• 1-2 pomarańcze sycylijskie
  • 12-18 plasterków prosciutto
  • trochę syropu z daktyli (może być również miód lub syrop z agawy)
  • mała garść pistacji (lub orzechów włoskich)
  • mała garść nibsów (kruszonego kakao)
  • mała garść suszonych wiśni (mogą być też rodzynki, miechunka lub goji)
  • mała garść dowolnych kiełków
  • trochę masła
  • oliwa extra vergine

Przystawka z prosciutto, pomarańczy sycylijskich, pistacji i nibsów.

To bardzo prosta elegancka przystawka, na którą składa się ledwie kilka składników.

Najlepsza z szynek, czyli pyszne długo dojrzewające prosciutto, znakomicie komponuje się z owocami; do tego nie trzeba chyba nikogo przekonywać.

Pomarańcze świetnie tu pasują, a jeśli nie trafisz na słodkie i krwistoczerwone sycylijskie, użyj zwykłych.

Przystawkę możesz podać najprościej – po prostu układając szynkę i pozostałe składniki na talerzach i polewając całość niewielką ilością sosu albo trochę pobawić się formą, na przykład tak, jak na zdjęciach.

Sprawdź też inne przepisy z SUSZONYMI WIŚNIAMI.

Pomarancze prosciutto L_05

Pomarancze prosciutto L_02

PRZEPIS:

  1. Ostrym nożem odetnij skórę z pomarańczy, po czym usuń białą błonę. Pokrój owoce w plastry.
  2. Na patelni roztop trochę masła i krótko podsmaż plastry pomarańczy z dwóch stron, aż zmiękną. Nie trzymaj ich na patelni zbyt długo, żeby się nie rozpadły.
  3. Ułóż plastry pomarańczy na talerzach, a na nich – plasterki szynki.
  4. Dodaj trochę syropu z daktyli lub agawy, grubo posiekane pistacje, nibsy, wiśnie, kiełki i podawaj.

Blood orange L_01

Pomarancze prosciutto L_03

Pomarancze prosciutto L_08