• 400 g brukselki
  • 2 szare renety
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 1/2 cytryny
  • gałka muszkatołowa
  • tonka (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Brukselka z jabłkiem i tymiankiem.

Smażona albo – używając bardziej modnego i restauracyjnie brzmiącego ;-) określenia – palona brukselka to mój ulubiony sposób przyrządzania tego wdzięcznego (i często niesłusznie pogardzanego) warzywa.

Po odpowiednim czasie spędzonym na patelni brukselka staje się miękka, ale nie rozmiękła, słodka, nieco orzechowa. To również dobry sposób dla wszystkich, którzy nie lubią zapachu gotowanej brukselki – smażona ma zupełnie inny, zdecydowanie przyjemniejszy aromat.

W tym prostym wegańskim daniu doskonale sprawdzi się klasyczna odmiana jabłek, czyli dostępna w sezonie zimowym (tak samo jak brukselka) szara reneta (ZOBACZ). Jabłka kocham miłością absolutną, a szara reneta to świetny owoc – stara odmiana z XVI w., o francuskim rodowodzie, która znakomicie się przechowuje i doskonale smakuje (tytułem uzupełnienia, jej jabłkowy krewny, czyli złota reneta to z kolei odmiana staroangielska z XVII w.).

Słodki smak jabłka perfekcyjnie współgra ze słodkawą brukselką. Całość uzupełnia mój ulubiony tymianek oraz – jak zawsze uniwersalna – gałka muszkatołowa.

Jeśli nie zależy Ci na wegańskim charakterze dania, do smażenia możesz dodać trochę masła, które zawsze dobrze komponuje się zarówno z brukselką, jak i z jabłkiem. Proste i pyszne, daj szansę brukselce!

Sprawdź też:

Brukselka z jabłkiem i tymiankiem

Brukselka z jablkiem L_08

Brukselka z jabłkiem i tymiankiem – PRZEPIS:

  1. Usuń brzydkie listki z brukselki, przepłucz kapustki i osusz. Przekrój brukselki na pół; najmniejsze główki pozostaw w całości, największe pokrój na ćwiartki.
  2. Na dużej patelni rozgrzej trochę oleju, wrzuć brukselki (najlepiej przekrojoną płaszczyzną do dołu). Smaż, aż brukselki zaczną się rumienić. Dodaj sól, przemieszaj brukselki i przykryj patelnię. Smaż, co jakiś czas mieszając, aż kapustki zmiękną i ładnie się zrumienią (ZOBACZ).
  3. W tym czasie pokrój jabłka na kawałki, przełóż do miseczki i wlej sok z cytryny, który zapobiegnie brązowieniu miąższu (nie obieraj jabłek ze skórki).
  4. Gdy brukselki zmiękną, dodaj na patelnię jabłka, listki tymianku, porządną szczyptę pieprzu, gałki muszkatołowej i (opcjonalnie) tonki. Wymieszaj i smaż pod przykryciem jeszcze 3-4 minuty, aż jabłka zmiękną (ale zanadto się nie rozpadną).
  5. Gotowe porcje oprósz dodatkowo gałką muszkatołową.

Brukselka z jabłkiem i tymiankiem

Brukselka z jabłkiem i tymiankiem