Kurki z jajkiem na dyniowym puree.
Gdzie nie spojrzysz, świat mieni się ciepłymi barwami. Złoto, brąz, pomarańcza. W ogrodzie, w lesie, na targu. Jesień w pełni, więc na straganach królują pomarańczowe dynie i złociste kurki, które aż proszą się o połączenie w jednym prostym daniu. Comfort food na październik to pyszne jajko z kremowym żółtkiem, aromatyczne mięsiste kurki i jedwabista pikantna dynia, polecam!
Uwagi:
- Upieczoną do miękkości dynię możesz rozgnieść również widelcem, ale praska do puree zapewnia pożądaną gładkość, a masło kremowość i bogatszy smak,
- Dyniowe puree mocno przyprawiam, by zrównoważyć naturalną słodycz Hokkaido,
- Kurki możesz zastąpić innymi grzybami, szczególnie polecam rydze (w tym sezonie wydają się być na wagę złota, ale może są rejony, gdzie można się nimi nacieszyć),
- Jajko poché (w koszulce) z kremowym płynnym żółtkiem pasuje tu perfekcyjnie, ale jeżeli wolisz podaj jajko sadzone.
Kurki z jajkiem na dyniowym puree – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- 1 spora dynia odmiany Hokkaido (albo dwie małe)
- ok. 600 g kurek
- 2 jajka (zerówki, wolny chów, rozmiar L)
- 4 małe szalotki francuskie lub jedna duża
- 2 łyżki ghee lub masła
- gałązka rozmarynu
- 2 łyżeczki pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
- łyżeczka ziaren kolendry, rozgniecionych w moździerzu
- papryczka piri piri, rozgnieciona w moździerzu
- sól roztarta w moździerzu
- garść szczypiorku, posiekanego
- różowy pieprz
- oliwa extra vergine
Kurki z jajkiem na dyniowym puree – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
- Usuń gniazdo nasienne (pestki) z dyni, pokrój ją na spore kawałki, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na ok. godzinę.
- Oczyść kurki (czyszczę je na sucho).
- Z ostudzonej dyni oddziel miąższ od skórki i przeciśnij go w robocie kuchennym Magimix przez przystawkę-praskę do puree.
- Przełóż puree do garnka, dodaj piri piri i połowę pieprzu oraz dużą szczyptę soli. Podgrzej, mieszając, a na koniec dodaj łyżkę (lub więcej) ghee/masła.
- Posiekane szalotki podduś na ghee/maśle, po czym dodaj oczyszczone wcześniej kurki. Usmaż grzyby z dodatkiem posiekanego rozmarynu, pieprzu i ziaren kolendry.
- W tym czasie ugotuj jajka poché (w koszulkach). Zagotuj wodę w szerokim rondlu, po czym ostrożnie wbij jajka bezpośrednio do wrzątku; możesz też rozbić je pojedynczo do osobnych miseczek i kolejno wlać do wrzącej wody. Gotuj 3 minuty.
- Dyniowe puree podaj z porcją grzybów i jajkiem poché. Całość skrop oliwą, posyp posiekanym szczypiorkiem i roztartym w dłoniach różowym pieprzem.