Brukselka! Nie lubisz? Tak Ci się tylko wydaje.

To pyszne i zdrowe warzywo, niesłusznie pomijane na polskich stołach. By się o tym przekonać, wystarczy odpowiednio je przyrządzić.

Brukselka, obok szpinaku, jest jednym z bardziej skrzywdzonych, dostępnych w Polsce warzyw – przez niewłaściwy sposób przygotowania. Często mdła, rozgotowana, fatalnie przyprawiona (albo nie przyprawiona wcale) i ogólnie beznadziejna, zwykle nie zachęcała do jedzenia, zwłaszcza dzieci, które zapamiętywały ją np. za sprawą szkolnych obiadów jako wcielenie warzywnego koszmaru i konsekwentnie unikały w późniejszych latach.

A tymczasem brukselka to zielona pigułka zdrowia. Jest bogatym źródłem witaminy A, B1, B2, B5, B6, C, E, H i K. Zawiera również cenne składniki mineralne, w tym w szczególności potas, magnez, wapń i cynk, a poza tym białko oraz węglowodany. Jest też doskonałym i w pełni naturalnym źródłem kwasu foliowego. Zawarte w brukselce przeciwutleniacze wspomagają naturalne procesy ochronne organizmu, wzmacniają odporność, wspomagają pracę układu oddechowego, mają pozytywny wpływ na działanie układu pokarmowego i sercowo-naczyniowego, działają przeciwzapalnie.

Brukselkę można przyrządzać na wiele sposobów. Idealnie nadaje się do gotowania, smażenia, duszenia, pieczenia. Świetnie sprawdzi się jako danie główne, np. w wersji duszonej lub gotowanej z innymi warzywami. Warto powstrzymać się tylko od traktowania brukselki masłem z tartą bułką. To najgorsze, co możesz zrobić – w ten sposób zagłuszysz naturalny smak warzywa i niepotrzebnie dołożysz daniu zbędnych, bezwartościowych kalorii.

Brukselka – 10 pysznych przepisów

Poniżej zestaw sprawdzonych przepisów na potrawy z brukselką – by otworzyć wybrany przepis, kliknij w zdjęcie:

Brukselka z jablkiem L_01

Brukselka z jabłkiem i tymiankiem

Bigos warzywny L_03

Bigos z brukselki i jarmużu

Dorada z brukselka L_07

Dorada z duszoną brukselką i kaparowym sosem

Brukselka ziemniaki oliwki L_12

Brukselka smażona z ziemniakami w sosie musztardowym

Warzywa duszone L_ 05

Brukselka duszona z jarmużem i cukinią

brukselka-z-marchewkami-l_07

Sałatka z pieczonych warzyw

Brukselka z granatem L_04

Palona brukselka z granatem

Zielone warzywa z soczewica L_01

Zielone warzywa duszone z soczewicą

Salsiccia brukselka L_ 04

Brukselka z salsiccią i jajkami przepiórczymi

Policzki wolowe L_02

Poliki wołowe z brukselką