- 40 g płatków owsianych bezglutenowych
- 100 g łuskanych nasion konopi
- 10 g niebieskiego maku
- 35 g mielonego lnu
- 120 g mąki owsianej
- 350 ml półsłodkiego czerwonego wina (może być też słodkie)
- 60 ml oliwy extra vergine
- domowa przyprawa korzenna - utarte w moździerzu lub sproszkowane, i wymieszane:
- 20 goździków
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 1/3 świeżo startej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka sproszkowanej wanilii lub miąższ z 2 lasek wanilii
- 2 łyżki domowego pudru z malin
- 1 łyżka syropu daktylowego (lub więcej, jeśli wolisz)
Pieczywo chrupkie korzenne na czerwonym winie – bezglutenowe i wegańskie.
To kolejny pomysł na PIECZYWO CHRUPKIE DOMOWEJ ROBOTY. Tym razem w bardzo zimowym wydaniu – z dodatkiem sporej ilości wina (pół butelki!), niebieskiego maku i przyprawione bogactwem korzennych przypraw. Tak przygotowane chlebki to dosłownie grzaniec w kromkach;-)
Przepis – tak jak w poprzednich wersjach – jest banalnie prosty. Rodzaj mąki możesz dowolnie zmieniać (sprawdzi się każda inna bezglutenowa, np. ryżowa, kasztanowa, teff, z quinoa). To samo dotyczy zestawu użytych nasion – ważne tylko, by zachować właściwe proporcje podstawowych grup produktów, czyli wina, oliwy, płatków i innych sypkich dodatków.
Dodane wino może być półsłodkie lub słodkie, a skład przyprawy korzennej możesz dopasować do własnych potrzeb. Chlebki mają aromat grzańca, a dodatek wina i pudru malinowego nadaje im lekko kwaskowaty posmak.
Tak przygotowane pieczywo chrupkie jest bezglutenowe, wegańskie i nie zawiera cukru. Za sprawą konopi jest natomiast bogate w wartościowe białko roślinne.
Z podanych proporcji otrzymasz ok. 18 pysznych kromek. Możesz przechowywać je co najmniej przez 2 tygodnie (z upływem czasu nie tracą smaku, zyskują natomiast na chrupkości).
Jak zrobić DOMOWY PUDER Z MALIN
PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do 150 stopni.
- Przygotuj korzenną mieszankę przyprawową (ZOBACZ – utrzyj przyprawy w moździerzu lub zmiel w młynku albo wymieszaj sproszkowane, w zależności od tego, czym dysponujesz).
- Wszystkie składniki wsyp / wlej do miski i wymieszaj. Najlepiej użyć do tego celu drewnianej mątewki albo – jeśli nie dysponujesz takim osprzętem – drewnianą łyżką. Powinno powstać luźne ciasto – ZOBACZ.
- Wylej połowę ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadź łopatką tak, by powstała cienka warstwa (ZOBACZ). Pozostałą część upiecz w drugiej turze.
- Wstaw do piekarnika i piecz 25 minut na środkowym poziomie, po czym wyjmij blachę z piekarnika i drewnianą łopatką podziel ciasto na kromki.
- Ponownie wstaw blachy do piekarnika i piecz jeszcze 30 minut, aż pieczywo będzie chrupiące. Przełóż do ostygnięcia na metalową kratkę (ZOBACZ).
Jak zjeść wino na śniadanie? Oto odpowiedź ?
pięknie sfotografowane
Dziękujemy! Smakuje jeszcze lepiej niż wyglâda:-)
Kupuję ten pomysł :D