Sałatka z fenkułem i granatem.

Sezon na granaty powoli dobiega końca, korzystam więc z okazji i robię fajną zimową sałatkę z kopru włoskiego, soczystego jabłka, pestek granatu i fety. Fenkuł marynuję przez noc w soku z limonek, dzięki czemu mięknie i nabiera orzeźwiającego, kwaskowatego smaku. Jeżeli chcesz zrobić sałatkę na już, marynowanie nie jest niezbędne – równie dobrze możesz dodać do sałatki świeży chrupiący koper włoski. W każdym z wariantów sałatka będzie smakować trochę inaczej, dlatego najlepiej wypróbować obie wersje 🙂 W przypadku drugiej opcji (brak marynaty) po prostu skrop fenkuł i jabłko sokiem z limonki lub cytryny; możesz też pominąć wówczas miód. 

Sałatka jest ultra lekka i doskonała na delikatną przystawkę lub niewielkie śniadanie w wiosennym stylu. Dla dodatkowego wzbogacenia smaku, dodaj trochę posiekanych orzechów (ja celowo je pomijam, ponieważ pistacje, orzechy włoskie i laskowe dodajemy ostatnio do wszystkiego).

Sałatka z fenkułem i granatem

Sałatka z fenkułem i granatem

Sałatka z fenkułem i granatem – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • spora bulwa fenkułu (koper włoski)
  • jabłko (u mnie: Golden Delicious)
  • pestki z połowy granatu
  • kilka listków kolendry
  • mały kawałek Fety (ok. 50 g)
  • łyżeczka płynnego miodu (u mnie: miód z kwiatów pomarańczy)
  • sok z 3-4 limonek (albo z 2 cytryn)
  • oliwa extra vergine jak najlepszej jakości

Sałatka z fenkułem i granatem – PRZEPIS:

  1. Przekrój fenkuł na pół i posiekaj w cienkie plasterki. Możesz użyć do tego celu mandoliny (krajalnicy).
  2. Przełóż fenkuł do miski, wlej sok z limonek, przemieszaj i odstaw na noc do lodówki.
  3. Plasterki zamarynowanego kopru włoskiego rozłóż na talerzu. Jabłko przekrój na pół, a połówki pokrój w cienkie plasterki i dodaj do sałatki.
  4. Całość posyp pestkami granatu i skrop miodem. Dodaj kilka listków kolendry i drobno pokruszoną fetę. Porządnie dopraw oliwą.

Sałatka z fenkułem i granatem

Sałatka z fenkułem i granatem

Sałatka z fenkułem i granatem