Suszony bób duszony z grzybami.

Po pierwszym przepisie na suszony bób (klasyczne mięsne michirones), pora na roślinne danie z suszonym bobem w roli głównej.

To pomysł na w 100% roślinny (wegański) gulasz z użyciem znakomitego hiszpańskiego składnika prosto z Walencji: suszonego bobu. Grzyby zapewniają tu umami, a pory i cebula dodają nieco słodyczy. Całość w moim subiektywnym odczuciu ma nieco świąteczny klimat, choć wcale nie musi to być danie świąteczne – raczej rozgrzewająca rustykalna potrawka, która niekoniecznie szałowo wygląda, ale za to doskonale smakuje.

Długo gotowany suszony bób ma miękką skórkę i bardzo smaczny miąższ. W razie potrzeby zastąp go suchą fasolą, dobrze sprawdzi się choćby Piękny Jaś, który należy potraktować tak samo jak habas secas, czyli najpierw namoczyć, a później długo gotować. Z podanych składników otrzymasz 4-6 porcji, które możesz podać bez dodatków albo na przykład z ryżem. Nie rezygnuj z wina, ponieważ duszone w nim pory i grzyby mają jeszcze bogatszy smak. Używam podstawowych przypraw i rozmarynu, który zawsze świetnie komponuje się z grzybami; możesz dodać również listki laurowe.

Suszony bób duszony z grzybami

Suszony bób duszony z grzybami

Suszony bób duszony z grzybami

Suszony bób duszony z grzybami

Suszony bób duszony z grzybami – SKŁADNIKI na 4-6 porcji:

  • 500 g suszonego bobu
  • 100 g suszonych grzybów (u mnie: podgrzybki i kurki)
  • 2 duże czerwone cebule
  • ok. 6 ząbków (pół główki) czarnego czosnku
  • duży kieliszek białego wytrawnego wina
  • 2 pory
  • oliwa extra vergine
  • po 1 łyżeczce czarnego pieprzu i ziela angielskiego, rozgniecionych w moździerzu
  • łyżeczka suszonego lub świeżego rozmarynu
  • suszona papryczka piri-piri, rozgnieciona w moździerzu
  • sól roztarta w moździerzu
  • duża garść natki pietruszki, posiekanej

Suszony bób duszony z grzybami – PRZEPIS:

  1. Namocz suszony bób: zalej zimną wodą i odstaw na 48 godzin. W trakcie namaczania przynajmniej dwukrotnie należy zmienić wodę.
  2. Odcedzony bób przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj pod przykryciem przez ok. 2 godziny.
  3. W tym czasie grzyby zalej wrzątkiem. 
  4. W głębokim rondlu podduś na oliwie posiekaną cebulę i por. Dodaj sól, by warzywa puściły soki i duś pod przykryciem.
  5. Większe grzyby lub większe kawałki grzybów posiekaj, mniejsze pozostaw w całości, po czym dodaj je na patelnię. Dorzuć drobno posiekany czarny czosnek, wlej wino i duś całość pod przykryciem przez kilka minut.
  6. Dodaj ugotowany wcześniej bób, przyprawy i zioła (suszony rozmaryn rozetrzyj wcześniej w moździerzu, a świeży posiekaj), po czym wlej kilka dużych łyżek wody po moczeniu grzybów. Woda po grzybach powinna wystarczyć, gdyby jednak jej zabrakło, dodaj trochę płynu po gotowaniu bobu. Bób i pozostałe składniki powinny gotować się w płynie, ale jednocześnie płynu nie powinno być zbyt dużo. Suszony bób duszony z grzybami nie jest zupą, tylko rodzajem gęstej potrawki. Gotuj całość pod przykryciem przez ok. 20 minut.
  7. Zdejmij rondel z ognia i wmieszaj posiekaną natkę pietruszki. Porcje skrop oliwą.

Suszony bób duszony z grzybami

Suszony bób duszony z grzybami

Suszony bób duszony z grzybami