Ciasto dietetyczne (bez mąki, masła, cukru) – zdrowe i pyszne!

Ciasto takie jak to – słodzone tylko zmiksowanymi owocami – nigdy nie będzie tak słodkie, jak ciasto z dodatkiem cukru, dlatego uprzedzam: to nie jest wypiek dla amatorów ciach słodzonych tradycyjnie, czyli cukrem (lub ksylitolem, etc.). Tak czy owak, można je jako tako przystosować do wymagań rasowych cukrolubów – wystarczy posmarować wierzch miodem lub słodką konfiturą. Tak podany deser wciąż będzie mniej słodki niż ciasto, do którego wsypano jedną czy dwie szklanki cukru, ale jednak stanie się zauważalnie słodszy.

Niezależnie od opisanej powyżej opcji dosłodzenia, nie tracę nadziei, że znajdzie się choć kilka osób, które docenią wariant bez dodatku cukru. Naszym zdaniem, ciasto w takiej wersji smakuje najlepiej. Owoce – w tym również jabłka – to przecież bombki pełne fruktozy, dlatego czysty cukier nie jest tu potrzebny, a dzięki temu, że w cieście go nie ma, w smaku gotowego deseru wyraźnie wyczuwalne są pozostałe składniki, tj. orzechy, oliwa extra vergine i delikatna słodycz owoców. Dzięki oliwie, która w przepisie zastępuje masło, ciasto jest mocno wilgotne i aromatyczne, a przy okazji bardzo długo zachowuje świeżość. Oliwa daje niesamowity efekt nawilżenia.

Ciasto dietetyczne

Ciasto dietetyczne

Ciasto dietetyczne

Ciasto dietetyczne

Ciasto dietetyczne – SKŁADNIKI na 8-10 porcji:

Na formę o średnicy 15-20 cm (używam formy silikonowej o średnicy 17 cm)

  • 250 g dowolnych zmielonych orzechów, migdałów lub pestek (tu nerkowce i orzechy laskowe, pół na pół)
  • 100 ml oliwy extra vergine
  • 250 ml dowolnych zmiksowanych owoców (tu: jabłka)
  • 2 jajka (zerówki, wolny wybieg)
  • łyżeczka proszku do pieczenia (tu: bezglutenowy)
  • 1 kopiasta łyżka kakao, świeżo mielonej kawy, karobu, etc. (można pominąć)
  • pół łyżeczki soli

Ciasto dietetyczne – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (bez termoobiegu).
  2. Jeżeli używasz formy silikonowej, nie musisz jej natłuszczać ani wykładać papierem. Jeżeli natomiast używasz tradycyjnej tortownicy z odpinaną obręczą, jej dno wyłóż papierem do pieczenia, wypuszczając papier na zewnątrz.
  3. Orzechy / migdały / pestki zmiksuj na mąkę.
  4. Owoce zmiksuj na mus. Jabłka obieram ze skórki i usuwam gniazda nasienne. W zależności od rodzaju używanych owoców i innych preferencji, przygotuj owoce tak jak ja albo po swojemu.
  5. W mikserze lub blenderze ręcznym połącz oliwę i zmiksowane wcześniej owoce. Dodaj jajka, zmielone migdały i pozostałe składniki, po czym miksuj jeszcze przez 2 minuty. Gotowe ciasto jest dość gęste, ale płynne.
  6. Przelej formy i piecz ok. 40-45 minut na środkowym poziomie (do suchego patyczka).
  7. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego ostygnięcia, po czym wyjmij z formy.
  8. Przed podaniem na wierzch ciasta możesz wyłożyć miód lub konfiturę, np. z jagód czy truskawek. Przechowuj w lodówce.

Ciasto dietetyczne

Ciasto dietetyczne

Ciasto dietetyczne

Ciasto dietetyczne