Domowe pieczywo chrupkie – bezglutenowe i wegańskie.
Pieczywa chrupkiego wcale nie musisz kupować – bardzo łatwo możesz je zrobić samodzielnie w domu. Chrupkie chlebki w domowej wersji składają się tylko z pestek, nasion, mąki bg, oliwy i wody, dzięki czemu są naturalnie bezglutenowe i w 100% wegańskie. Kiedy potrzebuję pieczywa mniej kruchego, o grubszych kromkach, z tej samej porcji ciasta, która wystarcza na dwie blachy, piekę tylko jedną, ale za to pełną solidniejszych i bardziej wytrzymałych chlebków, które doskonale nadają się do podawania na przykład z pieczonym camembertem czy hummusem. Kromki – jak zawsze – są przepyszne – chrupiące, aromatyczne, delikatnie oleiste, pełne nasion i lekko słone.
Jeżeli nie lubisz czarnuszki, pomiń ją albo zastąp czarnym sezamem. Pestki słonecznika możesz zastąpić pestkami dyni – ważne, by podane w przepisie proporcje suchych i płynnych składników zostały zachowane.
Sprawdź też inne przepisy na pieczywo chrupkie.
Domowe pieczywo chrupkie – grube kromki – SKŁADNIKI na jedną blachę (8 sztuk):
- 30 g bezglutenowych płatków owsianych (używam mąki z fińskiego owsa Elovena)
- 20 g czarnuszki
- 30 g białego sezamu
- 20 g pestek słonecznika
- 100 g łuskanych nasion konopi
- 40 g mielonego lnu
- 100 g polenty lub dowolnej innej bezglutenowej mąki
- 350 ml wody (lub więcej w razie potrzeby)
- 80 g oliwy (lub nieco więcej w razie potrzeby)
- pół łyżeczki soli Maldon
Domowe pieczywo chrupkie – grube kromki – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 stopni C (bez termoobiegu).
- Wszystkie składniki wsyp / wlej do miski i wymieszaj. Najlepiej użyć do tego celu drewnianej mątewki (kwirlejka – ZOBACZ, drugi od lewej) albo – jeśli nie dysponujesz takim osprzętem – drewnianej łyżki. Powinno powstać luźne ciasto – ZOBACZ.
- Przełóż całe ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadź łopatką tak, by powstała równa warstwa.
- Wstaw do piekarnika i piecz około 40-45 minut na środkowym poziomie, po czym wyjmij blachę z piekarnika i podziel ciasto na kromki.
- Ponownie wstaw blachę do piekarnika i piecz jeszcze około 35 minut, aż pieczywo będzie chrupiące. Przełóż do ostygnięcia na metalową kratkę.