- 1 szklanka płatków owsianych górskich bezglutenowych (ok. 100 g)
- 1 szklanka bezglutenowej odtłuszczonej mąki migdałowej (nie - mielonych migdałów)
- 2 płaskie łyżki bezglutenowej odtłuszczonej mąki kokosowej
- 70 g mielonego lnu
- 50 g nerkowców
- pół łyżeczki soli
- 5 łyżek gorzkiego kakao (tu: Surovital)
- 1/3 szklanki nierafinowanego oleju kokosowego (przed rozpuszczeniem)
- 1/3 szklanki miodu (tu: bardzo gęsty, kremowy miód mniszkowy)
- 1 średni dojrzały banan
- 50 g jagód goji
- 1 łyżka pasty z wanilii
- 1 łyżeczka cynamonu
Błyskawiczne i bardzo łatwe w przygotowaniu owsiane batoniki czekoladowe. Przepis jest szybki, a piekarnik zbędny.
To drugi, po ciastkach musli (owsiane kokosanki), przepis na pyszną i zdrową przekąskę, którą można zabrać np. do pracy albo szkoły.
Nie kupuj w sklepach batonów wypakowanych cukrem i sodą. Skorzystaj z tego prostego przepisu i zrób je samodzielnie w domu!
Jeden batonik waży ok. 65 g i ma ok. 300 kcal.
1. Posiekaj nerkowce.
2. Płatki owsiane i posiekane nerkowce upraż – mieszając – na suchej teflonowej patelni, do zrumienienia.
3. W dużej misce wymieszaj suche składniki: płatki owsiane, orzechy, mąkę migdałową*, mąkę kokosową*, mielony len, cynamon, sól, 2 łyżki gorzkiego kakao bez cukru i jagody goji. Odstaw.
4. Dokładnie rozgnieć banana na gładką masę i odstaw.
5. W niedużym rondlu na małym ogniu podgrzej olej kokosowy wraz z miodem i mieszaj do momentu, aż składniki dobrze się połączą. Zagotuj, dodaj 3 łyżki gorzkiego kakao, pastę z wanilii (ZOBACZ) i papkę z banana. Całość dokładnie wymieszaj.
6. Przelej zawartość rondla do miski i wszystko dokładnie wymieszaj, tak by masa utworzyła coś na kształt ciasta. Tym razem ciasto będzie gęstsze niż w przypadku TYCH CIASTEK.
7. Płytkie ceramiczne naczynie (użyłem kwadratowego naczynka o wymiarach 17×17 cm) wyłóż pergaminem (papierem do pieczenia), przełóż ciasto na papier, wyrównaj i starannie dociśnij. Możesz to zrobić przez arkusz pergaminu, żeby masa nie kleiła się do dłoni. Ważne, żeby równomiernie ją rozprowadzić, tak by była możliwie równej grubości w całym naczyniu.
8. Wstaw na min. 4 godziny do lodówki (najlepiej na całą noc).
9. Wyjmij papier z masą musli z naczynia i ostrym nożem potnij na batoniki (by były ładniejsze, możesz odciąć nierówne krawędzie). Można przechowywać je w lodówce przez tydzień, przełożone pergaminem (papier zapobiegnie sklejaniu).
Z masy przełożonej do naczynia o wymiarach podanych powyżej otrzymasz 10 batoników o wadze ok. 65 g każdy.
*Jeśli nie masz bezglutenowej mąki migdałowej, możesz zastąpić ją mielonymi migdałami, ale moim zdaniem lepiej użyć mąki migdałowej – jest odtłuszczona, dzięki czemu zawiera 2 x mniej kalorii niż mielone migdały – mąka migdałowa ma w 100 g ok. 330 kcal, a mielone migdały – ok. 650 kcal.
Zajebiste! W weekend bedzie w mojej kuchni manufaktura i zapas na cały tydzień. I trufle też :)
Kurde, Szymon, musze isc na zakupy dzis bo nie mam ani maki migdalowej ani kakao. Ale goji mam, dobre i to ;) a musze to zrobic!!
Świetna alternatywa dla tradycyjnego bloku czekoladowego (chociaż moja mam robiła bardzo dobry – bez porównania z dzisiejszymi kupnymi wyrobami czekoladopodobnymi).
A w temacie mąki bezglutenowej to widziałem również mąkę sezamową, dyniową i z orzeszków ziemnych, już kombinuję co można z nich wytworzyć.
Orzeszki ziemne odpadają. Dyniowa jest specyficzna, na blogu jest przepis na muffiny z jej wykorzystaniem oraz chleb z maszyny do chleba. Jeśli mam być szczery, wolę kokosową i słonecznikową.
rewelacyjnie wyglądają:) muszą być smaczne:)
Są mega dobre, nie mowiąc o jakości, ktorej nijak nie da sie zestawić ze sklepowym badziewiem.
Magiczne, super że wystarczy to wstawić do lodówki
Chciałabym napisać jakiś rzetelny, mądry komentarz, ale wychodzi mi tylko wow wow.:D
:D ;-)
Piękne!
A moze jakis przepis na cos podobnego ale do 200 kcal?
Możesz podzielić całość na odpowiednio mniejsze porcje i wartość kaloryczna jednej sztuki będzie niższa ;-)
W tym tygodniu wstawię przepis na inną, nieco podobną przekąskę, której jedna porcja liczy sobie ok. 130 kcal.
Rewelacyjny przepis. Robiłam w ten weekend i wyszły przepyszne. Pozdrawiam
mam pytanko-gdzie te ,,dziwne,,maki kupic?
W wielu stacjonarnych sklepach, w działach bio/eko + w sklepach internetowych. Można je dostać nawet w sieci Społem, pozdrawiam
wczoraj wieczór weszłam po przepis na granolę a wyszłam z tym – i od razu poleciałam do kuchni bo miałam prawie wszystkie składniki, nawet mielony len. Brakowało jedynie mąki kokosowej, więc dosypałam wiórków.
Wyszło przepyszne!!
Mam jedną sugestię – na blogowej wyszukiwarce u góry jest wpisane słowo „szukaj…” na stałe – tzn nie znika ono przy kliknięciu tam kursora, tylko wpisując szukaną frazę dopisuje się ona do słowa „szukaj”. Jest to niewygodne, b najpierw trzeba wykasować, o czym nigdy nie pamiętam i zawsze szukam na dwa razy.
Na innych blogach czy portalach to od razu znika;)
Super, że smakowały :-)
Co do sugestii, mam świadomość tego błędu, taka wada bloga. Mnie też działa na nerwy, więc chyba najwyższa pora zrobić coś, żeby zniknęła ;-)
Czy zamiast goji, mozna dać żurawine?
Oczywiście!
Pyszne. Moja 1,5 roczna córka jadła te batoniki i mówiła tylko ” mnom, mnom” ;)
:-)
bardzo dobry przepis, ale nie lubię nerkowców, więc po prostu z nich zrezygnuję i po kłopocie ;)
Rewelacyjny przepis, jesteś kpalnią świetnych pomysłów, nie tylko na desery
Mniam mniam
Super sprawa do pracy
Sa pyszne :) zastanawiam sie dlaczego nie moge uzyc mielonych migdalow? Bede wdzieczna za dpowiedz :)
Wszystko można, ale w przepisie na batony chodziło o to, by nie dodawać im kalorii, a odtłuszczona mąka migdałowa jest znacznie lżejsza od zmielonych migdałów. Ma też wyraźnie mniej tłustą konsystencję, dzięki czemu lepiej wiąże masę.