- 300 g młodego szpinaku
- 4 spore banany
- 1 łyżka tequili
- 1 łyżka miodu
Sorbet bananowy o bardzo niebananowej barwie.
Bazą sorbetu są banany. Za intensywnie zielony kolor deseru odpowiada świeży szpinak prosto z pola, ale bez obaw: szpinak nie jest wyczuwalny w smaku, nadaje tu tylko nietuzinkową barwę.
Ten sorbet to nic innego jak mrożona wersja koktajlu ze szpinaku i bananów, na który przepis znajdziesz TUTAJ. Koktajl spotkał się ze świetnym przyjęciem czytelników, więc nie panikuj, tylko leć po szpinak i bierz się do roboty.
;-)
Sorbet to świetny i bardzo orzeźwiający mrożony deser, idealny na upalne dni. Jest również znacznie zdrowszy i lżejszy od klasycznych lodów. Przygotowuje się go z zamrożonych owoców (zwykle w postaci puree) z dodatkiem wody albo soku oraz ewentualnie cukru. W prawdziwym sorbecie nie powinno być żadnych produktów mlecznych. „Sorbet” z dodatkiem mleka, jogurtu czy śmietany to nie sorbet.
Do przygotowania tego sorbetu nie potrzebujesz maszyny do lodów. Nie musisz niczego po wielokroć wyjmować z zamrażarki, mieszać i ponownie do niej wstawiać. Przepis jest szybki i bardzo prosty.
1. Szpinak (najlepiej młody) dokładnie opłucz pod bieżącą wodą.
2. Banany obierz ze skóry i rozgnieć widelcem na miazgę.
3. Do blendera przełóż masę bananową, dodaj łyżkę tequili i zmiksuj na gładko.
4. Partiami dokładaj do zmielonych bananów szpinak – aż do zmiksowania wszystkiego na gładko. Całość powinna dać się zmiksować bez dodatkowego płynu, ale jeśli Twój blender nie podoła wyzwaniu, dodaj do kielicha nieco wody lub tequili (tak mało, jak to tylko możliwe).
5. Dodaj łyżkę miodu i zmiksuj. Spróbuj i jeśli uznasz, że jest taka potrzeba, dodaj więcej miodu. Masa gotowa do zamrożenia wygląda tak: ZOBACZ.
6. Przelej masę do płaskiego ceramicznego naczynia (nie powinna mieć więcej niż 4 cm głębokości) i wstaw do zamrażarki na noc. Po wyjęciu z zamrażarki zmrożona masa wygląda tak: ZOBACZ.
7. Przed podaniem wyjmij sorbet z zamrażarki na 10 minut przed miksowaniem, a następnie zmiksuj w malakserze.
8. Jako dodatek możesz przygotować granitę z mrożonych porzeczek: mrożone porzeczki zmiksuj w malakserze.
9. Podawaj od razu, udekorowane porzeczkową granitą. Kwaskowate porzeczki świetnie przełamują bananowo-miodową słodycz sorbetu.
Smacznego!
Niesamowite!!
Ale czad :D
No to pojechałeś!!! muszę to zrobić
Ja bym dodała jeszcze awokado, co by całość była jeszcze bardziej kremowa ;)
Sorbet nie musi być kremowy. Nawet więcej – nie powinien;-)
Może nie musi, ale taki mi najbardziej smakuje. Oczywiście w granicach rozsądku, bo faktycznie przestanie być sorbetem ;)
Aaa już teraz wiem co zrobić ze szpinakiem i nadmiarem bananów! Kolory niesamowite ;) szkoda tylko, że nie mam porzeczek .
Ekstrawaganckie. Świetny pomysł
Bardzo oryginalny deser. Szałowy :)
Mega pomysł
Wow, takiego sorbetu jeszcze nie jadłem
Fajny:) Ja poproszę jeszcze o lody z awokado:)