Jajko na chmurce – zapomniany hit śniadaniowy Instagrama.

Jajka, domowe chrupkie chlebki i fajna sałatka z dowolnych zielonych listków. Mało pracy, ale za to super smak, a co za tym idzie – sporo satysfakcji.

Trzy lata temu cloud eggs, czyli jajka na chmurce, biły na Instagramie rekordy popularności. Tytuły takie, jak Independent, poświęcały im całe kolumny, skrupulatnie objaśniając śledzącym trendy czytelnikom ideę szałowego śniadania wraz z instrukcją, jak je przyrządzić, by spełniało Insta-standardy i nadawało się do upublicznienia w sieci. Ja też planowałem je wtedy zrobić, ale zapomniałem, a przypomniałem sobie o nich w niedawne kwietniowe święta. Komplet planów świątecznych przeciął lockdown ostrym cieniem mgły, więc siłą rzeczy i święta były jeszcze mniej świąteczne niż zwykle. Jajka na chrupkiej kanapce plus coś zielonego – brzmiało dobrze, a dodatkowo było szybkie i proste, więc idealnie nadawało się na śniadaniowe „błyskawiczne cokolwiek”. Dzień święty winien być dniem wolnym i leniwym przede wszystkim. Amen.

Uwagi:

  • Szparagi podaj, jak chcesz: mogą byś gotowane, grillowane lub smażone; moim zdaniem, najlepiej pasują tu gotowane
  • By zapobiec ewentualnemu pęknięciu któregoś z żółtek oddzielonych od białek, możesz zastosować prosty patent: oddzielone żółtka dodaj do miski z jednym całym rozbitym jajkiem – białko z tego jajka zmniejszy ryzyko, że pozostałe żółtka przykleją się do siebie. Nadprogramowe jajo możesz ugotować jako jajko w koszulce, usmażyć lub dodać do jajecznicy następnego dnia
  • Jeżeli nie chce Ci się samodzielnie piec chrupkiego pieczywa, możesz użyć tostów, chleba, gofrów lub bułek; jajka pieczone bezpośrednio na pergaminie lub macie do pieczenia są OK, ale nie smakują tak doskonale, jak te na pieczywie

Jajko na chmurce - cloud eggs

Jajko na chmurce - cloud eggs

Jajko na chmurce - cloud eggs

Jajko na chmurce - cloud eggs

Jajko na chmurce – SKŁADNIKI na 4 sztuki:

  • 4 jajka (zerówki, wolny wybieg)
  • dwie duże garście rukwi wodnej albo inne jadalne liście, np. rukola, sałata, musztardowiec, roszponka, etc. 
  • pęczek rzodkiewki
  • łyżeczka czarnej gorczycy
  • oliwa extra vergine
  • trochę listków świeżej mięty
  • pieprz roztarty w moździerzu
  • szczypta soli roztartej w moździerzu

Plus:

Jajko na chmurce – PRZEPIS:

  1. Upiecz pieczywo chrupkie – na przykład według tego przepisu. Inne warianty chrupkich chlebków znajdziesz tutaj.
  2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  3. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż kromki chrupkiego pieczywa.
  4. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę (jak na bezę). Do ubitych białek możesz dodać np. starty Parmezan lub drobno posiekaną szynkę (opcjonalnie, ja nie dodaję).
  5. Na kromkach uformuj z białek „chmurki”, po czym łyżką zrób pośrodku każdej chmurki wgłębienie, do którego trafi żółtko.
  6. Wstaw do piekarnika na 5-8 minut.
  7. Wyjmij blachę z piekarnika i na każdej „chmurce” ostrożnie ułóż jedno żółtko.
  8. Wstaw do piekarnika na kolejne 3-5 minut. Czas pieczenia zależy od oczekiwanego poziomu ścięcia żółtek.
  9. Jako dodatki doskonale pasują gotowane zielone szparagi, ser i prosta sałatka. W czasie, gdy pieką się jajka ugotuj szparagi (3 minuty) i podaj gorące. Na talerzach ułóż trochę rukwi wodnej, dodaj plasterki rzodkiewki, skrop oliwą i dodaj szczyptę pieprzu.
  10. Jajka i sałatkę przypraw uprażoną czarną gorczycą (praż na suchej patelni, co pewien czas potrząsając patelnią, aż ziarenka zaczną strzelać).

Jajko na chmurce - cloud eggs

Jajko na chmurce - cloud eggs