Roślinny makaron idealny.

Roślinny makaron idealny

W roślinnym makaronie idealnym najważniejsze jest warzywo. Nie bez przyczyny najpopularniejszym materiałem na naturalnie bezglutenowy i wegański makaron, który nie wymaga nawet grama mąki, stała się cukinia. Choć roślinny makaron można zrobić również z marchwi czy batata, to właśnie delikatna, naturalnie słodkawa cukinia podbiła serca amatorów wspaniałej warzywnej kuchni. Jeżeli jeszcze nie znasz tego smaku, zakochasz się w nim od pierwszego kęsa.

Z cukinii zrobisz nie tylko piękne spaghetti, ale też bardziej mięsiste tagliatelle czy pappardelle. Podasz je na surowo lub krótko podduszone. Z roślinnym lub nieroślinnym sosem (ten z dodatkiem anchois jest naprawdę znakomity!). Z dodatkiem sera albo bez. Z dowolnymi warzywami. Dodaj groszek, szparagi, bób, kwiaty cukiniigrzyby, oliwki, suszone pomidory lub masło orzechowe. Spróbuj wersji z moim ulubionym sosem pomidorowo-truskawkowym. Makaron z cukinii to świetny pomysł i na pyszną sałatkę, i na sycący, a zarazem lekki roślinny lunch. Wystarczy cukinia, świeże zioła, orzechy, pestki, przyprawy i oliwa z oliwek – najlepsza, jaką masz pod ręką, ponieważ jej bukiet podbije smak gotowej potrawy.

Jak przeobrazić cukinię w makaron?

Doskonałe rezultaty daje magimixowa przystawka do makaronów z roślin, której trzy elementy krojące (do wyboru) pozwalają migiem skroić cukinię, marchew czy batata w cienkie nitki lub grubsze paski, które w zależności od potrzeb spełnią rolę spaghetti, tagliatelle, pappardelle czy fusilli. Przygotowany w ten sposób makaron z cukinii jest orzeźwiająco lekki, jędrny, soczysty i elastyczny, a do tego pięknie chłonie ulubiony sos.

Aromatyczne tagliatelle z cukinii z orzechową posypką

Za każdym razem, kiedy publikuję przepis na makaron z cukinii w wersji witariańskiej (czyli surowy) pojawiają się pytania, czy tak ma być oraz czy ewentualnie makaron można podgrzać. Oczywiście, można, co w zimniejsze miesiące sam zresztą czynię, a że dziś pogoda również nas nie rozpieszcza, podrzucam pomysł na makaron z cukinii na ciepło. Krótko podduszony, z fajnym sosem na bazie szalotki i rozmarynu oraz z aromatyczną, chrupko-ziołową posypką.

Chrupiąca posypka świetnie kontrastuje z soczystą cukinią, do tego sporo aromatycznych ziół i przypraw oraz – jakżeby inaczej – wspaniała oliwa i błyskawiczny roślinny posiłek gotowy. By zaoszczędzić sobie (i planecie) zmywania, wszystko – łącznie z prażeniem orzechów i przypraw – przygotowuję w jednym naczyniu, w którym danie podaję na stół. W razie potrzeby użyj zwykłego czarnego pieprzu lub innych orzechów czy pestek, pamiętając, że orzechy czy migdały lepiej prażyć bez skórki, która podczas prażenia może nabrać gorzkiego smaku. Niebieski mak pełni tu rolę przyprawy i stanowi dodatkowy chrupiący element.

Roślinny makaron idealny

Roślinny makaron idealny

Roślinny makaron idealny

Roślinny makaron idealny

Roślinny makaron idealny – SKŁADNIKI na 4 porcje:

  • 3 średnie cukinie
  • 2 średnie szalotki, posiekane
  • listki z dwóch gałązek rozmarynu, posiekane
  • garść orzechów nerkowca
  • garść pestek dyni
  • garść płatków migdałowych
  • niebieski mak (opcjonalnie)
  • po 1 łyżeczce zielonego pieprzu, pieprzu syczuańskiego, nasion kolendry – roztarte w moździerzu
  • sól roztarta w moździerzu
  • duża garść listków świeżego oregano
  • pół limonki
  • oliwa extra vergine jak najlepszej jakości (np. UnOlivo)

Roślinny makaron idealny – PRZEPIS:

  1. Cukinie pokrój w paski na wzór tagliatelle. Najprościej i najszybciej zrobisz to przy pomocy odpowiedniej przystawki do robota kuchennego Magimix – całą pracę wykona za Ciebie robot, który w kilka chwil kroi warzywa we wstążki o zadanej grubości (zawiera trzy przystawki: spaghetti / tagliatelle / fusilli-pappardelle).
  2. Na suchej patelni upraż orzechy nerkowca, po czym przełóż na deskę do krojenia i grubo posiekaj. Przełóż do małej miski.
  3. Na tej samej patelni upraż osobno pestki dyni i płatki migdałowe, po czym przełóż do miski z nerkowcami. 
  4. Upraż obydwa rodzaje pieprzu oraz kolendrę, przełóż do moździerza i rozgnieć.
  5. Wlej na patelnię trochę oliwy, wrzuć posiekane szalotki, zeszklij, a pod koniec smażenia dodaj posiekany rozmaryn.
  6. Dodaj tagliatelle z cukinii i przemieszaj. Duś przez ok. 3-4 minuty. Nie mieszaj zbyt często, by cukinia puściła jak najmniej wody. Na koniec dodaj sok z połowy limonki i roztarte w moździerzu przyprawy (w tym sól). Przemieszaj i skrop cukinię oliwą.
  7. Całość posyp uprażonymi wcześniej orzechami i pestkami, makiem i listkami oregano.

Roślinny makaron idealny

Roślinny makaron idealny

Roślinny makaron idealny

Roślinny makaron idealny

Roślinny makaron idealny

Roślinny makaron idealny