Brukselka z orzechami włoskimi i balsamico – z patelni.
Brukselka jest przepysznym warzywem. Można ją przyrządzać na wiele sposobów, a podsmażona tylko zyskuje na atrakcyjności. Co więcej, nabiera wówczas lekko orzechowego smaku, więc zestawienie jej w jednym daniu z orzechami narzuca się samo. Używam tu orzechów włoskich, ale równie dobrze możesz dodać inne (pecan, macadamia, nerkowce). Sprawdzą się również orzechy laskowe lub migdały, z małym zastrzeżeniem: wcześniej warto pozbawić je skórki, ponieważ przysmażone na patelni w skórkach mają umiarkowanie przyjemny smak. Brukselkę najczęściej smażę na klarowanym maśle, ale w wersji wegańskiej (smażona na oleju) także jest bardzo smaczna. Gęsty ocet balsamiczny dobrej jakości z wyraźnie zaznaczonymi kwaskowatymi i słodkimi nutami dopełnia całość.
A dodatkowo: brukselka to zielona pigułka zdrowia. Jest bogatym źródłem witaminy A, B1, B2, B5, B6, C, E, H i K. Zawiera również cenne składniki mineralne, w tym w szczególności potas, magnez, wapń i cynk, a poza tym białko oraz węglowodany. Jest też doskonałym i w pełni naturalnym źródłem kwasu foliowego. Zawarte w brukselce przeciwutleniacze wspomagają naturalne procesy ochronne organizmu, wzmacniają odporność, wspomagają pracę układu oddechowego, mają pozytywny wpływ na działanie układu pokarmowego i sercowo-naczyniowego, działają przeciwzapalnie.
Sprawdź też inne przepisy z brukselką.
Brukselka z orzechami włoskimi i balsamico – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- ok. 400 g brukselki
- ok. 30 połówek orzechów włoskich (mogą być również orzechy pecan, macadamia lub blanszowane migdały)
- 1/2 łyżeczki zielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki białej gorczycy
- ocet balsamiczny jak najlepszej jakości (najlepiej balsamico z czystego moszczu gronowego długo dojrzewającego w dębowych beczkach)
- ghee / masło klarowane albo olej do smażenia (jeżeli użyjesz oleju, danie będzie wegańskie)
Brukselka z orzechami włoskimi i balsamico – PRZEPIS:
- Ugotuj brukselkę na parze (ok. 5 minut). Brukselka powinna być miękka, ale al dente.
- Przekrój brukselki na połówki i wrzuć je na patelnię z rozgrzanym wcześniej masłem klarowanym albo olejem.
- Smaż brukselki, co jakiś czas mieszając, aż zaczną się rumienić, po czym dodaj orzechy.
- Smaż całość, aż brukselki mocniej się zrumienią. Na koniec dodaj rozgniecione w moździerzu przyprawy.
- Przełóż brukselki na talerze i skrop octem balsamicznym. Podawaj od razu.
Fajny patent na brukselkę :)
Czy można użyć brukselki mrożonej? :)
Nigdy nie używałem mrożonej brukselki, ale można spróbować.