Wipach 2017 Orange Rebula.

Vipavska Dolina (Primorska), jeden z prężnie rozwijających się subregionów winiarskich Słowenii liczący blisko 2600 ha winnic, rozciąga się na obszarze od płaskowyżu Trnovo na północy po Karst (Carso) na południu. Swoje istnienie zawdzięcza rzece Vipava i występującym na terenie południowo-zachodniej Słowenii zjawiskom krasowym. Przeważają tu niewielkie rodzinne winiarskie przedsięwzięcia, niejednokrotnie z kilkusetletnią tradycją. W 1689 roku słoweński pisarz, historyk i członek Royal Society Janez Vajkard Valvasor odnotował, że w Dolinie Vipavy wytwarza się więcej wina aniżeli chleba. Tak trzymać! Winiarstwo do dziś jest w tym rolniczym zakątku kraju głównym źródłem przychodu, choć Vipavska Dolina to nie tylko winnice, ale też między innymi sady owocowe i gaje oliwne, a wszystko to razem tworzy autentycznie sielskie, by nie rzec bajkowe krajobrazy.

Wipach 2017 Orange Rebula - Vipavska Dolina, Slovenia

Wipach 2017 Orange Rebula - Vipavska Dolina, Slovenia

Wipach 2017 Orange Rebula - Vipavska Dolina, Slovenia

Wipach 2017 Orange Rebula - Vipavska Dolina, Slovenia

Vipavska Dolina znana jest przede wszystkim z białych win wytrawnych, wytwarzanych z lokalnych odmian Zelen i Pinela, endemicznych dla tego regionu i dających lekkie, chrupkie, odświeżające wina. Inne uprawiane tu szczepy to między innymi białe Malvazija, Rebula (Ribolla Gialla), Sauvignon Blanc, Laški Rizling, Chardonnay oraz czerwone Merlot, Barbera, Cabernet Sauvignon. Winogrodnicy z Vipavy uprawiają także miejscowe odmiany, takie jak białe Klarnica, Poljšakica, Glera, Pergulin, Vitovska Grganja, Pikolit, Sivi, Beli Pinot (Pinot Grigio), Rumeni Muškat i czerwone Modri Pinot czy Refošk.

Słoweńska WIPACH to niewielka rodzinna winnica położona w malowniczej Dolinie Vipavy, a jej nazwa – Wipach – stanowi bezpośrednie nawiązanie do pradawnej celtyckiej nazwy doliny Vipava. „Wipach” pochodzi od dwóch krótkich celtyckich słów: WIP (dolina) i ACH (skała), znaczących razem tyle, co „dolina pod skałami”. Najstarsze parcele Wipach liczą około 40 lat i obejmują m.in. uprawy odmian Zelen, Pinela, Rebula, Rizling i Merlot. Producent eksperymentuje z ekologią, stosuje naturalne metody obróbki winogron, stara się produkować wina możliwie naturalne, nisko interwencyjne, bez sztucznych dodatków, przyjazne zarówno odbiorcy, jak i środowisku. Większość win produkowanych przez Wipach fermentuje i dojrzewa na osadzie w barriques z francuskiego dębu, z okazjonalnym bâttonage.

Wipach 2017 Orange Rebula - Vipavska Dolina, Slovenia

Wipach 2017 Orange Rebula

Wipach 2017 Orange Rebula

Orange Rebula to trzeci zabutelkowany rocznik odmianowej Rebuli spod szyldu Wipach, wytwarzanej w aptekarskiej ilości do 700 sztuk rocznie, w zależności od rocznika. Powstaje ze złocistych owoców Rebula z ręcznego zbioru, pochodzących z działki o najstarszych, około 40-letnich nasadzeniach winorośli tej odmiany. Proces produkcji obejmuje fermentację z przedłużoną maceracją ze skórkami (61 dni) i okazjonalnym bâttonage oraz 49 miesięcy dojrzewania w barriques z francuskiego dębu. 

Co w kieliszku? Wipach 2017 Orange Rebula to wytrawne wino białe (pomarańczowe) o subtelnym aromacie dojrzałych białych owoców, dopełnionym bakaliową nutą kompotu z suszu, miodu i korzennych przypraw. Na podniebieniu pełne, okrągłe, wyraziste, owocowe i soczyste. Delikatna tanina, dobra kwasowość, kremowa tekstura i przyjemnie owocowa, lekko wędzona końcówka z cytrusową nutą. Bardzo smaczne sauté, a zarazem na tyle uniwersalne, że będzie pasować właściwie do wszystkiego.

Nazwa: Wipach 2017 Orange Rebula
Kraj: Słowenia
Region: Vipavska Dolina, Primorska
Rodzaj: białe, wytrawne
Szczep: 100% Rebula (Ribolla Gialla)
Moc: 14%
Limitowana produkcja do 700 butelek rocznie, w zależności od rocznika
Producent: Vinska Klet Wipach
Wino przesłane do degustacji przez producenta

Wipach 2017 Orange Rebula

Wipach 2017 Orange Rebula