Ciasteczka orzechowe z czekoladą.
Jeżeli doskwiera Ci nadmiar orzechów włoskich lub dowolnych innych, ten przepis to zbawienie! Cztery główne składniki – orzechy, jajka, cukier (np. kokosowy lub erytrytol) i czekolada na polewę – wystarczą, by w pół godziny wyczarować ciasteczka orzechowe z czekoladą, które znikają w okamgnieniu. Tak trudno im się oprzeć, że z całych 30 upieczonych ciastek, do zdjęć dotrwały jedynie 3…
Do masy na ciasteczka możesz dodać przyprawy (cynamon, tonka, wanilia) lub skórkę z dowolnych z cytrusów, a jeżeli nie masz na to ochoty, pozostać przy bazowej wersji. Ciasteczka w każdym wydaniu smakują wspaniale.
Orzechy możesz posiekać ręcznie (nożem) lub w robocie kuchennym, metoda nie ma znaczenia. Jeżeli chodzi o formowanie ciastek, świetnie sprawdza się gałkownica do lodów, ale nie ma przeszkód, by ciasteczka „kulać” w dłoniach i układać na blasze, lekko rozpłaszczając.
Receptura jest prosta i bardzo elastyczna. Użyj dowolnych orzechów, a do ciasteczkowej masy dodaj nasiona słonecznika lub ulubione suszone owoce – małe, jak wiśnie, agrest, żurawina czy berberys możesz dodać w całości, a większe – jak morele czy śliwki – posiekaj.
Ciasteczka orzechowe z czekoladą – SKŁADNIKI na ok. 30 ciastek (w zależności od wielkości):
Ciastka
- 500 g orzechów włoskich, wyłuskanych i posiekanych (lub grubo zmiksowanych w robocie kuchennym)
- 150-200 g erytrytolu – ja dodaję tylko 100 g, ponieważ z mocno słodkimi smakami nie jest nam po drodze (erytrytol to naturalny zamiennik cukru, który zawiera ZERO kalorii, więcej przeczytasz o nim w tym wpisie); zamiast erytrytolu możesz dodać cukier
- 2 jajka (zerówki, wolny wybieg)
- 1-2 łyżeczki mielonego cynamonu (można pominąć lub zamienić na inną przyprawę, na przykład wanilię lub tonkę)
- skórka otarta z dwóch pomarańczy lub cytryn (w miarę możliwości wcześniej ozonowanych)
Polewa czekoladowa
- ok. 100 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady dobrej jakości, u mnie: kuwertura czekoladowa do wypieków OCTO CHOCOLATE – tylko teraz z kodem octozima2 zamówisz ją 10% taniej!
- płaska łyżeczka masła (lub nieco więcej)
- 1-2 łyżeczki ciepłej wody (lub nieco więcej)
- (+ kuchenny pędzelek)
Ciasteczka orzechowe z czekoladą – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.
- Posiekaj orzechy i przełóż do miski. Dodaj erytrytol, jajka, cynamon (lub inne przyprawy) i skórkę z pomarańczy (lub cytryny). Wymieszaj, by składniki dobrze się połączyły.
- Z masy formuj ciasteczka, na przykład używając gałkownicy do lodów (tak formowane ciastka widzisz na zdjęciach).
- Ułóż ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 25 minut. Idealnie upieczone mają fajny, miękki środek.
- Po wyjęciu z piekarnika przestudź, po czym przygotuj polewę czekoladową: w małym rondelku rozpuść drobno posiekaną czekoladę, dodając odrobinę wody i masła, tak by polewa miała odpowiednią konsystencję. Gotową polewę nakładaj na wierzch ciasteczek przy pomocy kuchennego pędzelka. Przechowuj w temperaturze pokojowej (spokojnie poleżą co najmniej tydzień, tylko kto tyle wytrzyma?).
Sprawdź też inne przepisy na ciastka i ciasteczka.
Wlasnie zrobilam, wyszly bardzo smaczne. Czy zamiast cukru / slodziku moznaby uzyc miodu? Jesli tak, to ile?
Nie wiem, nie sprawdzałem. Miód może wpłynąć na strukturę i kształt.