Brukselka! Nie lubisz? Tak Ci się tylko wydaje.
To pyszne i zdrowe warzywo, niesłusznie pomijane na polskich stołach. By się o tym przekonać, wystarczy odpowiednio je przyrządzić.
Brukselka, obok szpinaku, jest jednym z bardziej skrzywdzonych, dostępnych w Polsce warzyw – przez niewłaściwy sposób przygotowania. Często mdła, rozgotowana, fatalnie przyprawiona (albo nie przyprawiona wcale) i ogólnie beznadziejna, zwykle nie zachęcała do jedzenia, zwłaszcza dzieci, które zapamiętywały ją np. za sprawą szkolnych obiadów jako wcielenie warzywnego koszmaru i konsekwentnie unikały w późniejszych latach.
A tymczasem brukselka to zielona pigułka zdrowia. Jest bogatym źródłem witaminy A, B1, B2, B5, B6, C, E, H i K. Zawiera również cenne składniki mineralne, w tym w szczególności potas, magnez, wapń i cynk, a poza tym białko oraz węglowodany. Jest też doskonałym i w pełni naturalnym źródłem kwasu foliowego. Zawarte w brukselce przeciwutleniacze wspomagają naturalne procesy ochronne organizmu, wzmacniają odporność, wspomagają pracę układu oddechowego, mają pozytywny wpływ na działanie układu pokarmowego i sercowo-naczyniowego, działają przeciwzapalnie.
Brukselkę można przyrządzać na wiele sposobów. Idealnie nadaje się do gotowania, smażenia, duszenia, pieczenia. Świetnie sprawdzi się jako danie główne, np. w wersji duszonej lub gotowanej z innymi warzywami. Warto powstrzymać się tylko od traktowania brukselki masłem z tartą bułką. To najgorsze, co możesz zrobić – w ten sposób zagłuszysz naturalny smak warzywa i niepotrzebnie dołożysz daniu zbędnych, bezwartościowych kalorii.
Brukselka – 10 pysznych przepisów
Poniżej zestaw sprawdzonych przepisów na potrawy z brukselką – by otworzyć wybrany przepis, kliknij w zdjęcie:
Uwielbiam brukselkę, świetny zestaw inspiracji, dodany do durszlakowego zeszytu ;) pozdrawiam, aśka
A ja lubię podawać brukselkę do klasycznego schabowego lub mielonego i… uwielbiam ją z chrupiącą bułką tartą. I’m sorry;)
;-)
Brukselka… byle nie z masłem i bułka tarta a ja taka właśnie lubię najbardziej ? do mielonego i ziemniaczkow do bólu tradycyjnie. Ale… wypróbuje tez inne przepisy -dziekuje
Wiele osób tak właśnie lubi ją jeść, a dla mnie to zmora dzieciństwa;-)
Dzięki za super przepisy! :D
Bardzo proszę, zapraszam po więcej!:-)
No sami k…a faceci. Po prostu tylko oni
:-)