Kurki z jajkiem na dyniowym puree.

Gdzie nie spojrzysz, świat mieni się ciepłymi barwami. Złoto, brąz, pomarańcza. W ogrodzie, w lesie, na targu. Jesień w pełni, więc na straganach królują pomarańczowe dynie i złociste kurki, które aż proszą się o połączenie w jednym prostym daniu. Comfort food na październik to pyszne jajko z kremowym żółtkiem, aromatyczne mięsiste kurki i jedwabista pikantna dynia, polecam! 

Uwagi:

  • Upieczoną do miękkości dynię możesz rozgnieść również widelcem, ale praska do puree zapewnia pożądaną gładkość, a masło kremowość i bogatszy smak,
  • Dyniowe puree mocno przyprawiam, by zrównoważyć naturalną słodycz Hokkaido,
  • Kurki możesz zastąpić innymi grzybami, szczególnie polecam rydze (w tym sezonie wydają się być na wagę złota, ale może są rejony, gdzie można się nimi nacieszyć),
  • Jajko poché (w koszulce) z kremowym płynnym żółtkiem pasuje tu perfekcyjnie, ale jeżeli wolisz podaj jajko sadzone.

Kurki z jajkiem na dyniowym puree

Kurki z jajkiem na dyniowym puree

Kurki z jajkiem na dyniowym puree

Kurki z jajkiem na dyniowym puree

Kurki z jajkiem na dyniowym puree – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 1 spora dynia odmiany Hokkaido (albo dwie małe)
  • ok. 600 g kurek
  • 2 jajka (zerówki, wolny chów, rozmiar L)
  • 4 małe szalotki francuskie lub jedna duża
  • 2 łyżki ghee lub masła
  • gałązka rozmarynu
  • 2 łyżeczki pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
  • łyżeczka ziaren kolendry, rozgniecionych w moździerzu
  • papryczka piri piri, rozgnieciona w moździerzu
  • sól roztarta w moździerzu
  • garść szczypiorku, posiekanego
  • różowy pieprz
  • oliwa extra vergine

Kurki z jajkiem na dyniowym puree – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  2. Usuń gniazdo nasienne (pestki) z dyni, pokrój ją na spore kawałki, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na ok. godzinę.
  3. Oczyść kurki (czyszczę je na sucho).
  4. Z ostudzonej dyni oddziel miąższ od skórki i przeciśnij go w robocie kuchennym Magimix przez przystawkę-praskę do puree.
  5. Przełóż puree do garnka, dodaj piri piri i połowę pieprzu oraz dużą szczyptę soli. Podgrzej, mieszając, a na koniec dodaj łyżkę (lub więcej) ghee/masła.
  6. Posiekane szalotki podduś na ghee/maśle, po czym dodaj oczyszczone wcześniej kurki. Usmaż grzyby z dodatkiem posiekanego rozmarynu, pieprzu i ziaren kolendry.
  7. W tym czasie ugotuj jajka poché (w koszulkach). Zagotuj wodę w szerokim rondlu, po czym ostrożnie wbij jajka bezpośrednio do wrzątku; możesz też rozbić je pojedynczo do osobnych miseczek i kolejno wlać do wrzącej wody. Gotuj 3 minuty.
  8. Dyniowe puree podaj z porcją grzybów i jajkiem poché. Całość skrop oliwą, posyp posiekanym szczypiorkiem i roztartym w dłoniach różowym pieprzem.

Kurki z jajkiem na dyniowym puree - SKŁADNIKI

Kurki z jajkiem na dyniowym puree

Kurki z jajkiem na dyniowym puree

Kurki z jajkiem na dyniowym puree

Kurki z jajkiem na dyniowym puree