• 1 szklanka płatków owsianych górskich bezglutenowych (ok. 100 g)
  • 1 szklanka bezglutenowej odtłuszczonej mąki migdałowej (nie - mielonych migdałów)
  • 2 płaskie łyżki bezglutenowej odtłuszczonej mąki kokosowej
  • 70 g mielonego lnu
  • 50 g nerkowców
  • pół łyżeczki soli
  • 5 łyżek gorzkiego kakao (tu: Surovital)
  • 1/3 szklanki nierafinowanego oleju kokosowego (przed rozpuszczeniem)
  • 1/3 szklanki miodu (tu: bardzo gęsty, kremowy miód mniszkowy)
  • 1 średni dojrzały banan
  • 50 g jagód goji
  • 1 łyżka pasty z wanilii
  • 1 łyżeczka cynamonu

Błyskawiczne i bardzo łatwe w przygotowaniu owsiane batoniki czekoladowe. Przepis jest szybki, a piekarnik zbędny.

To drugi, po ciastkach musli (owsiane kokosanki), przepis na pyszną i zdrową przekąskę, którą można zabrać np. do pracy albo szkoły.

Nie kupuj w sklepach batonów wypakowanych cukrem i sodą. Skorzystaj z tego prostego przepisu i zrób je samodzielnie w domu!

Jeden batonik waży ok. 65 g i ma ok. 300 kcal.

1. Posiekaj nerkowce.

2. Płatki owsiane i posiekane nerkowce upraż – mieszając – na suchej teflonowej patelni, do zrumienienia.

3. W dużej misce wymieszaj suche składniki: płatki owsiane, orzechy, mąkę migdałową*, mąkę kokosową*, mielony len, cynamon, sól, 2 łyżki gorzkiego kakao bez cukru i jagody goji. Odstaw.

4. Dokładnie rozgnieć banana na gładką masę i odstaw.

5. W niedużym rondlu na małym ogniu podgrzej olej kokosowy wraz z miodem i mieszaj do momentu, aż składniki dobrze się połączą. Zagotuj, dodaj 3 łyżki gorzkiego kakao, pastę z wanilii (ZOBACZ) i papkę z banana. Całość dokładnie wymieszaj.

6. Przelej zawartość rondla do miski i wszystko dokładnie wymieszaj, tak by masa utworzyła coś na kształt ciasta. Tym razem ciasto będzie gęstsze niż w przypadku TYCH CIASTEK.

7. Płytkie ceramiczne naczynie (użyłem kwadratowego naczynka o wymiarach 17×17 cm) wyłóż pergaminem (papierem do pieczenia), przełóż ciasto na papier, wyrównaj i starannie dociśnij. Możesz to zrobić przez arkusz pergaminu, żeby masa nie kleiła się do dłoni. Ważne, żeby równomiernie ją rozprowadzić, tak by była możliwie równej grubości w całym naczyniu.

8. Wstaw na min. 4 godziny do lodówki (najlepiej na całą noc).

Batony musli czekoladowe L_01

9. Wyjmij papier z masą musli z naczynia i ostrym nożem potnij na batoniki (by były ładniejsze, możesz odciąć nierówne krawędzie). Można przechowywać je w lodówce przez tydzień, przełożone pergaminem (papier zapobiegnie sklejaniu).

Z masy przełożonej do naczynia o wymiarach podanych powyżej otrzymasz 10 batoników o wadze ok. 65 g każdy.

Batony musli czekoladowe L_02

Batony musli czekoladowe L_08

Batony musli czekoladowe L_12

Batony musli czekoladowe L_14

*Jeśli nie masz bezglutenowej mąki migdałowej, możesz zastąpić ją mielonymi migdałami, ale moim zdaniem lepiej użyć mąki migdałowej – jest odtłuszczona, dzięki czemu zawiera 2 x mniej kalorii niż mielone migdały – mąka migdałowa ma w 100 g ok. 330 kcal, a mielone migdały – ok. 650 kcal.