Pieczony Camembert z truskawkami.

Camembert to ser stworzony do zapiekania. Miękka skórka nie pęka pod wpływem pieczenia, a wnętrze w kwadrans staje się idealnie płynne – w sam raz, by połączyć się ze słodkimi, soczystymi truskawkami i aromatycznym octem. Doskonały tercet!

Truskawki znakomicie łączą się z balsamico. Można wręcz pokusić się o stwierdzenie, że ocet balsamiczny powstał właśnie po to, by serwować go z truskawkami ;-) Do owoców warto dodać trochę pieprzu – świetnie sprawdzą się w szczególności odmiany o bardziej owocowej nucie (voatsiperifery, zielony, długi pieprz).

Uwagi:

  • Nie dodaję soli, ponieważ ser jest wystarczająco słony
  • Jeżeli chodzi o balsamico, zawsze warto mieć w kuchni dwa rodzaje octu balsamicznego. Po pierwsze, Aceto Balsamico Tradizionale di Modena DOP (lub di Reggio Emilia DOP) czyli wspaniały długo dojrzewający aromatyczny ocet balsamiczny (sezonowany, gęsty i naturalnie słodki – nie mylić z podróbkami opisywanymi jako „glassa” czy „sos balsamiczny”), przeznaczony do używania jak przyprawa, niezastąpiony do dokańczania dań. Najprościej poznać go po cenie – mała butelka o charakterystycznym kształcie (100 ml) nie kosztuje mniej niż 80 EUR (Extra Vecchio). Po drugie, Aceto Balsamico di Modena IGP (lub di Reggio Emilia IGP), tańszy niż aceto tradizionale, trochę mniej gęsty, nieco bardziej płynny (ale nie o konsystencji wody), który świetnie nadaje się do gotowania. W tym przepisie – do salsy owocowej – używam drugiego z wymienionych octów

Pieczony camembert z truskawkami

Pieczony camembert z truskawkami

Pieczony camembert z truskawkami

Pieczony camembert z truskawkami

Pieczony Camembert z truskawkami – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • Camembert (zwykle ok. 200-250-300 g w zależności od producenta)
  • ok. 500-600 g truskawek
  • garść orzechów włoskich, pokruszonych (lub innych)
  • spora garść listków świeżej mięty
  • pieprz roztarty w moździerzu – dobrze sprawdzi się m.in. czarny, zielony, czerwony lub inne bardziej finezyjne odmiany, jeżeli masz takie pod ręką (tu: łagodny owocowy voatsiperifery z Madagaskaru)
  • 1 ziarenko tonki roztarte w moździerzu (opcjonalnie)
  • ocet balsamiczny jak najlepszej jakości

Uwaga: jeżeli używasz prawdziwego Camemberta, sól nie jest potrzebna

Pieczony Camembert z truskawkami – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.
  2. Przełóż Camembert do małego naczynia do zapiekania, wyłożonego papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na około 20 minut.
  3. W tym czasie przygotuj salsę: umyte, osuszone i pozbawione szypułek truskawki pokrój dość drobno i przełóż do miski.
  4. Dodaj pokruszone orzechy włoskie, listki mięty, pieprz, tonkę i tyle balsamico, ile uznasz za stosowne (ja lubię dodać dość sporo).
  5. Upieczony Camembert podaj z salsą truskawkową.

Pieczony camembert z truskawkami

Pieczony camembert z truskawkami

Pieczony camembert z truskawkami