Chlebowe kulki z ziaren do chrupania.

Chrupkie chlebowe kulki z polenty, ziaren i nasion są w 100% roślinne i naturalnie bezglutenowe. Bazą ciasta jest polenta, do której dodaję łuskane ziarna konopi, mielone siemię lniane, nasiona słonecznika, sezamu, czarnuszki i ciemnego lnu. Polenta to włoska kaszka (mąka) kukurydziana, którą znajdziesz w dobrze zaopatrzonych supermarketach, sklepach z kuchniami świata, coraz częściej także w sieciach marketów oraz oczywiście online. W razie potrzeby polentę możesz zastąpić dowolną mąką bezglutenową (świetnie sprawdza się m.in. mąka jaglana) albo mąką pszenną (jeżeli nie jesteś na diecie bezglutenowej).

Takie sucharki, jak pieczywo chrupkie w formie chlebowych kulek, mogą służyć jako pyszna i zdrowa domowa przekąska, doskonała na przykład jako dodatek do piwa czy cydru.

Chlebowe kulki z ziaren do chrupania

Chlebowe kulki z ziaren do chrupania

Chlebowe kulki z ziaren do chrupania

Chlebowe kulki z ziaren do chrupania

Chlebowe kulki z ziaren do chrupania

Chlebowe kulki z ziaren do chrupania

Chlebowe kulki do chrupania – SKŁADNIKI:

  • 100 g polenty (kaszki kukurydzianej)
  • 60 g ziaren słonecznika, wyłuskanych
  • 45 g mielonego lnu
  • 60 g łuskanych nasion konopi
  • 30 g białego sezamu
  • 10 g czarnuszki
  • 30 g ciemnego siemienia lnianego w ziarnach
  • łyżeczka soli różowej himalajskiej roztartej w moździerzu
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • 80 g oleju lub oliwy (w razie potrzeby trochę więcej)
  • 320 ml wody (lub trochę więcej w razie potrzeby)

Chlebowe kulki do chrupania – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C.
  2. Wszystkie składniki wsyp / wlej do miski i wymieszaj. Najlepiej użyć do tego celu drewnianej mątewki (kwirlejka – ZOBACZ, drugi od lewej) albo – jeśli nie dysponujesz takim osprzętem – drewnianą łyżką. Powinno powstać ciasto o konsystencji jak w tym przepisie.
  3. W dłoniach formuj z ciasta małe kulki wielkości trufli i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 30 minut na środkowym poziomie (grzanie góra-dół bez termoobiegu), po czym wyjmij blachę z piekarnika, odwróć kulki na drugą stronę, ponownie wstaw do piekarnika i piecz jeszcze przez ok. 30 minut, aż kulki zmienią kolor i staną się chrupiące. Przełóż do ostygnięcia na metalową kratkę.

Sprawdź też inne przepisy na pieczywo chrupkie.

Kod rabatowy „FACETIKUCHNIA” działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: sprawdź Rabat Ronic.

Chlebowe kulki z ziaren do chrupania

Chlebowe kulki z ziaren do chrupania

Chlebowe kulki z ziaren do chrupania