- 75 g mąki konopnej
- 50 g surowego kakao
- 200 g daktyli Medjool (ok. 10-11 sztuk, waga bez pestek)
- 40 g nierafinowanego bio oleju kokosowego
- 1 łyżka czystej sproszkowanej wanilii (lub laska wanilii)
- 1 łyżka matchy
Trufle czekoladowe z konopiami i matchą – wegańskie i bezglutenowe.
Zdrowe trufle czekoladowe pełne składników odżywczych, a do tego przygotowane całkowicie na zimno? Nic prostszego. Wystarczy kilka wysokiej jakości produktów i wartościowa słodka przekąska gotowa.
Daktyle Medjool (ZOBACZ) nie wymagają namaczania – świeże są delikatne i kremowe, a lekko rozgniecione w palcach zmieniają się w kremowe toffi. Jeśli używasz zwykłych daktyli, namocz je wcześniej przez kwadrans we wrzątku i porwij na kawałki.
Mąka z konopi jest doskonałym źródłem białka roślinnego – w 100 g zawiera ok. 55 g tłuszczu, 30 g białka i tylko 2 g węglowodanów. Można ją jeść na surowo – podobnie jak inne mąki z orzechów i nasion nie wymaga pieczenia.
Matcha (ZOBACZ) to sproszkowana zielona herbata z wysokogatunkowej Gyokuro, zmielonej do konsystencji pudru. Ma nie tylko fajny intensywny, ciemnozielony kolor, ale też bardzo korzystny wpływ na organizm. Jedna porcja matchy pod względem zawartości antyoksydantów równa się 10 porcjom senchy. Matcha ma charakterystyczny chlorofilowy posmak, który jednak w połączeniu z daktylami i kakao zupełnie nie jest wyczuwalny – w takiej postaci matchę można podać nawet tym, którzy za jej smakiem nie przepadają (to także lepszy sposób na przemycenie matchy w diecie niż np. matcha latte, do której dodaje się zdecydowanie zbyt dużo cukru, by zniwelować specyficzny smak czystej herbaty).
Takie błyskawiczne domowe trufle z kilku prostych składników robię często, kiedy potrzebuję czegoś słodkiego „na już”. Wystarczy wymieszać dowolny zestaw składników, np. zmielone orzechy, daktyle Medjool albo suszone śliwki lub morele, nieco oleju kokosowego i dodać (opcjonalnie) kakao. Tyle wystarczy i pyszne domowe trufle gotowe. Możesz przechowywać je w lodówce do 2 tygodni.
PRZEPIS:
1. Daktyle wypestkuj i porwij na kawałki.
2. W dzieży miksera (albo ręcznie w misce) wymieszaj daktyle, mąkę z nasion konopi, kakao, olej kokosowy, wanilię i matchę. Wyrabiaj jak ciasto. Gotowa masa powinna być lepka i łatwa do formowania w kulki.
3. Z masy uformuj w dłoniach kulki, odkładając je na czysty talerz w taki sposób, by nie stykały się ze sobą (ZOBACZ). Gotowe kulki obtocz w dowolnej posypce (np. gorzkim kakao, wiórkach kokosowych, etc.).
4. Schłódź w lodówce, wyjmij na pół godziny przed podaniem.
Jedna trufla ma ok. 100 kcal.
Smacznego!
Uwielbiam trufle :). Piękne zdjęcia!
Dziękujemy :-)
ołjeee ;) mam wszystkie składniki :D
:D
Co tu dużo pisać jak wyszło pysznie. Jak zawsze :)
http://mientablog.com/wp-content/uploads/2015/12/trufle.jpg
Super!:-)
Fantastyczne te Twoje kulki zdrowia, mają tak dobry skład, że jem je nawet po treningu. 1-2 sztuki są wtedy idealne. A smakują tak, że chciałoby się wciągnąć od razu wszystkie, hehe
Dzięki za uznanie, cieszę się, że Ci smakują:-)
Zapowiada się super, zapisane do wykonania
Ja kupuje też nasionka niełuskane i je miele robiąc swoją własną mąkę konopną.