• 1 mały camembert (ok. 100 g)
  • 2 małe czerwone buraki
  • 2 małe buraki Chioggia
  • 4 średnie marchewki
  • 4 małe pietruszki
  • 2 małe garście kiełków brokułu
  • ok. 150 g malin
  • 1/2 granatu
  • 1 łyżeczka miodu
  • chlust octu sherry lub cydrowego
  • oliwa extra vergine
  • 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka owoców jałowca
  • 1 łyżeczka kulek czarnego pieprzu
  • sól

Pieczone warzywa z camembertem i sosem malinowym.

Pieczenie warzyw korzeniowych wydobywa z nich mnóstwo naturalnej słodyczy i pogłębia smak, który świetnie komponuje się z kremowym serem oraz owocową malinową nutą.

Z takim zestawem, wzbogaconym wyraźnie wyczuwalnym dodatkiem ziół i przypraw świetnie współgra wytrawna biała Lava z apelacji Greco di Tufo (Kampania). Mineralne, wyraziście owocowe wino, z delikatnie kwasową nutą, świetnie zrównoważone.

Buraki odmiany Chioggia to fajne, atrakcyjne z wizualnego punktu widzenia warzywa – z zewnątrz wyglądają prawie jak najzwyklejsze w świecie buraki (są ciut jaśniejsze), za to po przekrojeniu ukazują miąższ w prażki. Tym razem środek okazał się niestety dość blady (po ugotowaniu buraki zbladły całkiem), ale może Wam poszczęści się bardziej:-)

Pieczone warzywa z camembertem_03

Pieczone warzywa z camembertem_05

Pieczone warzywa z camembertem_06

PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  2. Buraki (nieobrane ze skóry) skrop oliwą, włóż do dużej brytfanki i wstaw do piekarnika na godzinę.
  3. W tym czasie w dużej misce wymieszaj sporo oliwy, miód, ocet, tymianek, posiekane listki rozmarynu, szczyptę soli oraz roztartego w moździerzu jałowca i pieprzu.
  4. Marchewki i pietruszki (nieobrane ze skóry) przekrój wzdłuż na połowy, przełóż do miski i dokładnie obtocz w marynacie i przyprawach.
  5. Po godzinie wyciągnij brytfankę z piekarnika, w razie potrzeby przesuń buraki tak, by zrobić miejsce w naczyniu, i dołóż warzywa wraz z marynatą i przyprawami. Warzywa rozłóż pojedynczą warstwą. Wstaw do piekarnika na ok. 30 minut lub w razie potrzeby nieco dłużej.
  6. Maliny przetrzyj nad miską przez sito o drobnych oczkach. W ten sposób uzyskasz sos. Kilka malin pozostaw w całości.
  7. Gdy upieczone buraki lekko ostygną, obierz je ze skóry i pokrój w plastry. Na talerzach rozłóż porcję warzyw, garść kiełków, połowę sera (przekrojonego wzdłuż) oraz kilka sztuk malin. Danie skrop oliwą i sosem malinowym, posyp pestkami granatu oraz grubo zmielonym pieprzem.

Przepis powstał w ramach współpracy z magazynem Czas Wina i został opublikowany w numerze 1/2016.

Czas wina_01

Pieczone warzywa z camembertem_02

Pieczone warzywa z camembertem_01