Czerwona kapusta duszona w soku z granatów.

Czerwona kapusta duszona w soku z granatów to bardzo fajny patent na kapustę nie tylko na święta. Świeżo wyciśnięty, słodko-pikantny sok z granatów z dodatkiem rozgrzewających korzennych przypraw wznosi tę prostą przystawkę z czerwonej kapusty na wyższy poziom. Sezon na kapustę trwa od jesieni do wczesnej wiosny, więc z korzystaniem z przepisu nie ma powodu zwlekać, polecam!

Czerwona kapusta duszona w soku z granatów

Czerwona kapusta duszona w soku z granatów

Czerwona kapusta duszona w soku z granatów

Czerwona kapusta duszona w soku z granatów – SKŁADNIKI na co najmniej 4-6 porcji:

Sok z granatów

  • dowolna ilość granatów, u mnie: 7 soczystych sztuk, z których wyciskarka wolnoobrotowa wycisnęła nieco ponad litr soku

Kapusta

  • średnia główka czerwonej kapusty
  • ok. 500-600 ml świeżo wyciśniętego soku z granatów (= na taką ilość wystarczą 3-4 owoce granatu)
  • dodatkowa połówka granatu – na pestki do dekoracji (opcjonalnie)
  • 4 łyżki kremu balsamico o jak najlepszym składzie
  • laska cynamonu
  • 3-4 gwiazdki anyżu
  • trochę ziela angielskiego (ok. 10 kulek)
  • łyżeczka kolendry
  • pieprz, roztarta w moździerzu
  • różowa sól himalajska, roztarta w moździerzu

Czerwona kapusta duszona w soku z granatów – PRZEPIS:

  1. Podziel kapustę na ósemki, wytnij twardy głąb. Posiekaj kapustę ręcznie lub w robocie kuchennym. Ja używam niezawodnego Magimixa oraz jednej z dodanych do niego tarcz.
  2. Przełóż posiekaną kapustę do dużego garnka, wlej ok. 1,5 litra wody lub nieco więcej. Woda nie musi przykrywać kapusty, która i tak szybko zmniejszy objętość i okaże się, że wody jest wystarczająca ilość.
  3. Zagotuj wodę, zmniejsz ogień, dodaj laskę cynamonu, anyż, ziele angielskie, pieprz, rozgniecioną w moździerzu kolendrę i sporo soli. Gotuj ok. 2,5 godziny lub w razie potrzeby nieco dłużej.
  4. Po nastawieniu kapusty, w wyciskarce wolnoobrotowej Wartmann wyciśnij sok z pestek granatu (warto od razu wycisnąć większą ilość, ponieważ świeży „granatowy” sok smakuje doskonale!). W tym celu wyłuskaj nad miską pestki z granatów, włącz wyciskarkę i partiami załaduj pestki do podajnika. Z siedmiu granatów uzyskałem ponad litr soku.
  5. Do gotującej się kapusty dodaj ok. 500-600 ml soku z granatów.
  6. Kapustę gotuj dopóty, dopóki w garnku pozostanie bardzo niewiele wody. Na koniec dodaj krem balsamico.
  7. Usuń cynamon, anyż i w miarę możliwości kulki ziela angielskiego. Przełóż kapustę na talerze lub duży półmisek. Opcjonalnie, można posypać ją dodatkowymi pestkami granatu.

Czerwona kapusta duszona w soku z granatów

Czerwona kapusta duszona w soku z granatów

Czerwona kapusta duszona w soku z granatów

Czerwona kapusta duszona w soku z granatów

Czerwona kapusta duszona w soku z granatów

Czerwona kapusta duszona w soku z granatów

Czerwona kapusta duszona w soku z granatów