• 2 małe białka albo jedno duże
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki cukru pudru (=30 g)
  • 125 g grubo zmielonych migdałów
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego

Amaretti – włoskie ciasteczka migdałowe bezglutenowe.

Amaretti

Amaretti to słynne włoskie ciasteczka migdałowe. Każdy je uwielbia, ale nie każdy jest skłonny piec je samodzielnie w domu. Tymczasem domowe amaretti są najsmaczniejsze, a te, na które przepis podaję poniżej, po prostu uzależniają. Na zawsze :-)

Jak na włoską recepturę przystało, przepis jest banalnie prosty i bazuje na dosłownie kilku składnikach. Do przygotowania domowych ciasteczek wystarczy ubite białko, cukier i zmielone migdały (zamiast mąki). Ekstrakt migdałowy podbija aromat amaretti, ale nie jest niezbędny.

Dodatkowa uwaga

Migdały na potrzeby tego przepisu nie powinny być zmielone zbyt drobno, dlatego najlepiej użyć tartych migdałów (można kupić gotowe) zamiast mąki migdałowej (zwykle ma konsystencję miału). Za mocno zmielone migdały mogą sprawić, że ciastka wyjdą zbyt płaskie (rozleją się na blasze). Amaretti podczas pieczenia powinny zachować lekko pękaty kształt – widoczny wyraźnie na zdjęciu z ciastkiem w przekroju.

Ciastka są dość spore, podobnie jak sardyńskie amarettes z Durke sprzedawane między innymi w Cagliari.

Sprawdź też:

Inne przepisy na doskonałe BEZGLUTENOWE CIASTKA

Amaretti – włoskie ciasteczka migdałowe bezglutenowe

Amaretti – włoskie ciasteczka migdałowe bezglutenowe

Amaretti – włoskie ciasteczka migdałowe bezglutenowe

PRZEPIS na 12 ciasteczek:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  2. Ubij białka, aż podwoją objętość (nie muszą być ubite na sztywno).
  3. Do ubitych białek dodaj cukier i delikatnie wymieszaj szpatułką, aż składniki całkiem się połączą (ZOBACZ).
  4. Dodaj tarte migdały i ekstrakt migdałowy. Wmieszaj delikatnie w masę do pełnego połączenia składników (ZOBACZ).
  5. Przy pomocy małej gałkownicy albo zwykłej łyżki wyłóż porcje masy na matę silikonową do pieczenia (ZOBACZ) lub papier do pieczenia, rozłożone na blasze.
  6. Piecz 10 minut, do zrumienienia (u mnie 5 minut grzanie góra-dół, po czym kolejne 5 minut tylko grzanie od góry – ZOBACZ).
  7. Po wyjęciu z pieca odstaw ciastka na kratce do ostygnięcia (ZOBACZ).

Smacznego!

Amaretti pieczone krótko, czyli maksymalnie 10 minut – tak jak w tym przepisie – są lekko ciągnące i miękkie w środku, a chrupkie na zewnątrz, czyli dokładnie takie, jakie powinny być. Pycha!

Amaretti – włoskie ciasteczka migdałowe bezglutenowe

Amaretti – włoskie ciasteczka migdałowe bezglutenowe

Amaretti – włoskie ciasteczka migdałowe bezglutenowe