Suszony bób duszony z grzybami.
Po pierwszym przepisie na suszony bób (klasyczne mięsne michirones), pora na roślinne danie z suszonym bobem w roli głównej.
To pomysł na w 100% roślinny (wegański) gulasz z użyciem znakomitego hiszpańskiego składnika prosto z Walencji: suszonego bobu. Grzyby zapewniają tu umami, a pory i cebula dodają nieco słodyczy. Całość w moim subiektywnym odczuciu ma nieco świąteczny klimat, choć wcale nie musi to być danie świąteczne – raczej rozgrzewająca rustykalna potrawka, która niekoniecznie szałowo wygląda, ale za to doskonale smakuje.
Długo gotowany suszony bób ma miękką skórkę i bardzo smaczny miąższ. W razie potrzeby zastąp go suchą fasolą, dobrze sprawdzi się choćby Piękny Jaś, który należy potraktować tak samo jak habas secas, czyli najpierw namoczyć, a później długo gotować. Z podanych składników otrzymasz 4-6 porcji, które możesz podać bez dodatków albo na przykład z ryżem. Nie rezygnuj z wina, ponieważ duszone w nim pory i grzyby mają jeszcze bogatszy smak. Używam podstawowych przypraw i rozmarynu, który zawsze świetnie komponuje się z grzybami; możesz dodać również listki laurowe.
Suszony bób duszony z grzybami – SKŁADNIKI na 4-6 porcji:
- 500 g suszonego bobu
- 100 g suszonych grzybów (u mnie: podgrzybki i kurki)
- 2 duże czerwone cebule
- ok. 6 ząbków (pół główki) czarnego czosnku
- duży kieliszek białego wytrawnego wina
- 2 pory
- oliwa extra vergine
- po 1 łyżeczce czarnego pieprzu i ziela angielskiego, rozgniecionych w moździerzu
- łyżeczka suszonego lub świeżego rozmarynu
- suszona papryczka piri-piri, rozgnieciona w moździerzu
- sól roztarta w moździerzu
- duża garść natki pietruszki, posiekanej
Suszony bób duszony z grzybami – PRZEPIS:
- Namocz suszony bób: zalej zimną wodą i odstaw na 48 godzin. W trakcie namaczania przynajmniej dwukrotnie należy zmienić wodę.
- Odcedzony bób przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj pod przykryciem przez ok. 2 godziny.
- W tym czasie grzyby zalej wrzątkiem.
- W głębokim rondlu podduś na oliwie posiekaną cebulę i por. Dodaj sól, by warzywa puściły soki i duś pod przykryciem.
- Większe grzyby lub większe kawałki grzybów posiekaj, mniejsze pozostaw w całości, po czym dodaj je na patelnię. Dorzuć drobno posiekany czarny czosnek, wlej wino i duś całość pod przykryciem przez kilka minut.
- Dodaj ugotowany wcześniej bób, przyprawy i zioła (suszony rozmaryn rozetrzyj wcześniej w moździerzu, a świeży posiekaj), po czym wlej kilka dużych łyżek wody po moczeniu grzybów. Woda po grzybach powinna wystarczyć, gdyby jednak jej zabrakło, dodaj trochę płynu po gotowaniu bobu. Bób i pozostałe składniki powinny gotować się w płynie, ale jednocześnie płynu nie powinno być zbyt dużo. Suszony bób duszony z grzybami nie jest zupą, tylko rodzajem gęstej potrawki. Gotuj całość pod przykryciem przez ok. 20 minut.
- Zdejmij rondel z ognia i wmieszaj posiekaną natkę pietruszki. Porcje skrop oliwą.
Niezwykły przepis… Mam zamiar w tym roku zasadzić dużo bobu, więc zamiast wszystek zamrażać na zimę może część ususzę?
Warto.