• 100 g kaszy bulgur (suchej - przed ugotowaniem)
  • 200 g wędzonego łososia
  • 300 g świeżej brukselki
  • 50 g orzechów brazylijskich
  • 1 limonka
  • pieprz

Pyszna, zdrowa i bardzo prosta sałatka z zaledwie czterech składników, w której głównym bohaterem jest świetna kasza bulgur.

Wytwarzany z pszenicy twardej bulgur jest nie tylko bardzo smaczny, ale też jego przygotowanie nie wymaga żadnych specjalnych ceregieli. Wystarczy, tak jak ryż, ugotować go w niewielkiej ilości wody, i gotowe.

W smaku bulgur przypomina coś pośredniego pomiędzy kuskusem a pęczakiem. Kasza ta doskonale sprawdzi się między innymi w różnego rodzaju sałatkach. Na przykład w takiej, jak ta.

Bulgur brukselka losos L_04

1. Ugotuj kaszę w niewielkiej ilości lekko osolonej wody (ok. 18-20 minut).

2. W tym czasie ugotuj brukselkę (w nieosolonej wodzie) aż stanie się dość miękka, ale nie rozgotowana (max. 10 minut). Wcześniej grubsze końce brukselki ponacinaj nożem na krzyż, tak by warzywa równomiernie się ugotowały. Ugotowaną brukselkę odcedź i przelej zimną wodą.

3. Na suchej teflonowej patelni upraż orzechy brazylijskie i pozbądź się skórek, które od nich odeszły podczas prażenia (tak jak TUTAJ).

4. Odetnij końcówki brukselki i delikatnie oddziel pojedyncze listki od główek. Gdy główki będą już na tyle małe, że nie będzie można oddzielić od nich listków, przekrój je na dwie lub cztery cząstki i dodaj do listków.

5. Do miski wsyp wystudzony bulgur, dodaj uprażone orzechy (lekko rozdrobnione w moździerzu) oraz pokrojonego na cienkie kawałki wędzonego łososia. Całość wymieszaj.

6. Dodaj brukselkę, wlej sok z 1 całej limonki i dodaj solidną porcję świeżo zmielonego pieprzu. Wymieszaj i podawaj.

Smacznego!

Bulgur brukselka losos L_06