- 120 g brązowego ryżu
- 200-300 g śliwek węgierek
- cynamon
- ziele angielskie
- jogurt naturalny (opcjonalnie)
Bardzo lubię zapiekany ryż z owocami, zwłaszcza z jabłkami i śliwkami w roli głównej.
Ryż przygotowany w ten sposób smakuje najlepiej, gdy na rynku pojawiają się niepozorne, ale za to słodkie węgierki. Nie dodaję tu cukru, więc użycie zbyt kwaśnych śliwek może okazać się zgubne w skutkach.
1. Ugotujcie ryż, przelejcie go zimną wodą i przełóżcie do miski.
2. Dodajcie połówki śliwek, cynamon i trochę mielonego ziela angielskiego.
3. Przełóżcie wszystko do naczynia do zapiekania i pieczcie w piekarniku, rozgrzanym do 200 stopni, przez około 15-20 minut.
4. Porcję ryżu można podać z jogurtem naturalnym, albo bez.
Smacznego!
O, coś prostego, czemu nawet ja podołam ;)
To mój smak dzieciństwa, babcia nawet częściej zapiekała ryż ze śliwami niż z jabłkami, pycha :D