Chlebowe kulki z ziaren do chrupania.
Chrupkie chlebowe kulki z polenty, ziaren i nasion są w 100% roślinne i naturalnie bezglutenowe. Bazą ciasta jest polenta, do której dodaję łuskane ziarna konopi, mielone siemię lniane, nasiona słonecznika, sezamu, czarnuszki i ciemnego lnu. Polenta to włoska kaszka (mąka) kukurydziana, którą znajdziesz w dobrze zaopatrzonych supermarketach, sklepach z kuchniami świata, coraz częściej także w sieciach marketów oraz oczywiście online. W razie potrzeby polentę możesz zastąpić dowolną mąką bezglutenową (świetnie sprawdza się m.in. mąka jaglana) albo mąką pszenną (jeżeli nie jesteś na diecie bezglutenowej).
Takie sucharki, jak pieczywo chrupkie w formie chlebowych kulek, mogą służyć jako pyszna i zdrowa domowa przekąska, doskonała na przykład jako dodatek do piwa czy cydru.
Chlebowe kulki do chrupania – SKŁADNIKI:
- 100 g polenty (kaszki kukurydzianej)
- 60 g ziaren słonecznika, wyłuskanych
- 45 g mielonego lnu
- 60 g łuskanych nasion konopi
- 30 g białego sezamu
- 10 g czarnuszki
- 30 g ciemnego siemienia lnianego w ziarnach
- łyżeczka soli różowej himalajskiej roztartej w moździerzu
- łyżeczka ziół prowansalskich
- 80 g oleju lub oliwy (w razie potrzeby trochę więcej)
- 320 ml wody (lub trochę więcej w razie potrzeby)
Chlebowe kulki do chrupania – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C.
- Wszystkie składniki wsyp / wlej do miski i wymieszaj. Najlepiej użyć do tego celu drewnianej mątewki (kwirlejka – ZOBACZ, drugi od lewej) albo – jeśli nie dysponujesz takim osprzętem – drewnianą łyżką. Powinno powstać ciasto o konsystencji jak w tym przepisie.
- W dłoniach formuj z ciasta małe kulki wielkości trufli i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 30 minut na środkowym poziomie (grzanie góra-dół bez termoobiegu), po czym wyjmij blachę z piekarnika, odwróć kulki na drugą stronę, ponownie wstaw do piekarnika i piecz jeszcze przez ok. 30 minut, aż kulki zmienią kolor i staną się chrupiące. Przełóż do ostygnięcia na metalową kratkę.
Sprawdź też inne przepisy na pieczywo chrupkie.
Nigdy nie jadłam