Gulasz z bakłażana i pomidorów.

Bakłażan to warzywo stworzone do gęstych, zawiesistych, roślinnych gulaszy, a późnoletnie odmiany w rodzaju biało-fioletowych nakrapianych Graffiti są tak delikatne, kremowe i pyszne, że naprawdę nie wypada ich sobie odmawiać. Mięsiste oliwki Kalamata, soczyste pomidory, jedwabiście kremowe bakłażany, papryczka habanero i kilka innych przypraw gwarantują autentyczną eksplozję umami!

Uwagi:

  • Świeże pomidory malinowe możesz zastąpić pomidorami z puszki lub nawet passatą,
  • Jeżeli chcesz, by gulasz był w 100% roślinny, pomiń anchois.

Sprawdź też:

Gulasz z bakłażana i pomidorów

Gulasz z bakłażana i pomidorów

Gulasz z bakłażana i pomidorów – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:

  • 2 średnie bakłażany odmiany Graffiti (biało-fioletowe) albo zwykłe
  • 3-4 pomidory malinowe (w zależności od wielkości)
  • ok. 200 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki
  • 2 duże garście oliwek Kalamata, wypestkowanych
  • 6 filecików anchois
  • 1 duża lub 4 małe szalotki (zwykła biała lub czerwona cebula też będzie OK)
  • kopiasta łyżeczka pimentonu (mielonej papryki) z Murcji (albo zwykła słodka mielona papryka)
  • pół łyżeczki pieprzu, roztartego w moździerzu
  • łyżeczka ziaren kolendry, roztartych w moździerzu
  • sól różowa himalajska, roztarta w moździerzu
  • papryczka habanero (lub chilli), jeżeli chcesz ograniczyć ostrość usuń pestki (ja zostawiam)
  • oliwa extra vergine

Gulasz z bakłażana i pomidorów – PRZEPIS:

  1. Bakłażan pokrój w nieduże kawałki.
  2. W głębokiej patelni rozgrzej trochę oliwy i podsmaż bakłażany, co jakiś czas mieszając, aż zmiękną i stracą objętość.
  3. W tym czasie posiekaj obrane ze skórki szalotki. Pomidory malinowe obierz ze skóry i pokrój na kawałki.
  4. Gotowe bakłażany zdejmij z patelni. Na rozgrzaną patelnię wlej trochę oliwy, dodaj posiekane szalotki, posiekaną papryczkę habanero i anchois. Gdy szalotki zeszklą się i zmiękną, dodaj podsmażone wcześniej bakłażany, pomidory malinowe i wszystkie przyprawy, wymieszaj.
  5. Duś pod przykryciem ok. 15-20 minut. Mniej więcej w połowie gotowania dodaj oliwki, a po kwadransie dorzuć pomidorki koktajlowe przekrojone na pół.
  6. Gotuj całość jeszcze przez 2-3 minuty, skrop oliwą i podawaj.

Gulasz z bakłażana i pomidorów

Gulasz z bakłażana i pomidorów