Sałatka z fenkułem i granatem.
Sezon na granaty powoli dobiega końca, korzystam więc z okazji i robię fajną zimową sałatkę z kopru włoskiego, soczystego jabłka, pestek granatu i fety. Fenkuł marynuję przez noc w soku z limonek, dzięki czemu mięknie i nabiera orzeźwiającego, kwaskowatego smaku. Jeżeli chcesz zrobić sałatkę na już, marynowanie nie jest niezbędne – równie dobrze możesz dodać do sałatki świeży chrupiący koper włoski. W każdym z wariantów sałatka będzie smakować trochę inaczej, dlatego najlepiej wypróbować obie wersje 🙂 W przypadku drugiej opcji (brak marynaty) po prostu skrop fenkuł i jabłko sokiem z limonki lub cytryny; możesz też pominąć wówczas miód.
Sałatka jest ultra lekka i doskonała na delikatną przystawkę lub niewielkie śniadanie w wiosennym stylu. Dla dodatkowego wzbogacenia smaku, dodaj trochę posiekanych orzechów (ja celowo je pomijam, ponieważ pistacje, orzechy włoskie i laskowe dodajemy ostatnio do wszystkiego).
Sałatka z fenkułem i granatem – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- spora bulwa fenkułu (koper włoski)
- jabłko (u mnie: Golden Delicious)
- pestki z połowy granatu
- kilka listków kolendry
- mały kawałek Fety (ok. 50 g)
- łyżeczka płynnego miodu (u mnie: miód z kwiatów pomarańczy)
- sok z 3-4 limonek (albo z 2 cytryn)
- oliwa extra vergine jak najlepszej jakości
Sałatka z fenkułem i granatem – PRZEPIS:
- Przekrój fenkuł na pół i posiekaj w cienkie plasterki. Możesz użyć do tego celu mandoliny (krajalnicy).
- Przełóż fenkuł do miski, wlej sok z limonek, przemieszaj i odstaw na noc do lodówki.
- Plasterki zamarynowanego kopru włoskiego rozłóż na talerzu. Jabłko przekrój na pół, a połówki pokrój w cienkie plasterki i dodaj do sałatki.
- Całość posyp pestkami granatu i skrop miodem. Dodaj kilka listków kolendry i drobno pokruszoną fetę. Porządnie dopraw oliwą.