- 1 kg brukselki
- 2 duże pory
- 5-6 dużych liści jarmużu
- butelka białego wytrawnego wina (tu: riesling)
- 30 g suszonych podgrzybków
- 2-3 duże garście suszonych jabłek
- 1 duża garść wędzonych śliwek
- 1 łyżka kminku
- 1 łyżeczka owoców kopru włoskiego (fenkułu)
- 2 łyżeczki jałowca
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- kilka gałązek świeżego tymianku
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Brukselka duszona z porem, jarmużem, grzybami i suszonymi owocami. Prawie jak bigos, choć całkiem inaczej.
Pamiętam, że w moim domu rodzinnym jedną z potraw serwowanych przez matkę była tak zwana „kapustka”.
Daniem tym była duszona, dość drobno poszatkowana młoda kapusta z dodatkiem kiełbasy albo (no cóż…) mielonki. Potrawa przypominała bigos, choć w gruncie rzeczy była czymś zdecydowanie innym. Wydawała mi się lżejsza i łagodniejsza, dlatego – szczerze mówiąc – zawsze smakowała mi bardziej niż tradycyjny, tłustszy i kwaśny bigos.
To moja wariacja na temat; bardzo daleki kuzyn domowej potrawy mojej matki. Zamiast młodej kapusty użyłem tu delikatnej, poszatkowanej brukselki. Dorzuciłem por, za którym w wersji duszonej wręcz przepadam oraz jarmuż, który wniósł do całości zdecydowaną, intensywną zieleń, a także – dzięki krótkiemu gotowaniu – jędrność. Z bigosu zapożyczyłem suszone grzyby, a całość uzupełniłem wędzonymi śliwkami i pysznymi suszonymi jabłkami (ZOBACZ), które dodają tu bardzo pożądanej, delikatnej nuty słodyczy.
Taki wegański bigos gotuję zawsze na białym winie z dodatkiem przypraw, ale w razie potrzeby alkohol możesz zastąpić wodą lub bulionem – najlepiej warzywnym, bowiem wówczas potrawa zachowa wegański charakter.
PRZEPIS:
- Suszone grzyby zalej wrzątkiem, przykryj i odstaw.
- Posiekaj dokładnie umytego pora. Usuń brzydsze listki z brukselki i posiekaj ją cienko w malakserze przy pomocy odpowiedniego noża (do krojenia w plasterki).
- Na patelni rozgrzej trochę oleju i przez chwilę podsmaż grzyby. Dodaj pory i szczyptę soli, po czym podsmaż przez 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając.
- Przełóż zawartość patelni do garnka. Dodaj brukselkę, wlej wino i dodaj przyprawy: kminek, koper włoski, pieprz oraz roztarte w moździerzu jałowiec i ziele angielskie. Wlej trochę wody i wymieszaj. Płynu nie powinno być zbyt wiele, danie częściowo ugotuje się na parze. W razie potrzeby możesz również wodę dodać później, w trakcie gotowania.
- Przykryj garnek i duś przez ok. 10 minut. Dodaj śliwki i tymianek i duś całość jeszcze ok. 2-5 minut, aż brukselka zmięknie.
- Dodaj liście jarmużu, pozbawione łodyg i porwane na mniejsze kawałki oraz suszone jabłka. Duś danie pod przykryciem jeszcze ok. 2 minut.
- Spróbuj i w razie potrzeby dopraw solą lub pieprzem.
O rany, moja matka też serwuje „kapustkę”, nawet tak samo ją nazywa. Z białej kapusty lub pół na pół z kiszoną. Ciekawe, czy to regionalne zwyczaje jakieś. A wariacja pt. brukselka i jarmuż bardzo mi się podoba. Niby też kapuściane, a jakże inne :)
Witaj w „kapustkowym” klubie;-)
Zrobiłam. Znakomity. Bardzo wytrawne warzywa i grzyby, zrównoważone słodyczą owoców, świetne połączenie. Dzięki za przepis, ląduje w skarbnicy przepisów :)
Super! Bardzo się cieszę, że smakował Ci mój wegański bigos:-)
Brukselka + por + jarmuż – leci do zakładek, wygląda super ^.^
Dzięki:-)
Bardzo lubiė takie dania, robię dziś
Zgłodniałem!
… Dodaj brukselkę, wlej wino i … no właśnie tego wina to ile? całą flaszke? trochę dużo się zdaje, albo?
Jak w opisie: butelka białego wytrawnego wina.