Pieczone śliwki.
Najprostszy deser na jesień? Mocno dojrzałe pieczone śliwki z orzechami i korzennym miodowo-maślanym sosem podlanym dobrym likierem owocowym. Ten przepis to właściwie autoplagiat, czyli bezpośrednie nawiązanie do pomysłu na korzenną persymonę. Ten sam zestaw przypraw, tylko owoce i alkohol inne. Zresztą, w tamtym przepisie sam napisałem „w razie potrzeby zastąp persymonę śliwkami”. Pieczone śliwki to zawsze dobry pomysł!
Do śliwek dodaję wiśniówkę, którą kupiliśmy jakiś czas temu w Pijanej Wiśni we Wrocławiu i która zaspała w kredensie. Możesz użyć innego alkoholu, np. Cointreau, Grand Marnier, rumu, wódki, etc. albo całkiem go pominąć i zastąpić na przykład sokiem.
Sprawdź też:
Pieczone śliwki – SKŁADNIKI na 4 porcje:
- kilogram jak najsłodszych śliwek różnych odmian
- 100 g orzechów laskowych podprażonych na patelni
- 3 łyżki ghee / masła klarowanego
- 4 łyżki gęstego miodu (u mnie: eukaliptusowy)
- przyprawy: ⅓ gałki muszkatołowej świeżo startej, pół ziarenka tonki rozgniecionego w moździerzu, łyżeczka goździków rozgniecionych w moździerzu, pół łyżeczki ziela angielskiego rozgniecionego w moździerzu, pół łyżeczki mielonego cynamonu, pół łyżeczki czarnego kardamonu rozgniecionego w moździerzu, łyżeczka pieprzu voatsiperifery (z Madagaskaru) albo pół łyżeczki zwykłego czarnego pieprzu
- 100 ml wiśniówki (u mnie: Pijana Wiśnia) lub innego likieru; jeżeli chcesz pominąć alkohol, dodaj sok z wiśni
- garść pistacji niesolonych i nieprażonych, grubo posiekanych
Pieczone śliwki – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.
- Śliwki przekrój na połówki i wypestkuj, wrzuć do miski.
- W moździerzu rozetrzyj mieszankę przypraw korzennych.
- Posiekaj orzechy (ja rozgniatam je w moździerzu po przyprawach).
- Na patelni rozpuść 3 łyżki ghee, zdejmij z ognia, dodaj 4 łyżki miodu i wymieszaj. Dodaj przyprawy, wymieszaj. Wlej miksturę do miski ze śliwkami.
- Do miski ze śliwkami wlej 100 ml wiśniówki (w razie potrzeby więcej), po czym dodaj posiekane orzechy, wymieszaj wszystko dłońmi.
- Przełóż do naczynia do zapiekania i wstaw do piekarnika na 35 minut (180 stopni C, środkowy poziom, grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
- Tak upieczone śliwki same w sobie są wspaniałym deserem lub śniadaniem na słodko. Warto wstawić je na kilka godzin lub całą noc do lodówki – schłodzony sos zgęstnieje jeszcze mocniej i nabierze konsystencji syropu. Śliwki możesz również podać jako dodatek do placków, lodów, naleśników, ryżu czy owsianki. Pycha!