• SMOOTHIE:
  • 800 g dowolnych owoców (tu: miks mrożonych latem jagód, truskawek i czereśni)
  • 50 g suchej kaszy jaglanej
  • 4 duże świeże daktyle
  • 2 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
  • 2 laski wanilii
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka spiruliny (opcjonalnie)
  • 1 łyżka łuskanych nasion konopi (opcjonalnie)
  • DODATKI - na 4 porcje:
  • po 4 łyżki: suszonych wiśni, goji, suszonej miechunki
  • po 4 łyżeczki: chia, nasion lnu
  • 1-2 banany (obrane i pokrojone w plasterki)
  • kilka migdałów, orzechów włoskich i brazylijskich
  • jagody do dekoracji (mogą być mrożone)

Miska smoothie to kolejna, obok owsianki, świetna opcja na pełnowartościowe, zdrowe i zbilansowane śniadanie.

Wystarczy tylko zmiksować dowolne owoce, zagęścić je nieco np. kaszą jaglaną, ryżem, płatkami owsianymi (jaglanymi, ryżowymi, etc.) albo awokado, dorzucić ulubione bakalie, pestki lub nasiona i gotowe.

To zdrowy posiłek w kilka minut, który możesz przygotować też dzień wcześniej (najlepiej od razu w kilku porcjach) i wstawić do lodówki.

Smoothie nie zawiera cukru ani nabiału – dosładzam je tylko daktylami. Jako słodzika możesz też użyć bananów, suszonych fig, moreli, rodzynek, etc.

Jako dodatki mogą posłużyć dowolne bakalie i świeże owoce, w zależności od sezonu i ich dostępności.

Przepis jest wegański i bezglutenowy.

Sprawdź też inne przepisy na:

SMOOTHIE
OWSIANKI

Smoothie bowl L_04

Smoothie bowl L_01

PRZEPIS:

  1. Ugotuj kaszę jaglaną: przepłucz pod zimną bieżącą wodą, przesyp do garnka, zalej wodą w proporcji jedna część kaszy na trzy części wody. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu przez ok. 12-15 minut.
  2. Owoce, ugotowaną kaszę, olej kokosowy, daktyle i przyprawy zmiksuj w blenderze na gładkie smoothie (opcjonalnie możesz dodać też spirulinę i konopie).
  3. Przelej do misek i dodaj świeże lub suszone owoce, orzechy, nasiona i pestki – wg uznania.
  4. Wstaw do lodówki albo zjedz od razu:-)

Smoothie bowl L_07

Smoothie bowl L_03