• 50 g gorzkiej czekolady 70% kakao (Raw Cocoa - bez mleka w składzie)
  • 50 g mąki migdałowej (bezglutenowa, odtłuszczona)
  • 1 mały dojrzały banan
  • 2 kopiaste łyżki gorzkiego kakao (Surovital)
  • 3 kopiaste łyżki gorzkiego kakao do obtaczania trufli
  • 3 łyżeczki płynnego miodu z lokalnej hodowli
  • 1 kopiasta łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki oliwy z pomarańczą (La Masrojana)
  • 2 łyżeczki pasty z wanilii

Wytrawne trufle czekoladowo-migdałowe. Wegetariańskie i szatańskie.

To kosmicznie pyszne, bardzo czekoladowe trufle w wersji RAW, bez zbędnego zawracania głowy.

Korzystając z tego autorskiego FiK-owego przepisu, przygotujesz je w max. 30 minut.

Nie trzeba niczego rozpuszczać, gotować ani studzić. Używam tu surowej gorzkiej czekolady Raw Cocoa o zawartości 70% kakao (bez mleka w składzie) oraz surowego gorzkiego kakao z ziaren Criollo.

Oliwa z pomarańczą dodaje truflom fajnej, wyraźnie pomarańczowej nuty. Jeśli miód zastąpisz konfiturą (np. z moreli albo z maliny nordyckiej), otrzymasz trufle nie tylko wegetariańskie, ale w 100% wegańskie, wyłącznie ze składników pochodzenia roślinnego.

Trufle są nie tylko szybkie i łatwe w przygotowaniu, ale również dietetyczne. Nie ma w nich ani masła, ani śmietany.

A dlaczego trufle są szatańskie? Ano dlatego, że jedna trufla to dokładnie 66,6 kcal! 😉

Trufle L_07

Podane proporcje składników powinny wystarczyć na ok. 15 sztuk (w zależności od wielkości formowanych kulek).

Trufle L_09

1. Czekoladę zetrzyj na proszek na tarce o drobnych oczkach.

2. W robocie kuchennym (tu: w dzieży Kitchen Aid’a) dokładnie wymieszaj utartą czekoladę i mąkę migdałową – na jednolity pył (jeśli nie masz mąki migdałowej, możesz zastąpić ją mielonymi migdałami, ale moim zdaniem lepiej użyć mąki migdałowej – to również mielone migdały, ale dodatkowo nieco odtłuszczone, dzięki czemu mąka zawiera 2 x mniej kalorii niż zwykłe mielone migdały – mąka z migdałów ma w 100 g ok. 330 kcal, a mielone migdały – ok. 650 kcal).

3. Banana obierz ze skóry i rozgnieć widelcem na miazgę.

4. Do startej czekolady wymieszanej z mąką dodaj wszystkie pozostałe składniki: kakao, banana, miód, cynamon, oliwę pomarańczową i pastę z wanilii (ZOBACZ). Mieszaj w robocie kuchennym do momentu, aż masa uzyska konsystencję gładkiej, gęstej i dość mocno klejącej pasty.

5. Do małej metalowej lub ceramicznej miseczki wsyp ok. 2-3 kopiastych łyżek gorzkiego kakao.

6. W dłoniach formuj z masy czekoladowej małe kulki. Każdą kulkę obtocz w sproszkowanym kakao w miseczce (pojedynczo) i odłóż na talerz. Trufle na talerzu nie powinny się stykać. Dłonie warto wcześniej lekko oprószyć kakao, by masa formowana w kulki mniej kleiła się do rąk.

7. Talerz z gotowymi truflami wstaw na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc). Trufle możesz przechowywać w lodówce do 4 dni, ale zapewniam, że zjesz je wcześniej!

Trufle L_02

Trufle L_06

Trufle L_12

Trufle L_10

Podany przepis to wersja bazowa. Wkrótce na blogu kolejne truflowe propozycje.

Słodkie kulki możesz obtoczyć w dowolnej posypce – wedle uznania. Warto użyć sproszkowanych orzechów (np. zielonych pistacji), mąki kokosowej, mielonej kawy, posiekanych suszonych owoców (zwłaszcza tych kolorowych, np. truskawek, wiśni, ananasa), tłuczonego pieprzu, herbaty, etc.

Smacznego!

Trufle L_05

Trufle L_08

Trufle L_01

Trufle L_03