Gulasz z bakłażana i pomidorów.
Bakłażan to warzywo stworzone do gęstych, zawiesistych, roślinnych gulaszy, a późnoletnie odmiany w rodzaju biało-fioletowych nakrapianych Graffiti są tak delikatne, kremowe i pyszne, że naprawdę nie wypada ich sobie odmawiać. Mięsiste oliwki Kalamata, soczyste pomidory, jedwabiście kremowe bakłażany, papryczka habanero i kilka innych przypraw gwarantują autentyczną eksplozję umami!
Uwagi:
- Świeże pomidory malinowe możesz zastąpić pomidorami z puszki lub nawet passatą,
- Jeżeli chcesz, by gulasz był w 100% roślinny, pomiń anchois.
Sprawdź też:
- Zestaw przepisów z bakłażanem w roli głównej
- Inne pomysły na bakłażany
Gulasz z bakłażana i pomidorów – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:
- 2 średnie bakłażany odmiany Graffiti (biało-fioletowe) albo zwykłe
- 3-4 pomidory malinowe (w zależności od wielkości)
- ok. 200 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki
- 2 duże garście oliwek Kalamata, wypestkowanych
- 6 filecików anchois
- 1 duża lub 4 małe szalotki (zwykła biała lub czerwona cebula też będzie OK)
- kopiasta łyżeczka pimentonu (mielonej papryki) z Murcji (albo zwykła słodka mielona papryka)
- pół łyżeczki pieprzu, roztartego w moździerzu
- łyżeczka ziaren kolendry, roztartych w moździerzu
- sól różowa himalajska, roztarta w moździerzu
- papryczka habanero (lub chilli), jeżeli chcesz ograniczyć ostrość usuń pestki (ja zostawiam)
- oliwa extra vergine
Gulasz z bakłażana i pomidorów – PRZEPIS:
- Bakłażan pokrój w nieduże kawałki.
- W głębokiej patelni rozgrzej trochę oliwy i podsmaż bakłażany, co jakiś czas mieszając, aż zmiękną i stracą objętość.
- W tym czasie posiekaj obrane ze skórki szalotki. Pomidory malinowe obierz ze skóry i pokrój na kawałki.
- Gotowe bakłażany zdejmij z patelni. Na rozgrzaną patelnię wlej trochę oliwy, dodaj posiekane szalotki, posiekaną papryczkę habanero i anchois. Gdy szalotki zeszklą się i zmiękną, dodaj podsmażone wcześniej bakłażany, pomidory malinowe i wszystkie przyprawy, wymieszaj.
- Duś pod przykryciem ok. 15-20 minut. Mniej więcej w połowie gotowania dodaj oliwki, a po kwadransie dorzuć pomidorki koktajlowe przekrojone na pół.
- Gotuj całość jeszcze przez 2-3 minuty, skrop oliwą i podawaj.
Wygląda wspaniale i na pewno tak smakuje! Super przepis, koniecznie muszę go wypróbować. A pimenton po prostu kocham!