Wysokobiałkowe pieczywo chrupkie z konopi.
Surowy, niefiltrowany olej z konopi*, bogaty w składniki odżywcze to nie wszystko, co możesz uzyskać, przetwarzając w domu niełuskane ziarna konopi siewnych. W bonusie zyskujesz coś jeszcze: wiórki po tłoczeniu oleju z konopi, które możesz zmielić na pyszną i zdrową konopną mąkę, zawierającą sporo łatwo przyswajalnego roślinnego białka.
Wysokobiałkowe pieczywo chrupkie piekę z mąki z konopi, która jest produktem ubocznym w procesie tłoczenia oleju z konopi w domowej prasie do oleju Wartmann. Mąka z konopi, czyli zmielone wiórki konopne powstałe przy tłoczeniu oleju z ziarna konopi, to bogate źródło roślinnego białka, witamin i soli mineralnych, które uzyskujesz całkiem za darmo. Tłocząc olej, prasa do oleju jednocześnie „wytwarza” mąkę z konopi – taką samą, jaką możesz kupić w sklepie, tyle że w pełni gratis :) Dzięki temu zużywasz ziarna konopi w 100% – najpierw tłoczysz z nich olej, a później mielisz wiórki po tłoczeniu oleju na zdrową białkową mąkę. Możesz upiec z niej pieczywo chrupkie, dodawać ją do ciast czy wzbogacać nią owocowe i warzywne koktajle.
Pieczywo chrupkie z mąki konopnej jest w 100% roślinne i bezglutenowe, a do aromatyczne, chlebowe i pyszne, a przepis na domowe pieczywo chrupkie pełne roślinnego białka – tak łatwy, że aż żal nie spróbować!
*Bogate w białko roślinne konopie siewne to odmiana, która niegdyś była w Polsce popularną rośliną uprawną, przetwarzaną na wszelkie możliwe sposoby. Dzięki temu m.in. tłoczony z nich olej konopny stosowano powszechnie w codziennej diecie. Olej konopny to zdrowy tłuszcz, bogaty w aminokwasy i nienasycone kwasy tłuszczowe, a także pełnowartościowe białko pochodzenia roślinnego, dużo łatwiej przyswajalne i bardziej wartościowe niż to zawarte w soi i innych warzywach strączkowych. Olej z konopi wytłoczysz w domu z niełuskanych ziaren konopi siewnej, która nie wykazuje właściwości psychotropowych, ponieważ nie zawiera tetrahydroksykanabinolu (THC), wywołującego halucynacje. Najcenniejszy pod względem właściwości i zawartości składników odżywczych jest olej konopny surowy, czyli tłoczony na zimno, nierafinowany i niefiltrowany. Właśnie taki olej z łatwością możesz tłoczyć w domu, używając prasy do oleju Wartmann. Świeżo wyciśnięty i niesklarowany olej z konopi ma zielonkawą barwę i charakterystyczny, wyrazisty, orzechowy smak.
Czytaj też: Wszystko o oleju konopnym
Wysokobiałkowe pieczywo chrupkie z konopi – SKŁADNIKI na 2 blachy:
- 100 g mąki z konopi – domowa mąka konopna to po prostu zmielone wiórki po tłoczeniu oleju z niełuskanych ziaren konopi w prasie do oleju Wartmann
- 60 g ziaren słonecznika, wyłuskanych
- 45 g mielonego lnu
- 60 g łuskanych nasion konopi
- 30 g białego lub czarnego sezamu
- 10 g czarnuszki
- 20 g ciemnego siemienia lnianego w ziarnach
- płaska łyżeczka soli różowej himalajskiej
- 85 g oleju lub oliwy
- 320 ml wody (lub trochę więcej w razie potrzeby)
Wysokobiałkowe pieczywo chrupkie z konopi – PRZEPIS:
- Wiórki po tłoczeniu oleju z konopi zmiel na mąkę w robocie kuchennym Magimix. Z wiórków pozostałych po 250 g niełuskanych ziaren konopi uzyskałem 170 g mąki konopnej.
- Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C.
- Wszystkie składniki wsyp / wlej do miski i wymieszaj. Najlepiej użyć do tego celu drewnianej mątewki (kwirlejka – ZOBACZ, drugi od lewej) albo – jeśli nie dysponujesz takim osprzętem – drewnianą łyżką. Powinno powstać ciasto o konsystencji jak na zdjęciach.
- Przełóż połowę ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadź łopatką tak, żeby powstała cienka i równa warstwa. Pozostałą część upiecz w drugiej turze.
- Wstaw do piekarnika i piecz ok. 30 minut na środkowym poziomie, po czym wyjmij blachę z piekarnika i przy pomocy drewnianej łopatki pokrój ciasto na kromki dowolnego kształtu i wielkości.
- Ponownie wstaw blachy do piekarnika i piecz jeszcze ok. 30 minut, aż pieczywo będzie chrupiące. Przełóż do ostygnięcia na metalową kratkę.
Sprawdź też inne przepisy na pieczywo chrupkie.