Kurki po baskijsku – bezwzględnie najlepsza wersja kurek z jajkiem.
Kurki z jajkiem, a właściwie z tym, co w jajku najlepsze – z emulgowanym żółtkiem – to doskonały sposób na inne niż zwykle zestawienie grzybów z jajkiem. Baskowie mają wrodzony talent do tworzenia potraw prostych i zachwycających zarazem. Jakość produktu, niewiele składników i proste patenty to najkrótsza droga do autentycznie oszałamiających rezultatów.
To danie smakuje wspaniale o każdej porze dnia, świetnie sprawdza się także jako śniadanie. Spróbuj tak przyrządzonych kurek zamiast kurkowej jajecznicy, a na pewno docenisz różnicę (niczego nie ujmując tej ostatniej).
Uwagi:
- Przyprawiając grzyby, zwykle ograniczam się do dodania pieprzu i soli, a tu wyjątek stanowi pimenton (dulce), czyli wędzona papryka, która ma za zadanie dodać kurkom więcej koloru i wędzonego smaku
- Zamiast szałwii świetnie sprawdzi się rozmaryn albo tymianek
Kurki po baskijsku – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- 600 g kurek
- szalotka albo biała cebula
- duża szczypta pieprzu, roztartego w moździerzu
- kilka kulek ziela angielskiego, roztartego w moździerzu
- duża szczypta soli roztartej w moździerzu
- płaska łyżeczka łagodnego pimentonu (pimenton dulce), czyli mielonej wędzonej papryki
- 3-4 gałązki świeżej szałwii
- ghee lub masło klarowane do smażenia
- 2 jajka (zerówka, wolny chów)
Kurki po baskijsku – PRZEPIS:
- Oczyść kurki (na sucho), większe sztuki przekrój na połówki. Posiekaj szalotkę (cebulę).
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
- Na patelni podsmaż na maśle szalotkę/cebulę, aż zmięknie, po czym dodaj kurki. Smaż, sporadycznie mieszając.
- W połowie smażenia dodaj pimenton i pieprz. Kiedy kurki będą gotowe, dopraw je solą i dodaj posiekane listki szałwii. Wymieszaj.
- Przełóż kurki na talerze, które nadają się do wstawienia do piekarnika. Pośrodku każdej porcji grzybów zrób lekkie wgłębienie i umieść w nim żółtko.
- Wstaw pod grill na 3-4 minuty. Jajko powinno ściąć się z wierzchu i pozostać kremowe, półpłynne w środku.