- 1 mały camembert (ok. 100 g)
- 2 małe czerwone buraki
- 2 małe buraki Chioggia
- 4 średnie marchewki
- 4 małe pietruszki
- 2 małe garście kiełków brokułu
- ok. 150 g malin
- 1/2 granatu
- 1 łyżeczka miodu
- chlust octu sherry lub cydrowego
- oliwa extra vergine
- 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 1 łyżeczka owoców jałowca
- 1 łyżeczka kulek czarnego pieprzu
- sól
Pieczone warzywa z camembertem i sosem malinowym.
Pieczenie warzyw korzeniowych wydobywa z nich mnóstwo naturalnej słodyczy i pogłębia smak, który świetnie komponuje się z kremowym serem oraz owocową malinową nutą.
Z takim zestawem, wzbogaconym wyraźnie wyczuwalnym dodatkiem ziół i przypraw świetnie współgra wytrawna biała Lava z apelacji Greco di Tufo (Kampania). Mineralne, wyraziście owocowe wino, z delikatnie kwasową nutą, świetnie zrównoważone.
Buraki odmiany Chioggia to fajne, atrakcyjne z wizualnego punktu widzenia warzywa – z zewnątrz wyglądają prawie jak najzwyklejsze w świecie buraki (są ciut jaśniejsze), za to po przekrojeniu ukazują miąższ w prażki. Tym razem środek okazał się niestety dość blady (po ugotowaniu buraki zbladły całkiem), ale może Wam poszczęści się bardziej:-)
PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
- Buraki (nieobrane ze skóry) skrop oliwą, włóż do dużej brytfanki i wstaw do piekarnika na godzinę.
- W tym czasie w dużej misce wymieszaj sporo oliwy, miód, ocet, tymianek, posiekane listki rozmarynu, szczyptę soli oraz roztartego w moździerzu jałowca i pieprzu.
- Marchewki i pietruszki (nieobrane ze skóry) przekrój wzdłuż na połowy, przełóż do miski i dokładnie obtocz w marynacie i przyprawach.
- Po godzinie wyciągnij brytfankę z piekarnika, w razie potrzeby przesuń buraki tak, by zrobić miejsce w naczyniu, i dołóż warzywa wraz z marynatą i przyprawami. Warzywa rozłóż pojedynczą warstwą. Wstaw do piekarnika na ok. 30 minut lub w razie potrzeby nieco dłużej.
- Maliny przetrzyj nad miską przez sito o drobnych oczkach. W ten sposób uzyskasz sos. Kilka malin pozostaw w całości.
- Gdy upieczone buraki lekko ostygną, obierz je ze skóry i pokrój w plastry. Na talerzach rozłóż porcję warzyw, garść kiełków, połowę sera (przekrojonego wzdłuż) oraz kilka sztuk malin. Danie skrop oliwą i sosem malinowym, posyp pestkami granatu oraz grubo zmielonym pieprzem.
Przepis powstał w ramach współpracy z magazynem Czas Wina i został opublikowany w numerze 1/2016.
idealna propozycja na romantyczną kolację!
Zdecydowanie!:-)
Świetne! I do wykorzystania akurat na walentynki, albo każdą inną kolację we dwoje. Skuszę się :)
O, i już mam pomysł na dzisiejszy lunch :) Wczoraj natomiast przyrzadzzilam tagine. Pycha, idealny układ smaków! To kolejny przepis FiKa, do którego będę często wracać.
Piękne ??? Pierwszy raz słyszę o takich burakach ?
Świetna kompozycja, elegancka i pomysłowa. Uwielbiam pieczone warzywa w połączeniu z serem. A sos malinowy do tego…mmm :)