Kurki po baskijsku – bezwzględnie najlepsza wersja kurek z jajkiem.

Kurki z jajkiem, a właściwie z tym, co w jajku najlepsze – z emulgowanym żółtkiem – to doskonały sposób na inne niż zwykle zestawienie grzybów z jajkiem. Baskowie mają wrodzony talent do tworzenia potraw prostych i zachwycających zarazem. Jakość produktu, niewiele składników i proste patenty to najkrótsza droga do autentycznie oszałamiających rezultatów.

To danie smakuje wspaniale o każdej porze dnia, świetnie sprawdza się także jako śniadanie. Spróbuj tak przyrządzonych kurek zamiast kurkowej jajecznicy, a na pewno docenisz różnicę (niczego nie ujmując tej ostatniej).

Uwagi:

  • Przyprawiając grzyby, zwykle ograniczam się do dodania pieprzu i soli, a tu wyjątek stanowi pimenton (dulce), czyli wędzona papryka, która ma za zadanie dodać kurkom więcej koloru i wędzonego smaku
  • Zamiast szałwii świetnie sprawdzi się rozmaryn albo tymianek

Kurki po baskijsku

Kurki po baskijsku

Kurki po baskijsku – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 600 g kurek
  • szalotka albo biała cebula
  • duża szczypta pieprzu, roztartego w moździerzu
  • kilka kulek ziela angielskiego, roztartego w moździerzu
  • duża szczypta soli roztartej w moździerzu
  • płaska łyżeczka łagodnego pimentonu (pimenton dulce), czyli mielonej wędzonej papryki
  • 3-4 gałązki świeżej szałwii
  • ghee lub masło klarowane do smażenia
  • 2 jajka (zerówka, wolny chów)

Kurki po baskijsku – PRZEPIS:

  1. Oczyść kurki (na sucho), większe sztuki przekrój na połówki. Posiekaj szalotkę (cebulę).
  2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  3. Na patelni podsmaż na maśle szalotkę/cebulę, aż zmięknie, po czym dodaj kurki. Smaż, sporadycznie mieszając.
  4. W połowie smażenia dodaj pimenton i pieprz. Kiedy kurki będą gotowe, dopraw je solą i dodaj posiekane listki szałwii. Wymieszaj.
  5. Przełóż kurki na talerze, które nadają się do wstawienia do piekarnika. Pośrodku każdej porcji grzybów zrób lekkie wgłębienie i umieść w nim żółtko.
  6. Wstaw pod grill na 3-4 minuty. Jajko powinno ściąć się z wierzchu i pozostać kremowe, półpłynne w środku.

Sprawdź też:

Kurki po baskijsku

Kurki po baskijsku