• 1 kg brukselki
  • 2 duże pory
  • 5-6 dużych liści jarmużu
  • butelka białego wytrawnego wina (tu: riesling)
  • 30 g suszonych podgrzybków
  • 2-3 duże garście suszonych jabłek
  • 1 duża garść wędzonych śliwek
  • 1 łyżka kminku
  • 1 łyżeczka owoców kopru włoskiego (fenkułu)
  • 2 łyżeczki jałowca
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Brukselka duszona z porem, jarmużem, grzybami i suszonymi owocami. Prawie jak bigos, choć całkiem inaczej.

Pamiętam, że w moim domu rodzinnym jedną z potraw serwowanych przez matkę była tak zwana „kapustka”.

Daniem tym była duszona, dość drobno poszatkowana młoda kapusta z dodatkiem kiełbasy albo (no cóż…) mielonki. Potrawa przypominała bigos, choć w gruncie rzeczy była czymś zdecydowanie innym. Wydawała mi się lżejsza i łagodniejsza, dlatego – szczerze mówiąc – zawsze smakowała mi bardziej niż tradycyjny, tłustszy i kwaśny bigos.

To moja wariacja na temat; bardzo daleki kuzyn domowej potrawy mojej matki. Zamiast młodej kapusty użyłem tu delikatnej, poszatkowanej brukselki. Dorzuciłem por, za którym w wersji duszonej wręcz przepadam oraz jarmuż, który wniósł do całości zdecydowaną, intensywną zieleń, a także – dzięki krótkiemu gotowaniu – jędrność. Z bigosu zapożyczyłem suszone grzyby, a całość uzupełniłem wędzonymi śliwkami i pysznymi suszonymi jabłkami (ZOBACZ), które dodają tu bardzo pożądanej, delikatnej nuty słodyczy.

Taki wegański bigos gotuję zawsze na białym winie z dodatkiem przypraw, ale w razie potrzeby alkohol możesz zastąpić wodą lub bulionem – najlepiej warzywnym, bowiem wówczas potrawa zachowa wegański charakter.

Bigos warzywny L_01

Bigos warzywny L_06

PRZEPIS:

  1. Suszone grzyby zalej wrzątkiem, przykryj i odstaw.
  2. Posiekaj dokładnie umytego pora. Usuń brzydsze listki z brukselki i posiekaj ją cienko w malakserze przy pomocy odpowiedniego noża (do krojenia w plasterki).
  3. Na patelni rozgrzej trochę oleju i przez chwilę podsmaż grzyby. Dodaj pory i szczyptę soli, po czym podsmaż przez 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając.
  4. Przełóż zawartość patelni do garnka. Dodaj brukselkę, wlej wino i dodaj przyprawy: kminek, koper włoski, pieprz oraz roztarte w moździerzu jałowiec i ziele angielskie. Wlej trochę wody i wymieszaj. Płynu nie powinno być zbyt wiele, danie częściowo ugotuje się na parze. W razie potrzeby możesz również wodę dodać później, w trakcie gotowania.
  5. Przykryj garnek i duś przez ok. 10 minut. Dodaj śliwki i tymianek i duś całość jeszcze ok. 2-5 minut, aż brukselka zmięknie.
  6. Dodaj liście jarmużu, pozbawione łodyg i porwane na mniejsze kawałki oraz suszone jabłka. Duś danie pod przykryciem jeszcze ok. 2 minut.
  7. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw solą lub pieprzem.

Bigos warzywny L_04

Bigos warzywny L_03

Bigos warzywny L_05