki gryczanej jest bardzo smaczny, a wyraźnie wyczuwalna słodycz bananów i dodane do niego w sporej ilości orzechy brazylijskie sprawia, że trochę przypomina ciasto. I tak właśnie go traktuję – najczęściej jemy go w postaci kromek, bez żadnych dodatków.

Użyłem tu bezglutenowego proszku do pieczenia (ZOBACZ), który można kupić np. w sklepie SIN GLUTEN na warszawskim Żoliborzu, o którym pisaliśmy TUTAJ.

1. Posiekaj orzechy brazylijskie.

2. W jednej misce wymieszaj składniki suche, tj. mąkę gryczaną, mąkę kokosową, sodę, proszek do pieczenia, cukier i sól.

3. Dojrzałe banany rozdrobnij widelcem na miazgę.

4. Ubij dwa jajka na gładką masę.

5. Na patelni rozpuść 4 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego.

6. W drugiej misce połącz pozostałe składniki, tj. banany, rozpuszczony olej kokosowy, mleko, jajka i orzechy brazylijskie.

7. Wymieszaj dokładnie masę suchą i mokrą. Możesz w tym celu użyć również maszyny do chleba (program – wyrabianie ciasta).

8. Przełóż ciasto do formy (u mnie ceramiczna forma keksowa o wymiarach dł. 25 x szer. 13 cm i głębokość 8,5 cm).

9. Wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni i piecz chleb przez ok. 60 minut. Jeśli przed upływem tego czasu uznasz, że chleb wystarczająco zrumienił się z wierzchu, możesz przykryć go folią aluminiową.

Smacznego!

Bezglutenowe mąki i proszek do pieczenia możesz kupić w sklepie z żywnością dla alergików SIN GLUTEN (Al. Wojska Polskiego 41 w Warszawie), o którym pisaliśmy TUTAJ.

Chleb bananowo-gryczany L_04

Chleb bananowo-gryczany L_05

Sprawdź też:

BEZGLUTENOWY CHLEB BAKALIOWY

Chleb bakaliowy bezgluten L_08