Brukselka z orzechami włoskimi i balsamico – z patelni.

Brukselka jest przepysznym warzywem. Można ją przyrządzać na wiele sposobów, a podsmażona tylko zyskuje na atrakcyjności. Co więcej, nabiera wówczas lekko orzechowego smaku, więc zestawienie jej w jednym daniu z orzechami narzuca się samo. Używam tu orzechów włoskich, ale równie dobrze możesz dodać inne (pecan, macadamia, nerkowce). Sprawdzą się również orzechy laskowe lub migdały, z małym zastrzeżeniem: wcześniej warto pozbawić je skórki, ponieważ przysmażone na patelni w skórkach mają umiarkowanie przyjemny smak. Brukselkę najczęściej smażę na klarowanym maśle, ale w wersji wegańskiej (smażona na oleju) także jest bardzo smaczna. Gęsty ocet balsamiczny dobrej jakości z wyraźnie zaznaczonymi kwaskowatymi i słodkimi nutami dopełnia całość.

A dodatkowo: brukselka to zielona pigułka zdrowia. Jest bogatym źródłem witaminy A, B1, B2, B5, B6, C, E, H i K. Zawiera również cenne składniki mineralne, w tym w szczególności potas, magnez, wapń i cynk, a poza tym białko oraz węglowodany. Jest też doskonałym i w pełni naturalnym źródłem kwasu foliowego. Zawarte w brukselce przeciwutleniacze wspomagają naturalne procesy ochronne organizmu, wzmacniają odporność, wspomagają pracę układu oddechowego, mają pozytywny wpływ na działanie układu pokarmowego i sercowo-naczyniowego, działają przeciwzapalnie.

Sprawdź też inne przepisy z brukselką.

Brukselka z orzechami włoskimi i balsamico

Brukselka z orzechami włoskimi i balsamico

Brukselka z orzechami włoskimi i balsamico

Brukselka z orzechami włoskimi i balsamico – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • ok. 400 g brukselki
  • ok. 30 połówek orzechów włoskich (mogą być również orzechy pecan, macadamia lub blanszowane migdały)
  • 1/2 łyżeczki zielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki białej gorczycy
  • ocet balsamiczny jak najlepszej jakości (najlepiej balsamico z czystego moszczu gronowego długo dojrzewającego w dębowych beczkach)
  • ghee / masło klarowane albo olej do smażenia (jeżeli użyjesz oleju, danie będzie wegańskie)

Brukselka z orzechami włoskimi i balsamico – PRZEPIS:

  1. Ugotuj brukselkę na parze (ok. 5 minut). Brukselka powinna być miękka, ale al dente.
  2. Przekrój brukselki na połówki i wrzuć je na patelnię z rozgrzanym wcześniej masłem klarowanym albo olejem.
  3. Smaż brukselki, co jakiś czas mieszając, aż zaczną się rumienić, po czym dodaj orzechy.
  4. Smaż całość, aż brukselki mocniej się zrumienią. Na koniec dodaj rozgniecione w moździerzu przyprawy.
  5. Przełóż brukselki na talerze i skrop octem balsamicznym. Podawaj od razu.

Brukselka z orzechami włoskimi i balsamico

Brukselka z orzechami włoskimi i balsamico