Mleczne lody orzechowe – w 100% roślinne.
Mleczne lody orzechowe mogą być i kremowe, i wegańskie, a jako baza świetnie sprawdza się domowe mleko z orzechów włoskich – z wyciskarki. Lody waniliowe polane oliwą extra vergine to klasyka, więc lody z mleka orzechowego podałem z miętą, orzechami włoskimi i olejem z orzechów tłoczonym na zimno. Pyszny, orzeźwiający deser, polecam!
Mleczne lody orzechowe – SKŁADNIKI na ok. 10 gałek:
- 600 ml mleka z orzechów włoskich
- ok. 150 – 200 g erytrytolu (albo cukru kokosowego); erytrytol to naturalny zamiennik cukru, który zawiera ZERO kalorii, więcej przeczytasz o nim w tym wpisie
- garść orzechów pekan, pokruszonych
- 4 kostki gorzkiej czekolady, posiekane (u mnie: Octo Chocolate 70% kakao)
- do podania: orzechy włoskie, mięta, olej z orzechów włoskich tłoczony na zimno w domowej prasie
Mleczne lody orzechowe – PRZEPIS:
- Przygotuj masę na lody: w blenderze zmiksuj mleko orzechowe z erytrytolem. Wstaw do lodówki na kilka godzin lub na całą noc, by dobrze się schłodziła, po czym wmieszaj w masę pokruszone pekany i posiekaną gorzką czekoladę.
- Po schłodzeniu masy możesz postąpić dwojako. –> Jeżeli masz maszynę do lodów lub sorbetierę, przełóż do niej masę na lody i mieszaj zgodnie z instrukcją. W maszynce Zyle proces przygotowania lodów trwa ok. 120 – 150 minut, w zależności od rodzaju i ilości lodów, które chcesz przygotować. Maszynka wypakowana po brzegi pracuje (czyli miesza i chłodzi lody) dłużej. W przypadku lodów z mleka orzechowego nastawiłem tryb soft, a kiedy maszynka zakończyła pracę lody domroziłem w zamrażarce przez ok. 3-4 godziny. –> Jeżeli nie masz maszyny do lodów, przełóż masę na lody do pojemnika, wygładź i wstaw do zamrażarki. Po ok. 60 minutach wyjmij masę z zamrażarki i starannie przemieszaj lub zmiksuj, by ograniczyć ilość grudek. Czynność wyjmowania z zamrażarki i mieszania lodów powtórz co najmniej 4-6 razy w odstępach ok. 45-60 min.
- Lody podaj jak chcesz, na przykład z orzechami włoskimi, miętą i aromatycznym olejem orzechowym tłoczonym na zimno. Olej w razie potrzeby możesz zastąpić oliwą extra vergine.
- Technicznie rzecz biorąc, lody z tego przepisu są sorbetem, ponieważ zawierają wyłącznie roślinne składniki.
Maszynka do lodów Zyle
Maszynka do lodów Zyle o pojemności 1 litra ma te same zalety, co poprzednia mniejsza wersja – jest bardzo prosta, intuicyjna i wygodna w użyciu. Działa szybko, a dzięki automatycznej funkcji chłodzenia, wystarczy dobrać skład lodów i włączyć maszynkę w jednym z dwu dostępnych trybów – soft albo hard. Nowa maszynka Zyle, choć nieco powiększona, wciąż pozostaje jednym z najmniejszych i najzgrabniejszych automatów do lodów, co sprawia, że nie tylko nie zagraca kuchni, ale stanowi jej niewątpliwą ozdobę.
Teraz obydwie maszynki do lodów Zyle (małą lub dużą) kupisz o 200 zł taniej! Sprawdź: oferta specjalna Ronic.
Dlaczego warto wyposażyć kuchnię w maszynkę do lodów?
Argumentów jest wiele, dlatego ograniczę się do tych, które uważam za najbardziej istotne. Mając w domu maszynkę do domowej produkcji lodów:
- lody naturalne masz (naprawdę!) w zasięgu ręki – możesz wreszcie zapomnieć o sklepowych lodowych gotowcach, których jakość pozostawia wiele do życzenia,
- nie musisz wczytywać się w lodowe etykiety z nadzieją, że znajdziesz w końcu te jedne jedyne, czyste i bez chemii (bo i tak nie znajdziesz, takie czasy),
- w pełni kontrolujesz dobór i jakość składników, z których robisz lodowe i sorbetowe desery,
- nie musisz wybierać spośród palety smaków uznanych przez producenta za godne wprowadzenia na rynek, ponieważ możesz wymyślać dowolne własne – jakie tylko chcesz,
- w kwestii smaków ogranicza Cię tylko wyobraźnia, a od pomysłu na lodowy deser do jego realizacji upływają maksymalnie 1-2 godziny, ponieważ właśnie tyle potrzebuje maszynka, by kilka składników przeobrazić w pyszny sorbet lub lody,
- alergie przestają być przeszkodą; w domu możesz wyrabiać dowolne zimne desery z pominięciem tych czy innych produktów – Ty decydujesz. Lody wegańskie, bezglutenowe, bez cukru, bez jajek, bez mleka i wszystkie inne masz w zasięgu ręki.