- 400 g brukselki
- 2 szare renety
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 1/2 cytryny
- gałka muszkatołowa
- tonka (opcjonalnie)
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Brukselka z jabłkiem i tymiankiem.
Smażona albo – używając bardziej modnego i restauracyjnie brzmiącego ;-) określenia – palona brukselka to mój ulubiony sposób przyrządzania tego wdzięcznego (i często niesłusznie pogardzanego) warzywa.
Po odpowiednim czasie spędzonym na patelni brukselka staje się miękka, ale nie rozmiękła, słodka, nieco orzechowa. To również dobry sposób dla wszystkich, którzy nie lubią zapachu gotowanej brukselki – smażona ma zupełnie inny, zdecydowanie przyjemniejszy aromat.
W tym prostym wegańskim daniu doskonale sprawdzi się klasyczna odmiana jabłek, czyli dostępna w sezonie zimowym (tak samo jak brukselka) szara reneta (ZOBACZ). Jabłka kocham miłością absolutną, a szara reneta to świetny owoc – stara odmiana z XVI w., o francuskim rodowodzie, która znakomicie się przechowuje i doskonale smakuje (tytułem uzupełnienia, jej jabłkowy krewny, czyli złota reneta to z kolei odmiana staroangielska z XVII w.).
Słodki smak jabłka perfekcyjnie współgra ze słodkawą brukselką. Całość uzupełnia mój ulubiony tymianek oraz – jak zawsze uniwersalna – gałka muszkatołowa.
Jeśli nie zależy Ci na wegańskim charakterze dania, do smażenia możesz dodać trochę masła, które zawsze dobrze komponuje się zarówno z brukselką, jak i z jabłkiem. Proste i pyszne, daj szansę brukselce!
Sprawdź też:
- Inne przepisy z BRUKSELKĄ
- Przyprawy, które warto znać
Brukselka z jabłkiem i tymiankiem – PRZEPIS:
- Usuń brzydkie listki z brukselki, przepłucz kapustki i osusz. Przekrój brukselki na pół; najmniejsze główki pozostaw w całości, największe pokrój na ćwiartki.
- Na dużej patelni rozgrzej trochę oleju, wrzuć brukselki (najlepiej przekrojoną płaszczyzną do dołu). Smaż, aż brukselki zaczną się rumienić. Dodaj sól, przemieszaj brukselki i przykryj patelnię. Smaż, co jakiś czas mieszając, aż kapustki zmiękną i ładnie się zrumienią (ZOBACZ).
- W tym czasie pokrój jabłka na kawałki, przełóż do miseczki i wlej sok z cytryny, który zapobiegnie brązowieniu miąższu (nie obieraj jabłek ze skórki).
- Gdy brukselki zmiękną, dodaj na patelnię jabłka, listki tymianku, porządną szczyptę pieprzu, gałki muszkatołowej i (opcjonalnie) tonki. Wymieszaj i smaż pod przykryciem jeszcze 3-4 minuty, aż jabłka zmiękną (ale zanadto się nie rozpadną).
- Gotowe porcje oprósz dodatkowo gałką muszkatołową.
Kocham jabłka, kocham brukselkę, ale w życiu nie pomyślałabym, żeby je połączyć. Wygląda super i nawet mam w domu wszystkie składniki (finally!) :>
:-)
To będzie rewelacja! :) Zaraz lecę na bazar po składniki!
Inspirujące i aż dziw bierze, że człowiek sam na to dotąd nie wpadł! :D Dzięki FiK za super pomysł
Szkoda, że umknął mi ten przepis w sezonie, ale co się odwlecze to nie uciecze :)
Mój mąż uwielbia brukselkę, ale dotychczas jedliśmy tylko ugotowaną i posypaną bułką tartą. Nowe rewiry przed nami :)
Trzeba się rozwijać:-)
Brzmi pysznie, z czym by to zjeść? Z jakimś mięskiem? Czy to całe danie?
Dla nas to pełnowartościowy posiłek, ale brukselkę z jabłkiem można podać też jako side dish.
Zaraziłam tym przepisem kilka koleżanek. Przebój sezonu.
Świetnie, smacznego!
Skusiła mnie ta potrawa, bo kocham szarą reneta, tymianek i gałkę muszkatołową. Podczas przygotowania chyba trochę za mocno przypaliłam brukselkę. Nie wiem, czy dusząc ją pod przykryciem warto dodać chociaż odrobinę wody, czy tylko ma się dusić na oliwie w własnym sosie?
Dziękuję za świetna inspirację. Nie omieszkam dodać orzechów włoskich 😁✌️
Orzechy i brukselka to świetne połączenie!
https://www.facetikuchnia.com.pl/brukselka-z-orzechami/