Winny pamiętnik XXVI – cały na biało.

Dobre białe wina nie są złe. Dowodzi tego poniższy zestaw 11 (pustych już) butelek z kilku minionych miesięcy. Choć z białymi szczepami jest nam raczej nie po drodze, winna eskapada via Euskadi (Araba), Walencja, Friuli, Piemont, Marche & Istria dostarczyła sporo winnych przyjemności.

Winny pamiętnik XXVI – lekki, ale nie banalny:

1. El Cosmonauta y el Barranco de Aqua – Bodegas Compañon Arrieta (El Mozo Wines), Lanciego, Rioja Alavesa, DOCa Rioja (100% Malvasia)

Wspaniała, zaskakująco złożona biała Rioja z małej rodzinnej winnicy. Limit do 1200 butelek.

Winny pamiętnik XXVI – Facet i Kuchnia

2. Gravner, Ribolla 2011, Oslavia, Friuli Venezia Giulia

Złoto zamknięte w butelce. Ribolla 2011 to feeria aromatów i smaków. Skórka pomarańczowa, suszone morele, lekkie dymne nuty, skóra. Niezwykle złożone wino, piękne doświadczenie. Za każdym razem.

Winny pamiętnik XXVI – Facet i Kuchnia - Gravner

3. Vigneti Massa, Derthona 2017, Timorasso – Walter Massa, Monleale (Tortona), Piemont

Derthona = Tortona, a Timorasso to od pewnego czasu najciekawszy biały szczep Piemontu (wschodnia część – Colli Tortonesi). Świat się zachwyca, a lokalsi patrzą z niedowierzaniem, o co cały ten zamęt. A zamęt jest o to, że młode pokolenie winiarzy postanowiło wskrzesić to, co do niedawna pozostawało zapomniane i niedoceniane. Efekt w wykonaniu chimerycznego Waltera Massa to świetne, intensywne, złożone, lekko oleiste, mineralne wino, które zdecydowanie warto znać. Massa przywrócił Timorasso światu, a jego wariant to – subiektywnie – najlepsze Timorasso z dostępnych obecnie na rynku. Droższe niż konkurencja i warte każdego euro.

Winny pamiętnik XXVI – Facet i Kuchnia

Winny pamiętnik XXVI – Facet i Kuchnia

4. Domačija Butul – Ribca 2016 – Koper, Istria, Primorje, Słowenia

Do win Słoweńców z familii Butul mamy słabość od lat. Zasługują na większą rozpoznawalność, może kiedyś się doczekają. Butul Ribca to jedna z ciekawszych butelek spod tego szyldu. Blend Muscat Blanc i Malvasia, wino naturalne, spontaniczna fermentacja na dzikich drożdżach, kontakt ze skórką, niefiltrowane. Wspaniałe na lato, orzeźwiające, z nutami owoców tropikalnych.

Winny pamiętnik XXVI – Facet i Kuchnia

Winny pamiętnik XXVI – Facet i Kuchnia

5. Bobal Blanco – Vicente Gandía, 100% Bobal, 2020, DO Utiel-Requena

Winna ciekawostka – pierwsze i wciąż jedyne na świecie białe wino ze szczepu Bobal, z DO Utiel-Requena. Winogrona pochodzą z krzewów położonych na wysokości 880 m npm (Finca Hoya de Cárdenas). To bardzo przyjemny, lekki, odświeżający blanc de noirs z kwiatowo-owocowymi nutami. Sympatyczne, nieskomplikowane wino w sam raz na upalne lato, nie tylko w Walencji. Czerwony wariant od Vicente Gandia jest – na dłuższą metę – ciekawszy.

Winny pamiętnik XXVI – Facet i Kuchnia

6. Borgo Molino, Ciari Ribolla Gialla 2018 – Oslavia, Gorizia, Friuli

Lekkie, kwiatowe, mineralne, nieskomplikowane wino.

Winny pamiętnik XXVI – Facet i Kuchnia

7. Perusini Ronchi di Gramogliano, Pinot Grigio 2016, Friuli Colli Orientali

Jeszcze jedno Perusini. Fajne, niebanalne. Cytrusy, kwiaty, brzoskwinie, miód. Lekka kwasowość. Stworzone do wytrawnego osładzania upalnego lata.

Winny pamiętnik XXVI – Facet i Kuchnia

8. Bodegas 6º Elemento, Vino Sexto Elemento Orange, Macabeo (Viura) 2016, 17%, DO Valencia

Małą rodzinną winnicę 6º Elemento, prowadzoną przez familię Lopez Diaz-Alejo, znamy od kilku lat, ale ich Orange kupiliśmy dopiero w tym roku, ponieważ jest dość trudno namierzalny. Limit do 1000 butelek, długa maceracja (250 dni), naturalne, niefiltrowane wino. Formalnie półsłodkie, faktycznie zaskakująco złożone. Delikatna słodycz, lekka kwasowość, chyba najciekawsze jak dotąd wino deserowe. Ultra przyjemna nagroda dla tych, którzy szukają ciekawostek spoza winnego mainstreamu.

Winny pamiętnik XXVI – Facet i Kuchnia

Winny pamiętnik XXVI – Facet i Kuchnia

Winny pamiętnik XXVI – Facet i Kuchnia

9. Vera de Estenas – La Tardana de Estenas 2019, DO Utiel-Requena

Bardzo fajne wino za bardzo małe pieniądze. W Walencji kupisz je dosłownie wszędzie. Naturalne, z winogron z ręcznego zbioru, dojrzewa w glinianych amforach. Pełne, nasycone owocem. Czyste lato.

Winny pamiętnik XXVI – Facet i Kuchnia

Winny pamiętnik XXVI – Facet i Kuchnia

10. Navicchio, Pecorino Offida DOCG 2018, Il Conte Villa Prandone, Monteprandone, Marche

Przyjemnie owocowe, z nutami przypraw i cytrusów. Aromatyczne, łatwe i lekkie, ale nie nudne. Fajne na lato, jako aperitif, do śniadania, do sałatek, etc.

Winny pamiętnik XXVI – Facet i Kuchnia

11. Claudio Mariotto – Derthona 2016, Timorasso – Colli Tortonesi, Piemont

Jeszcze jedno bardzo smaczne Timorasso. W aromacie nuty mineralne, kwiatowe i pestkowe, na podniebieniu trochę oleiste, z przyjemną goryczką.

Winny pamiętnik XXVI – Facet i Kuchnia