Szparagi pieczone z pomidorkami koktajlowymi.

Co najmniej od początku istnienia tego bloga powtarzam jak mantrę, że pieczone warzywa są najlepsze na świecie. Bo są. Po prostu. Zapiekam je przez okrągły rok, ponieważ to najprostsza i najkrótsza droga do tego, by dosłownie z każdych warzyw – od selera przez ziemniaki po kalafior – wydobyć jak najwięcej smaku (przepisy). Szparagi pieczone z pomidorkami koktajlowymi traktuj jak sałatkę na ciepło lub klasyczny side dish – jak chcesz. Warzywa doprawiam pysznym i aromatycznym pesto z kolendry, koperku i prażonych migdałów. Miksuję je w kilka sekund w blenderze ręcznym Zyle z trzepaczką i szatkownicą, który – choć tani, zgrabny i kompaktowy – ma moc 1000 W i stalowo-tytanowe ostrza, które w zależności od potrzeb błyskawicznie mieszają lub rozdrabniają żywność. Przygotujesz w nim nie tylko pesto i wszelkie inne sosy, zupy kremy, koktajle czy posiłki dla niemowląt, ale też łatwo zmielisz mięso, twardy ser, warzywa, owoce czy przyprawy. W razie potrzeby użyj do pesto innych ziół, np. bazylii lub mięty.

Sprawdź też inne:

Szparagi pieczone z pomidorkami koktajlowymi

Szparagi pieczone z pomidorkami koktajlowymi

Szparagi pieczone z pomidorkami koktajlowymi – SKŁADNIKI na 2 porcje:

Sałatka

  • ok. 25 zielonych szparagów
  • 500 g pomidorków koktajlowych na gałązkach
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 2 gałązki rozmarynu
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu, roztartego w moździerzu
  • papryczka piri piri
  • oliwa extra vergine
  • łyżeczka zielonego pieprzu
  • trochę koperku

Pesto

  • 1-2 duże garście listków kolendry
  • duża garść koperku
  • mała garść prażonych migdałów bez skórki, niesolonych
  • oliwa extra vergine
  • sól, roztarta w moździerzu
  • czarny pieprz, roztarty w moździerzu

Szparagi pieczone z pomidorkami koktajlowymi – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  2. Oderwij zdrewniałe końcówki szparagów. Opłukane szparagi osusz. Na dno metalowej tacki do zapiekania wlej trochę oliwy, dodaj pieprz i posiekany rozmaryn. Szparagi wymieszaj w tak przygotowanym dressingu. 
  3. Na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż szparagi w pojedynczej warstwie. Jeżeli na mniejszej blaszce zostały jakieś przyprawy i rozmaryn, dodaj je do szparagów. Dodaj gałązki pomidorków koktajlowych i skrop je oliwą.
  4. Wstaw do piekarnika na ok. 20 minut.
  5. W tym czasie przygotuj pesto: w blenderze ręcznym Zyle zmiksuj wszystkie składniki sosu, w razie potrzeby dodając nieco więcej oliwy, ziół lub migdałów.
  6. Na suchej patelni upraż płatki migdałowe.
  7. Upieczone szparagi i pomidorki koktajlowe przełóż na talerze. Całość dopraw pesto i posyp uprażonymi płatkami migdałowymi, zielonym pieprzem i listkami koperku.

Szparagi pieczone z pomidorkami koktajlowymi

Szparagi pieczone z pomidorkami koktajlowymi

Szparagi pieczone z pomidorkami koktajlowymi

Szparagi pieczone z pomidorkami koktajlowymi