• 120 g brązowego ryżu
  • 200-300 g śliwek węgierek
  • cynamon
  • ziele angielskie
  • jogurt naturalny (opcjonalnie)

Bardzo lubię zapiekany ryż z owocami, zwłaszcza z jabłkami i śliwkami w roli głównej.

Ryż przygotowany w ten sposób smakuje najlepiej, gdy na rynku pojawiają się niepozorne, ale za to słodkie węgierki. Nie dodaję tu cukru, więc użycie zbyt kwaśnych śliwek może okazać się zgubne w skutkach.

1. Ugotujcie ryż, przelejcie go zimną wodą i przełóżcie do miski.

2. Dodajcie połówki śliwek, cynamon i trochę mielonego ziela angielskiego.

3. Przełóżcie wszystko do naczynia do zapiekania i pieczcie w piekarniku, rozgrzanym do 200 stopni, przez około 15-20 minut.

4. Porcję ryżu można podać z jogurtem naturalnym, albo bez.

Smacznego!